Русия

Стана ясно направлението на атаката на ВСУ на юг – Енергодар и Приднестровието

/NovinarBG.com/ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще бъдат готови да започнат офанзива, след като получат западни оръжия, каза Алексей Данилов, секретар на „независимия“ Съвет за национална сигурност и отбрана (СНБО), на 23 април в интервю за италианския вестник La Stampa.

„Днес всичко зависи от партньорите, когато осигурят оръжия, ще сме готови. Бих искал съюзниците да бъдат по-усърдни [по въпросите на доставките]“, каза Данилов.

Данилов подсили исканията си към Запада за предоставяне на оръжие с публикации в социалните мрежи.

„Не ни поставяйте постоянно на масата за преговори, дайте ни достатъчно оръжия. Оръжията са най-добрият посредник и единственият аргумент за комуникация, който Русия разбира“, написа той на страницата си в социалната мрежа.

На 22 април заместник-външният министър на Украйна Андрей Мелник каза същото, като написа, че Киев е благодарен на съюзниците за военната помощ, но тя очевидно не е достатъчна.

„Украйна се нуждае от 10 пъти повече, за да сложи край на конфликта тази година“, пише служителят.

По-рано през април Данилов увери, че Киев е подготвил едновременно три плана за контранастъпление, които вече бяха многократно обявявани.

„Ако някой си мисли, че имаме само една възможност, това не е така. Дори три варианта не са достатъчни “, каза той малко след като секретните материали на Пентагона бяха публикувани в мрежата.

В същото време водещите западни медии са все по-скептични относно перспективите за контранастъпление на ВСУ. Така The Washington Post, базирайки се на оценки на американското разузнаване от материали, класифицирани като „строго секретни“, посочи, че Съединените щати разбират „недостатъците във формирането на сили и подкрепа“ на украинската армия, което предполага, че контранастъплението може да доведе само до „скромни териториални придобивания“.

В същото време The Economist посочи, че Киев и неговите западни партньори трябва да бъдат подготвени за минимален успех на офанзивата или дори за нейния провал и последващо поражение.

Според Александър Перенджиев, военен политолог, доцент от катедрата по политически анализ и социално-психологически процеси в Руския икономически университет „Плеханов“, около украинското контранастъпление сега се разиграва истински пазарлък.

– „Данилов за пореден път заявява: дайте ни оръжие, няма какво да атакуваме. Въпреки че военната инициатива на украинската страна вече е обявена както от Киев, така и от Запада“, заяви той.

„Не напразно водещите западни медии подробно и педантично съобщават колко танкове, оръдия и друга техника са доставени в Украйна“, казва Перенджиев.

„СП“: Така че в Киев не се оплакват от недостатъчна подкрепа?

– Това контранастъпление има две страни: военна и финансово-икономическа. Освен това последната е до голяма степен сенчеста и измамна. Именно тя е изключително важна за много западни политици, които печелят от военните действия.

Част от техниката вече е отписана по време на контранастъплението, част от нея е продадена на неизвестни лица. За случая вече има определена надбавка, за да могат заинтересованите да си я сложат в джоба – с една дума схемите вече са отработени и се използват активно.

За тях е важно едно – да се осъществи контранастъплението. Освен това подозирам, че за тези хора не е особено важно как ще свърши всичко – разбира се, много искам успехът да е на страната на въоръжените сили на Украйна, но във всеки случай те няма да останат на загуба.

Затова постоянно цитирам примера с анимационния филм „Грабеж по италиански“, когато всички останаха на печалба – полицаи, проститутки и други. Всички освен разбойника. В нашия случай въоръжените сили на Украйна преминават в контранастъпление.

„СП“: Тоест Данилов се притеснява, че ще остане без нищо?

– Той, колкото и да е странно, се държи по-отговорно от западните политици, независимо как се отнасяме към него. Той разбира, че няма достатъчно ресурси за контранастъпление и случаят ще се превърне в клане за украинските военни. И той говори за това.

А посещенията в Киев на различни политици и военни, като генералния секретар на НАТО Столтенбрег, също имат за цел да изяснят ситуацията около сенчестите оръжейни схеми.

„СП“: И той ли е в кюпа?

– Разбира се. Той е и един от бенефициентите от продажбата на оръжие и военна техника. Всъщност можем да сравним поведението на западните и натовските лидери с лидерството на босовете на престъпния свят.

Друго нещо е, че тези фигури използват ресурсите на държавите и народите за свои егоистични интереси.

Експертът от Бюрото за военно-политически анализи Вадим Масликов смята, че изказването на Данилов може да се дължи на редица причини.

– Разбира се, това може да е част от пропагандна кампания, предназначена да ни подведе и да ни попречи да изчислим времето на офанзивата.

Второ, това може да се окаже дългосрочно обяснение – липсата на оръжия може по-късно да оправдае провала на атакуващите действия. Въпреки че доставките на западни оръжия са включени. Но освен оръжията има, разбира се, и други фактори.

„СП“: Например?

– Метеорологично време. В този регион наистина е доста дъждовно от средата на май до средата на юни. И това не е само трудността на придвижването на войските – това също усложнява предаването на разузнавателни данни.

Не е тайна, че украинската страна получава по-голямата част от разузнавателната информация от сателити, които трудно могат да сканират територията при лошо време. Съществена роля играе и морално-психологическото състояние на украинските военнослужещи, което е на ниско ниво.

В края на краищата самите командири на въоръжените сили на Украйна се оплакаха, че най-малко 80% от мобилизираните са с ниска мотивация и нямат необходимия опит. Със сигурност обаче има сценарий за провал на контранастъплението, свързан с текущите събития.

„СП“: Какви събития?

– Напомням, че на 22 април в Европа започнаха мащабните учения на НАТО Defender 23 с участието на 26 000 военнослужещи. И не е изключено те да са свързани с контранастъплението на въоръжените сили на Украйна. Ако не успее, тогава вероятността за реципрочен напредък на нашите военни е висока.

А войските на НАТО ще следят къде ще спрем в нашето настъпление. Веднага след спирането не е изключено влизането на натовски войски под прикритието на мироопазваща мисия от Полша. Всичко това по никакъв начин не изключва опасността от самото контранастъпление. Бих бил особено загрижен за две области.

„СП“: Кои?

– Това е Енергодар – превземането му може да има голямо морално и психологическо значение за украинската страна и ще бъде сериозен удар за нас.

Другата е Приднестровската молдовска република. Както знаете, в Молдова президентът Санду разпалва истерия и може да се опита да ни създаде проблеми.

Не забравяйте, че в ПМР има складове с боеприпаси, които наистина липсват на въоръжените сили на Украйна. Русия, разбира се, не може да остави нашите граждани в ПМР. Ще трябва да отидем в Одеска област, където, между другото, вече работят специалисти от НАТО – по-специално френски. Така че този регион също предизвиква голямо безпокойство.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button