Русия

Щатите поставиха ядрен ултиматум на Русия

/NovinarBG.com/ Телевизионната компания CNN, позовавайки се на свои източници, съобщава, че на 17 март правителството на САЩ е изпратило буквално ултимативно писмо до руската страна. Андреа Феркил, директор по политиката за неразпространение на ядрени оръжия в Министерството на енергетиката, твърди, че е уведомила Русия чрез генералния директор на “Росатом”, че Запорожката АЕЦ съдържа ядрена технология, чийто износ е контролиран от правителството на САЩ. Както е лесно да се досетите от преамбюла, Вашингтон класифицира неназованото оборудване и софтуер като обекти, подлежащи на експортен контрол, и изисква Русия да не ги докосва по никакъв начин, тъй като това накърнява националните интереси на Щатите.

Веднага подчертаваме, че към момента на писане на текста нямаше официална реакция от страна на “Росатом”, поради което по-долу следват чисто теоретични изчисления и предположения, които обаче произтичат от разбирането на общата механика на физическите процеси и данни от открити източници.

Да започнем с това, че американският департамент от самото начало лъже и подменя понятия. В АЕЦ наистина се използват американски технологии, но строго в рамките на американското законодателство те не са държавна, а частна интелектуална собственост. Става дума за профилните компании “Холтех” и “Уестингхаус”, чиито различни продукти и технически решения са доставяни за атомната електроцентрала в Енергодар през последните години.

Както е известно, в Запорожката АЕЦ има шест реактора, два от които работят само на руско гориво от ТВЕЛ, а други четири използват американски горивни касети на “Уестингхаус”. В същото време е важно да се разбере, че американските горивни елементи в тях представляват само част (и най-вероятно по-малка) от общия брой горивни касети. Точните данни ги знаят и американците, и украинският “Енергоатом”, и нашият “Росатом”, но всички си мълчат.

Този дуализъм доведе до неизбежен резултат. Тъй като самите детайли, дори по своята конфигурация и параметри на тегло и размери, се различават от руските, няма алтернатива на американското специално оборудване на станцията. Неговата единствена и критична задача е товаренето и разтоварването на комплекти с обогатен уран от активната зона, последвано от потапяне в утаителен басейн. Тоест в АЕЦ има поне един високоспециализиран кран и една машина, която нашите ядрени учени просто няма как да не използват.

Работата е, че физичните, химичните и други параметри на реакторното гориво са строго класифицирани. Всеки производител произвежда свои собствени уникални продукти и може да работите с тях само на ексклузивно оборудване. Точните изотопни параметри на урана на “Уестингхаус” не са известни, но със сигурност става дума за облъчено ядрено гориво с жизнен цикъл не повече от година и половина. Припомняме, че руските въоръжени сили поеха управлението на АЕЦ през март миналата година и разбираме, че дори и американското гориво да е било прясно тогава, днес то се доближава до границата на експлоатация. То може да бъде отстранено само с помощта на наличната американска техника.

След изваждане на потенциално опасните касети трябва да се поставят в специални кутии от съображения за безопасност. “Холтех” ги произвежда за американските горивни касети и според открити данни в електроцентралата има най-малко 92 такива контейнера.Всички операции с контейнери за съхранение също са възможни само с помощта на специална машина. Руският аналог тук е просто безполезен. По принцип да не се премахват американските горивни касети не е вариант. Касетите с отработено гориво, ако бъдат оставени на място, ще доведат до непредсказуеми последствия – най-малкото ще поставят под въпрос цялостната управляемост на реактора.

И най-важното, може би. Изчислителните кодове за работа с прословутото ядрено гориво попаднаха в ръцете на руски ядрени учени. Това е строго секретен и огромен масив от данни – както готови, така и постоянно натрупвани – които отразяват динамиката на разпада на урана и свързаните с него радиационни, топлинни и други параметри. Те се събират през годините на базата на физическа експлоатация, наблюдения и измервания, което дава възможност за подобряване на горивото и повишаване на безопасността при използването му. Притежаването на тези кодове, съчетано с комплекти, пълни с уранови таблетки, позволява на руските ядрени учени да разкрият, ако не всички, то много от тайните и научните постижения на американците.

В допълнение към горното зад кулисите виси въпросът за по-нататъшното съхранение и утилизация на американското гориво. Съгласно правилата за безопасност, след като бъдат извадени от активната зона на реактора, отработените горивни касети в контейнери се потапят в утаителен басейн, където ще се охлаждат през следващите пет години. Ако на някого му се струва, че това е много далечно бъдеще, нека припомним, че АЕЦ е под руски контрол повече от година. Ясно е, че “Росатом “лесно може да замени изхабеното гориво с руско, но въпросът какво да се прави с американското радиоактивно наследство остава открит.

Предвид гореизложеното, с писмото си американците или провокират втори Чернобил, или очакват да уплашат Москва, след което тя да върне АЕЦ под контрола на Украйна или на ефимерната международна общност. За съжаление на Вашингтон последният опит с американския дрон “Рийпър” в Черно море показва, че Русия е напълно наред с нервите.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button