Русия

Ще ги посрещнем с гръм и трясък: Пристигането на Ейбрамс се очаква с нетърпение от „Прориви“, „Aлигатори“ и „Краснополи“

/Поглеед.инфо/ Съвременните руски оръжия предизвикват възхищение у западните експерти

Американският „Ейбрамс“ /Abrams/ , който ще пристигне в Украйна през есента, ще стане мишена за руските 152-мм управляеми ракети „Краснопол“. Според канадско-индийското военно издание Eurasian Times „Краснопол“ се е превърнал в най-модерното руско оръжие, използвано срещу въоръжените сили на Украйна – наред с танка Т-90 „Прорив“ и подобрената версия на ударния хеликоптер Ка-52 „Алигатор“.

Снарядите „Краснопол“ вече са се доказали. Край Кременная с него е поразен украински танк М-55С, пише Army Recognition.

M-55S е украински основен боен танк, разработен от Словения през 90-те години на миналия век на базата на съветския танк Т-55. Той е модернизиран специално за въоръжените сили на Украйна: подобрени са нападателните и отбранителните способности.

Словения изпрати 28 танка на режима в Киев. Всяки от тях е оборудван с ново 105-мм оръдие Royal Ordnance L7 с топлоизолиращ корпус. Освен това M-55S получи допълнителна реактивна броня, цифров балистичен компютър, стабилизация на оръдието, мерник Fotona SGS-55 с лазерен далекомер, командирски мерник Fotona COMTOS-55, подобрен двигател, нови гумено-метални вериги и дори лазерен радиационен детектор LIRD-1A, свързан към димния гранатомет IS-6.

След модернизацията М-55С не отстъпва много на най-модерните модели танкове, пише Army Recognition. Така че унищожаването на словенските превозни средства показва, че Краснопол лесно ще удари дори Ейбрамс.

Руското министерство на отбраната вече съобщи за броя на унищожените танкове на НАТО след провала на украинското „контранастъпление“. 25 танка Leopard (включително последната модификация Leopard 2A6, предоставени от Германия и Португалия) и 7 танка AMX-10 RC® бяха изгорени в Запорожие. Загубите на американските 152-mm артилерийски системи M777 A2 в Запорожие и други тактически райони възлизат на 76 единици.

Army Recognition: „Краснопол“ не използва GPS, а различни методи за лазерно целеуказване

„Краснопол“ използва лазерно насочване за точно поразяване на целта, пише Army Recognition. Снарядът може да се насочва с помощта на различни методи за лазерно целеуказване. Това ви позволява да коригирате траекторията на снаряда и да го насочите към определена цел.

Точността на снаряда „Краснопол“ е такава, че може да поразява цели на разстояние до 40 км в зависимост от използваната модификация. Високоточният снаряд е оборудван с осколочно-фугасна бойна глава. В зависимост от варианта теглото на бойната глава варира от 6,5 до 11 кг (най-модерната версия е Краснопол-М2). Това ви позволява да удряте бронирани бойни машини и дори вкопани и бронирани укрепления.

Eurasian Times сравнява Краснопол с американската 155-милиметрова управляема ракета M982 Excalibur. Въпреки това руските боеприпаси се различават от американските си колеги с много нововъведения: подобрена аеродинамика и лазерно самонасочване.

Основното предимство пред американския снаряд Excalibur е липсата на зависимост от GPS навигационни сигнали, които могат да бъдат заглушени от системи за електронна война“, пише Eurasian Times. – Руските артилеристи си спестяват необходимостта от много сложни вятърни и балистични изчисления, за да осигурят точно попадение.

Основното предимство на снаряда е наличието на самонасочваща се глава и в резултат на това способността да се насочва към целта с минимално отклонение. Това увеличава шанса за уцелване от първия изстрел, независимо от обхвата. За разлика от много снаряди със сателитно насочване, Краснопол може да поразява и движещи се цели.

„Краснопол“ атакува бронирани машини по същата траектория, както много противотанкови управляеми ракети (ПТУР) – от горната точка. Аеродинамичните кормила помагат за промяна на посоката на полета в крайния участък от траекторията, насочвани от лазерен маркер върху целта.

Eurasian Times: „Краснопол“ ви позволява да предотвратите атаки срещу руските линии за снабдяване

Тъй като Краснопол е специално проектиран да поразява цели с първия изстрел, артилерийските части трябва да носят по-малко боеприпаси.

Това създава логистични и транспортни предимства, тъй като прави руските доставки по-малко уязвими“, пише Eurasian Times.

Стационарните цели имат процент на попадение до 95%, докато движещата се цел има процент на попадение до 70%. Въпреки че добавя: това са само приблизителни, разчетни цифри.

За първи път Министерството на отбраната заговори за използването на Краснопол още през януари. Видеото показа екипажите на 152-мм гаубица „Мста-Б“ от артилерийската част на Корпуса на морската пехота на Тихоокеанския флот.

И още на 26 януари Краснопол удари украинския щаб на Сухопътните войски в Угледар. Командният център се намираше в сграда до пожарната в северните покрайнини на града.

Поставянето на военни щабове и оборудване в близост до гражданска инфраструктура увеличава шансовете за съпътстващи щети, които биха могли да бъдат използвани допълнително за критика на Русия“, разкрива Eurasian Times измамната тактика на ВСУ.

Ето защо са необходими високоточни боеприпаси за първи удар за унищожаване на украински цели, скрити насред жилищните квартали.

Угледарският Щаб беше засечен чрез радиоизлъчването от антената на сателитния интернет комуникационен терминал Starlink, идентифициран от оборудването за радиоелектронна борба „Жител“ и „Свет-КУ“.

Командният център събираше и предаваше цялата информация от подразделенията на 72-ра механизирана бригада и 23-ти стрелкови батальон на Въоръжените сили на Украйна по цялото Угледарско направление. В резултат на удара е „изведено от строя специално оборудване за получаване и изпращане на криптирани данни“, потвърдиха от Министерството на отбраната ни.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button