ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Ще има ли България 480 депутати едновременно, които ще визмат заплати

Пълномощията на 49-то НС се прекратяват с полагането на клетвата на депутатите в новото 50-о НС. Това обикновено се случва в рамките на 10-ина дни до 2 седмици от деня на изборите, след като ЦИК обяви имената на избраните народни представители.

С промените в Конституцията се създава възможност България да има 480 депутати (макар и само на хартия) в продължение на десетина дни през юни и съответно те да получат двойни заплати.

По този повод Радомир Чолаков от ГЕРБ е внесъл проект на решение за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предаде  БГНЕС.

Чолаков предлага да се създаде нова алинея 2 със съдържание: “Възнаграждението се дължи от деня на полагане на клетва от народните представители до деня, предхождащ деня на полагането на клетва на новоизбраните народни представители”.

“При въведения принцип на непрекъсваемост на работата на законодателната власт за край на мандата следва да се счита денят, предхождащ деня на полагане на клетва на новото Народно събрание”, пише в мотивите си депутатът от ГЕРБ.

С тези промени реално депутатите няма риск да получат двойни заплати.

Още новини

Back to top button