Русия

Строгият педагог Лавров даде урок на САЩ директно в Америка

/NovinarBG.com/ САЩ са в шок – Москва ги удари по много болно място. Вашингтон винаги е считал и все още смята за свое „свещено право“ да прави неприятни неща на други страни, да издава инструкции, но все още не е свикнал да получава ресто в една и съща монета.

Ще трябва да свикнат: Русия прие предизвикателството на хибридна война и вече е преподала на американците болезнени уроци в собственото им „подбедрие“ – беше неуважително от тяхна страна да се подпалва Евразия.

Ролята на „възпитател“ в това отношение пое руският външен министър Сергей Лавров, който от 17 до 21 април е на обиколка в Латинска Америка, която Вашингтон смята за свое „наследство“, „заден двор“ от появата на прословутата Доктрина Монро.

Лавров вече посети Бразилия и Венецуела, предстоят Никарагуа и Куба. Това е първото подобно посещение след приемането от Русия на актуализирана концепция за външна политика.

Смисълът му е в това, че Москва прие предизвикателството на хибридната война, обявена от Запада срещу Русия, водена от САЩ, и ще я води и в световен мащаб.

Което напълно съвпада с интересите на страни, които отдавна страдат от Вашингтон, виждайки Москва като съюзник в каузата за освобождение от американското потисничество и зависимост.

Войната срещу грабителските интереси на САЩ в Латинска Америка ще се води навсякъде: в политическата, търговската, икономическата, образователната, хуманитарната и културната сфера. Във военно-техническата, разбира се, също.

Бразилия е наша! Истерия във Вашингтон

Рано е да се обсъждат общите резултати от латиноамериканската обиколка на ръководителя на руското външно министерство, тъй като тя е в разгара си. Но вече е очевидно, че Бразилия, най-голямата страна в Латинска Америка по население и икономическа мощ, се сближи още повече с Русия и Китай при новото правителство.

Търговията расте с рекордни темпове. Бразилия е за изоставяне на щатския долар при взаимни разплащания, като прави приятелски жестове към Иран. Президентът Инасио Лула да Силва критикува курса на Съединените щати и техните западни съюзници за разпалване на конфликт в Украйна.

Визитата на Лавров потвърди, че САЩ окончателно са загубили Бразилия. Както каза Лавров на съвместна пресконференция с бразилския си колега Майро Виейра, паузата в двустранните отношения, причинена главно от ковид ограниченията, е завършена: очертан е график за възобновяване на работата на двустранните институции, включително две междуправителствени комисии (по търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество и политически въпроси).

Това ще позволи „да се възобнови тяхната ритмична работа и да се направи инвентаризация на всички онези въпроси, конкретни проекти, които изискват специално внимание“.

Според Лавров целият спектър от руско-бразилски отношения на стратегическо партньорство ще бъде засилен. Руският външен министър отбеляза, че Москва и Бразилия са заинтересовани от развитие на сътрудничеството в използването на мирния атом, в космоса и селското стопанство, здравеопазването и фармацевтиката.

Това е особено важно в светлината на западните санкции срещу Русия, които Виейра остро осъди:

„Освен че не са съгласувани със Съвета за сигурност на ООН, те имат негативни последици за икономиките по света, особено за развиващите се страни, много от които все още не са се възстановили от пандемията“.

Лавров беше приет и от президента на републиката, на когото ръководителят на руското външно министерство предаде покана от президента Владимир Путин да присъства на Петербургския международен икономически форум (СПИЕФ).

С него преговаряше съветникът на Луис Инасио Лула да Силва по международните въпроси Селсо Аморим. И имаха много ползотворен разговор.

В интервю, публикувано след тази среща с бразилския вестник Аморим, той осъди западната политика в украинския конфликт, която „не допринася за постигането на мир“, „не създава благоприятни условия за преговори“ и служи за удължаване на конфликта. война.

Президентският съветник се присмя на намерението на Запада да „отслаби Русия“ или „да победи Русия“, тъй като това „няма да донесе мир“.

„Русия е голяма и важна страна, освен това е партньор на Бразилия“, добави Аморим.

Изказвания на бразилски официални лица в подкрепа на Русия предизвикаха истинска истерия във Вашингтон. Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че САЩ са „изумени“ от техния тон, че Бразилия вижда САЩ и Европа като „незаинтересовани от мира или че споделяме отговорността за войната“.

Вашингтон, казват те, „не е съгласен с някои от нещата, казани от президента Лула“. Тя дори се оправда, което е изключителна рядкост за американски служители.

При стари приятели

А след това Лавров се премести във Венецуела, където беше посрещнат, като стар приятел, от цялото висше ръководство на страната. Президентът Николас Мадуро написа в Туитър, че е имал „приятна среща с руския външен министър, укрепвайки двустранните отношения и съвместното сътрудничество в различни области на развитие на нашите държави“.

Лавров предаде „най-топли пожелания, поздрави“ от Путин на Мадуро и покана „при всеки удобен момент“ да посети Русия. Президентът на Венецуела, който прие Лавров в официалната си резиденция, в разговор с него подчерта, че е наясно с ползотворната работа, която е свършил в Бразилия, като заяви готовността си „да напредне в работата по теми, които ни обединяват“.

Изключително ефективни се оказаха разговорите на Лавров в Каракас с външния министър на Венецуела Иван Гил Пинто и изпълнителния вицепрезидент Делси Родригес.

На съвместна пресконференция след резултатите от преговорите с Лавров неговият латиноамерикански колега обяви предстоящото свързване на Венецуела с платежната система „Мир“.

„Това определено ще бъде обсъдено на заседанието на междуправителствената комисия, което ще се проведе в Русия през следващите седмици. Скоро ще съобщим добри новини както на народа на Русия, така и на народа на Венецуела“, каза той.

Според Иван Гил Пинто Венецуела е заинтересована от прехода към „система, която ще се освободи от хегемонията на долара“. Ръководителят на руското външно министерство потвърди тази информация. В момента руската платежна система работи в около 10 държави, а повече от 15 държави са изразили готовност да я внедрят.

Истината от Лавров и други срещи в Каракас

„През последните няколко години всички вече разбраха, че зависимостта от американския долар, от тези принципи на глобализация, които самите американци въвеждат в живота на световната общност от много години, не води до добро“, заяви министърът на външните работи на Русия.

„Защото във всеки момент всички тези принципи, включително свободния пазар, честната конкуренция, неприкосновеността на собствеността, презумпцията за невинност, американците и техните съюзници могат да нарушат в един ден, ако трябва да накажат някого за неподчинение“, добави той.

Лавров отбеляза, че сътрудничеството на Венецуела с Русия „действително допринася за укрепване на основите на независима национална икономика, независеща от капризи и изнудване“ от Запада.

Такива отношения, посочи той, съществуват в Русия, в Латинска Америка с Никарагуа и Куба и се развиват с други страни, които възнамеряват да защитят идентичността и „легитимното, равностойно място на своя регион в системата, която сега обективно се формира – системата на по-демократичен и многополюсен световен ред“.

И това изобщо не е реторика. В Каракас Лавров се срещна и разговаря и със специално пристигналия за целта министър на външните работи на Боливия Рохелио Майте и министър-председателя на Сейнт Винсент и Гренадини Ралф Гонсалвес.

Той напомни по-специално на колегата си от Боливия за поканата, отправена към президента на тази приятелска страна Луис Арсе да посети Русия (за обсъждане на текущите въпроси и очертаване на планове за бъдещето). Лавров му предаде и „най-добри пожелания“ от Путин…

Що се отнася до Венецуела, страните се договориха да засилят сътрудничеството в производството на нефт и разработването на газови находища, селското стопанство, медицината и фармацевтиката, комуникациите, космоса, най-новите технологии, културната и хуманитарната сфера.

Лавров обеща да сподели с Венецуела богатия опит на Русия в избягването на западните санкции, в който „сега сме световни шампиони“.

Лавров обяви надеждността на Русия като приятел и партньор, докато САЩ „могат да излъжат във всеки момент“ и „всички добре знаят това“.

„Затова ние напълно подкрепяме позицията на нашите венецуелски приятели. Това е тяхната държава, това са техните въглеводороди, това е тяхната икономика, която е подложена на най-строги незаконни санкции и те сами трябва да решат как да продължат да работят, как да продължат да развиват държавата си“, каза той.

„Ще направим всичко възможно венецуелската икономика да става все по-малко зависима от капризите и геополитическите игри на САЩ или някои други играчи от западния лагер“, подчерта ръководителят на руското външно министерство.

Венецуелският колега на руския министър се засмя на присвоеното от САЩ „право“ да издават присъди „по каквато и да е причина“ срещу други страни и на тяхната въображаема „неюрисдикция“, изразявайки увереност, че процесът на формиране на многополюсен световен ред ще завърши с “ положителни резултати за по-голямата част от човечеството.“

Какво следва от това?

Нека сложим край на това засега. Резултатите от визитите на Лавров в Никарагуа и Куба ще излязат до дни. Но междинните резултати от обиколката на ръководителя на руското външно министерство в Латинска Америка вече могат да бъдат обобщени.

И основният резултат е следният. Почти изцяло (Москва също има отлични отношения с Аржентина и редица други страни от Латинска Америка, които не са споменати по-горе) Латинска Америка е в един лагер с Русия, както и с Китай, и ще се противопостави категорично на хегемонията и неоколониализма на Съединените щати и техните западни васали.

По време на обиколката си Лавров реши практическите въпроси на това взаимодействие, което е много важно не само за нашите партньори в Западното полукълбо, но и за Русия, разпадането на западната санкционна хватка. Той е изолиран, не ние и затова ние ще победим.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button