ЗДРАВЕ

Строителството на Национална детска болница трябва да е приоритет на държавата

Продължава ли строежът на Националната детска болница в София по действащия договор, чиито срок е 42 месеца, считано от април 2020 г. или посоката е нова процедура. Този въпрос остава отворен. Решението в момента е в ръцете на Министерство на здравеопазването и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, а от него зависи това дали ще има Националната детска болница в скоро време или строежът ще се забави с 10 години.

От Обединение “Детско здраве”, които изготвиха и представиха нови два проекта на Национална детска болница. 

“Всъщност с тези два, проектите стават общо 3. Миналата година представихме проект, който е във височина на съществуващия незавършен скелет на сградата, а сега предпочетохме и представихме два нови варианта, които са с височина до 20 метра”, казва инж. Петър Стойчев от Обединение “Детско здраве”. 

По думите му реконструкцията на съществуващия строеж е законосъобразно и възможно, но не са обърнали внимание на общественото мнение и не са обяснили какво предвижда договорът до момента.Той посочи, че има неразбиране на понятието “реконструкция”, което означава пълна или частична подмяна на конструктивни елементи или се премахват едни елементи и се заменят с нови такива.

“Готови сме на диалог с всички, които искат да водят конструктивен разговор. Има 2 хипотези по съществуващия договор. И двете са правилни – да направим нова сграда в съществуващия обем от 38 метра или да направим нова сграда в ниския вариант до 20 метра. И двата случая ще има реконструкция и ще има целия набор от отделения, операционни, ще се спази броя на леглата и на необходимите площи, т.е. ще се запази цялото задание на проекта”, допълни той.

„Не трябва да се отлага строителството на Национална детска болница, защото това трябва да е приоритет на държавата“, казва Ива Димитрова от Федерация “Български пациентски форум”.

“Детската болница е необходима веднага. Тя е необходима от преди няколко години. Ние като общество сме длъжници на децата, защото докато продължават споровете между институции, фирми и пациентски организации, децата са все още в същата детска болница и знаем какво е състоянието ѝ.

Големият печеливш от това да няма детска болница, за съжаление, е държавата, защото ако тази детска болница бъде изградена, като сграда, ще трябва да бъде оборудвана с апаратура, за която ще трябва да се отделят едни целеви пари, ще трябва да бъде обезпечена с добри специалисти, на които да бъде осигурено достойно заплащане”, казва Ива Димитрова от Федерация “Български пациентски форум”.

Чуйте повече в разговорите на Катя Василева в двата звукови файл.

БНР.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button