Русия

Супербомби като сигнални ракети: Изпращат покана за контраофанзива на Зеленски

/NovinarBG.com/ Изглежда специалната военна операция премина по нов, неочакван за противника сценарий. Руските пилоти с все по-голяма ярост удрят позициите на въоръжените сили на Украйна. А новите високоточни планиращи бомби гарантирано поразяват поставените им цели и обезсмислят работата на украинските зенитчици – нашите самолети просто не влизат в зоната им на действие, преди да свалят товара си върху главите на враг. В какво може да се превърне тази нова тактика, военният кореспондент на „Цариград“ научава.

От миналия понеделник, 17 април, сводките от зоната на СВО са пълни със съобщения за активизиране на операциите на руската авиация и за катастрофално увеличаване на загубите сред личния състав на Въоръжените сили на Украйна, свързани с работата на нашите пилоти.

Подчертава се, че Русия е започнала масово използване на високомощни и високоточни управляеми бомби, мащабът на тяхното използване може да се нарече безпрецедентен. Ако тази тактика се превърне в неоспоримо правило, тогава украинската армия я очакват трудни времена.

Руски „подаръци“

Напоследък украинските позиции в Бахмут и в района на Купянск се превърнаха във филиал на ада на земята. Освен това са напълно безопасни за руските самолети. Противовъздушната отбрана на врага, вече силно разрушена, в този момент просто не беше в състояние да окаже поне малко съпротива на атакуващите руснаци.

Причината е проста – нашите пилоти откриха бомбени отсеци на границите, недостижими за средствата за унищожаване на въздушни цели, които бяха запазени в Украйна. По-нататък бомбите летяха сами и всичко говори в полза на това, че са УПАБ-500Б и УПАБ-1500Б.

За първи път това семейство авиационни боеприпаси беше представено на широката публика през 2019 г. на Московския авиационно-космически салон МАКС-2019. Най-добрият час на тези „продукти“ удари едва през март тази година, когато съобщенията за тяхното използване започнаха да се появяват в докладите на Министерството на отбраната все по-редовно.

Защо не са се използвали в CBO от самото начало? Вероятно защото системите с повече или по-малко голям обсег на украинската противовъздушна отбрана не са били потиснати до приемливо ниво и могат да представляват опасност за фронтовата авиация на ВКС. Сега ситуацията се промени не в полза на Киев и освен крилатите ракети на театъра на военните действия се появиха и допълнителни „изненади“.

И така, бомбите от семейството УПАБ са управлявани планиращи авиационни. Те се спускат на 40-50 км преди целта и след това продължават самостоятелен полет.

Режимът на плъзгане се осигурява от малки крила, които се отварят след изпускане, а точността на попадение се осигурява от сателитни и инерционни системи за насочване.

Освен това дизайнът на „продуктите“ е такъв, че всеки боен самолет, способен да действа по наземни цели, може да бъде техен носител. А мощността на същия УПАБ-1500Б е ясно показана от масата на експлозива, съдържащ се в черупката му – според данни от открити източници има малко повече от един тон експлозиви.

„Петстотин“, разбира се, са по-леки, но не вещаят нищо добро за жертвите си. Но това не е всичко, с което руските пилоти наскоро започнаха да „зарадват“ въоръжените сили на Украйна.

През същия март се появиха новини за друга новост, а именно модулната система „Гром“, която в зависимост от задачите може да изпълнява функциите както на планираща бомба, така и на ракета – всичко зависи от конфигурацията, в която ще бъде сглобена на летището.

И, разбира се, не може да не се спомене такова въображение на руските оръжейни инженери като единен модул за планиране и корекция (УПМК), благодарение на който дори високоексплозивна половинтонна бомба, пусната в експлоатация през 1954 г. става много точна и с голям обсег.

Именно тези нововъведения сега изравняват бойните украински бойни формирования. Но дали е само в укрепени райони и крепости?

Какво ни готви идващият ден?

Новите тенденции в воденето на безконтактни бойни действия, показани от руските въздушно-космически сили, не могат да не радват. И служат като изключително сериозно предупреждение за Киев, в случай че все пак се реши на авантюра с „контраатака“.

В допълнение, запасите от съветския ФАБ-500, към който може да се завинти гореспоменатия модул УПМК, очевидно ще ни стигнат за повече от дълго време.

Значи „шегите свършиха“ и трябва да очакваме, че логистиката на доставката на западно оръжие на въоръжените сили на Украйна също ще стане обект на нашите удари? На тези въпроси отговори военният експерт Виктор Литовкин.

„Шегите от наша страна отдавна свършиха. Да, предупредихме ги отново, че офанзивата, която планират, може да завърши катастрофално за тях“, заяви той.

„Освен това, това не е първият и не единственият удар на „умните бомби“. Що се отнася до ударите по предоставеното оборудване, не ми разбивайте сърцето. Искам това повече от година. Това беше нужно отдавна“, категоричен е Литовкин.

„Ако го правехме от самото начало, отдавна щяхме да спрем появата на всякакви изроди от Европейския съюз, от други европейски правителства и така нататък, в Киев. И за мен това е просто подигравка с нас, че идват и се разхождат със Зеленски из Киев. Като цяло трябва да действаме по-решително. А дали ще го правим или не – това не е въпрос за мен“, заключи експертът.

Дали Киев ще чуе това „предупреждение“ е въпрос. Въпреки че, ако не чуят, тогава ще бъде възможно да го повторим още по-силно.

Но проблемът тук е, че Зеленски очевидно е много по-добър в получаването на „сигнали“ от Вашингтон, отколкото от Москва. Пълно игнориране на самоубийствения характер на американските препоръки, които вече доведоха до ужасни загуби в редиците на украинската армия.

Какво следва от това?

Думите на Виктор Литовкин могат да бъдат преформатирани в обща фраза: „Добре, но не достатъчно!“. А въпросът за унищожаването на транспортната инфраструктура на Украйна все още стои открит. Въпреки че, ако въздушните удари продължат, тогава, много вероятно, просто няма да има кой да използва оръжейни доставки в Украйна.

Поради тази причина сега е изключително важно не да спрем, а с неизбежната методичност да превърнем войниците и техниката на Въоръжените сили на Украйна в купища боклук. Надяваме се, че такова искане е било поставено и от Владимир Путин по време на комуникацията му с представители на руския генералитет, които сега ръководят бойните действия.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button