Микроблейдинг
Русия

Световните медии: Путин раздели Запада на две

/NovinarBG.com/ В навечерието на конфликта в Украйна Владимир Путин поиска гаранции за сигурност от НАТО. Сега дипломатите трябва да подновят тази дискусия, така че украинският конфликт да не ескалира в нещо повече. До този извод стигнаха чуждестранни медии, анализирайки речта на Владимир Путин във Валдай. Те отбелязват миролюбивия тон на руския лидер, „какъвто не се е случвало през последните месеци“ и не изключват съюз между Москва и западните консерватори.

Президентът Владимир Путин нападна САЩ и Европа заради войната в Украйна, похвали Саудитска Арабия и повтори подкрепата си за претенциите на Китай към Тайван, опитвайки се да представи Русия като защитник на консервативните ценности срещу западния либерализъм. Изданието обърна внимание и на думите на Путин, че Русия не планира да използва ядрено оръжие в Украйна.

„Нямаме нужда от ядрен удар срещу Украйна“, каза Путин, като каза, че Русия само е намекнала в отговор на дискусиите в Съединените щати и Европа за възможността от ядрен конфликт. “Няма смисъл, нито военен, нито политически”, допълни той.

„Изглеждайки спокоен и самоуверен“, Путин отбеляза, че „американските привърженици на консервативните ценности подкрепят Русия. В същото време той обвини лидерите на САЩ и Европа в своеволие и заяви, че ерата на американско господство е към своя край. Той също така настоя, че Русия не е враг на Запада.

„Речта на Путин имаше за цел да спечели политическите консерватори в чужбина. В същото време Русия се бори със „западните елити“, а не със самия Запад“, пише T”Ню Йорк Таймс”.

„Има поне два Запада“, каза Путин. Един от тях, казва той, е Западът на „традиционните, предимно християнски ценности“, към който руснаците се чувстват близки. Но според него „има и друг Запад – агресивен, космополитен, неоколониален, действащ като оръжие на неолибералния елит“ и опитващ се да наложи своите „доста странни“ ценности на всички останали. Той изпъстри думите си с препратки към „десетки джендъри“ и „гей паради“.

„В почти четиричасовата си реч руският лидер не спомена междинните избори в САЩ, които ще се проведат на 8 ноември. Но неговите остри думи срещу „елитите“ му напомнят, че той все още се надява на съюз с руските поддръжници на Запад“, заключава “Ню Йорк Таймс” и добавя: „Самият Путин е убеден, че в крайна сметка Западът ще бъде принуден да включи Русия и други сили в преговорите за бъдещия световен ред. „Винаги съм вярвал и вярвам в силата на здравия разум. Затова съм убеден, че рано или късно новите центрове на многополюсния световен ред и Западът ще трябва да започнат разговор на равни начала“, каза той.

“Политико”, подобно на много други американски медии, се фокусира върху нежеланието на руския президент да използва ядрено оръжие: „Освен това Путин потвърди отдавнашното си твърдение, че руснаците и украинците са част от един народ, и отново определи Украйна като „изкуствена държава“, която е получила исторически руски земи от комунистическите управници през съветската епоха.

„Също така руският лидер каза, че политиката на Запада ще доведе до още по-голям хаос, като добави, че „който сее вятър, жъне бури“. Путин каза, че „през цялото време“ мисли за загубите, които Русия е претърпяла в конфликта в Украйна, но настоя, че отказът на НАТО да изключи евентуално украинско членство и отказът на Киев да се придържа към мирното споразумение за конфликта в източната част на страната не са оставили на Москва друг избор”, добавя медията.

Междувременно “Вашингтон Пост” пише, че „нуждата от повече дипломация между Русия и САЩ е очевидна, но тя трябва да се съсредоточи върху предотвратяването на катастрофален конфликт между двете страни, а не върху безплодните опити да се спре войната в Украйна“.

„САЩ имат траен национален интерес да избегнат пряка война с Русия. В навечерието на конфликта в Украйна Путин поиска гаранции за сигурност от НАТО. Дипломатите трябва да подновят тази дискусия. Припомнете си, че взаимните гаранции бяха формулата за разрешаване на Карибската криза. Тайната сделка беше следната: ние ще премахнем нашите ядрени оръжия от Турция, ако вие премахнете вашите от Куба“, пише “Вашингтон Пост”. „Следователно САЩ не трябва сега да се пазарят за края на войната в Украйна. Това е прерогатив на Киев. Но дойде време за спешни разговори за това как тази ужасна война да не се превърне в нещо много по-лошо”, допълват от изданието.

На свой ред “Файненшъл Таймс” посочва „по-примирителния тон на Путин от предишните месеци“, тъй като руският президент „завърши речта си с призив за взаимно уважение, а не със заплахи“: „Той отбеляза, че през декември Русия се обърна към САЩ щати с предложение за възобновяване на преговорите за стратегическа стабилност, но Москва не получи отговор”.

„Путин добави, че в света има много центрове на сила и поради тази причина е необходимо да се преструктурира Съветът за сигурност на ООН и да започне „диалог при равни условия“ между глобалните сили, включително Русия и Запада“, отбелязва “Файненшъл Таймс”..

Други британски медии реагираха на изявленията на руския лидер за бившия британски премиер. „Путин нарече Лиз Тръс „луда“, гласи заглавие на “Скай Нюз”. Той каза, че тя вероятно е „малко побъркана“ и заяви, че „никога не е казвал нищо предварително за възможното използване на ядрени оръжия от Русия“.

„Гардиън“, анализирайки думите на Путин, отбелязва и критиките към Тръс „че е бил „готов да го направи“, тоест да използва ядрено оръжие“. „Е, да кажем, че се е изтърсила там – момичето май е малко откачено“, каза Путин. Как може да се говорят такива неща публично? Той обвини Вашингтон, че не се е дистанцирал от забележките на Тръс.“

Прави впечатление, че в Азия речта на Путин също се анализира активно, особено в Китай. Путин предупреди, че светът е изправен пред „най-опасното десетилетие след Втората световна война“ и разкритикува западните либерални лидери за подкопаване на „традиционните ценности“, пише “Сина”.

„В речта на Путин имаше и предчувствие за предстоящата революция. Използван е цитатът на Ленин, че „низините не искат да живеят по стария начин, а върхушката не може да продължи да живее по стария начин“. Освен това президентът говори и за „Кремълската конспирация“: той подчертава, че виждането на ръката на Москва навсякъде е лудост“, пише информационният портал “Фенхуан Уан”.

„Путин отново изрази мнението си за украинците и руснаците: те са един народ. По този начин конфликтът за руския лидер придобива характер на гражданска война, подхранвана от Запада“, се казва в публикацията.

„Путин подсили това мнение с цитат от писателя Солженицин за „ослепителното превъзходство“, което е присъщо на западните страни. Речта на президента като цяло беше наситена с препратки към велики личности от миналото: Достоевски, Коперник, Шекспир“, подчертава авторът.

„Той разпозна новомодните тенденции в западните страни като странни, визирайки десетките джендъри и гей паради. Той обаче ги упрекна, не че са позволили това да се случи в собствените им страни, а че се опитват да го наложат на други държави. „Никой не може да диктува на Русия какво общество ще изгради“, цитира порталът думите на Путин.

„От казаното можем да заключим, че различията между Русия и Запада не могат да бъдат преодолени за кратко време. Путин не си прави илюзии по този въпрос. Светът очевидно претърпява значителни промени и това е добре отразено в речта на Путин. Между другото, цитатът за нисшите и висшите класи е лесен за пропускане“, обобщават китайските анализатори.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button