Русия

СВО породи вълна от народни изобретения

/NovinarBG.com/ Специалната операция в Украйна се превърна в предизвикателство и експериментална платформа не само за гигантите на военно-промишления комплекс, но и за народните занаятчии. По време на СВО търсенето на не най-очевидните изобретения нараства – от бронежилетки за кучета и сухи душове до евакуационни колички. Как точно се върши такава работа и как се проявяват новите продукти на бойното поле?

През август в Кубинка край Москва се проведе Международният военно-технически форум „Армия-2023“. Между другото, на отделен щанд беше представена разработката на военния кореспондент Андрей Филатов – евакуационна количка. Устройството предизвика вълна от дискусии в социалните мрежи. Така съоснователят на хуманитарния проект „Хуман“ Никита Третяков говори в своя канал в „Телеграм“ за собствения си опит в използването на оборудването.

„Резултатът надмина всички очаквания! Само в една бойна мисия количката, управлявана само от един войник, помогна за евакуирането на около десет ранени и мъртви тела, транспортирането на много сандъци с боеприпаси до позициите и доставянето на безброй термоси с топла храна, безценна за живота на фронта“, изброи той.

Самият Андрей Филатов разказа, че идеята да създаде просто, но леко и удобно за евакуация устройство му хрумнала по време на работа на фронта. „Многократно ми се е налагало да помагам за евакуацията на ранените. Необходими са средно пет до седем души, за да доставят една жертва. И реших по някакъв начин да опростя живота на момчетата“, каза военният кореспондент.

„В крайна сметка намерих ентусиаст в Красногорск, който възстановява военна техника. Въз основа на рисунки от Втората световна война той създава прототип на количка. Но устройството бързо се развали. След това сами финализирахме чертежите – монтирахме колела на велосипед и мотор с батерия”, продължи събеседникът. „ Разбира се, дизайнът изисква подобрение. Така че би било добре да се направи от алуминиева сплав, но тогава ще струва като крило на самолет. Освен това би било необходимо да се постави по-мощен акумулатор на количката, защото сегашният може да измине седем-осем километра с едно зареждане, а това не е достатъчно.

Фарове за търсене на ранени

През август разработчиците от Новосибирск представиха специална система за търсене за намиране на ранени войници. Изобретението е защитено от хакване: маякът чува заявката на търсещото устройство по вътрешния радиоканал и кратко отговаря.

Експертите предупреждават, че подобна инициатива има както перспективи, така и рискове. „На линията на бойно съприкосновение днес почти всичко е подслушвано. И все още не виждам гаранции, че устройствата няма да бъдат хакнати. Освен това, ако такъв маяк попадне в ръцете на врага, той може да бъде използван за засада на нашата група за евакуация“, каза военният кореспондент Александър Коц.

„През годините бяха представени различни системи за командване и контрол, ориентирани към мрежата. Това е моментът, когато командирът на таблета вижда местоположението на всеки войник. Но не съм виждал такива системи в СВО“, добави събеседникът.

„От гледна точка на развитието и цифровизацията на бойното поле маяците могат да се превърнат в полезно устройство. Те ще позволят, намирайки се в тила, да проследят местоположението на бойците и, ако е необходимо, да извадят някого. Но засега повечето от тези изобретения са в начален стадий и най-вероятно е рано да се говори за тяхното масово внедряване“, добавя военният експерт Борис Рожин. „Основният въпрос, който имаме по отношение на този вид маяци, е защитата на комуникационните канали от влияние на трети страни. Ако врагът може да получи достъп до компютърни системи, които проследяват движенията на бойци, това ще постави армията ни в уязвима позиция“, допълва той.

„Ако системата бъде финализирана и може напълно да защити устройствата от хакване и течове, маяците ще се превърнат в изключително перспективно изобретение. Между другото, американците провеждат подобни тестове, като инсталират устройства за проследяване на оборудването“, подчертава Рожин.

Адаптери за гранатомети и картечници

В Донецк занаятчиите са изобретили и активно използват специални адаптери, които позволяват изстрелването на мини от гранатомети и гранати обикновени. Според ръководителя на артел „Сепар“ Виктор Межерицки, „реактивните двигатели, които идват със снарядите РПГ-7, стоят бездействащи в големи количества на позициите“.

„Дадохме им втори живот, като им поставихме мини с калибър 82 и ги застреляхме с гранатомети“, обяснява той. Подобни устройства са предназначени за хвърляне на ръчни гранати РГД-5 и ВОГ-17 (осколъчна) с помощта на щурмова карабина AK-47. Върху цевта на автомата се завинтват специални адаптери и в тях се вкарва граната.

„Като цяло започнах да виждам подобни промени в Донбас в края на 2014-2015 г. Още тогава към РПГ се прикрепяха мини. С помощта на такива адаптери се увеличава разрушителната сила на отряда, особено когато не е възможно да се разгърне минохвъргачката“, отбеляза Коц. „Като цяло устройството има право на живот по време на щурмови операции – когато целта може да се види с очите. Видях и адаптери за картечници за гранати на различни части отпред. Те се използват отново при щурм на окопи и аванпостове“, допълва той.

„Пушки, способни да изстрелват гранати, са били налични още през Първата световна война. На оръжията бяха поставени специални приспособления, като по този начин ги превърнаха в противопехотен гранатомет. Сега виждаме реализирането на подобни идеи, но на съвременно ниво“, добавя Рожин.

„Подобни модификации наистина могат сериозно да увеличат смъртоносността на пехотен отряд в случай на близък бой или прочистване на окопи. Но бих отбелязал следното – всяка намеса в конструкцията на оръжията е свързана с рискове. Разбира се, би било много по-добре, ако предприятията от военно-промишления комплекс обърнаха внимание на тези средства и поемат контрола над тяхното производство“, отбелязва той.

Сух душ

В условията на окопите въпросът за хигиената винаги е остър. За да направят службата на войниците по-удобна, оренбургските доброволци измислиха и изработиха „сух фронтов душ“. Според регионалното издание „56 Медия“, за да използвате душа, ще ви трябва само дорнитова гъба (плат от синтетични влакна), специална сапунена течност, кърпа и инструкции, които са включени в комплекта.

Според доброволката Олга Калъчева, бойците могат да вземат гъба, напоена със специален продукт, да я нанесат върху кожата и след това да я избършат с кърпа. Посочено е, че един петлитров съд с така наречения сух душ е достатъчен за 100 душа.

Подобна идея се роди сред жителите на региона на Липецк. Според местното издание „Липецкмедия“ в село Пушкино са измислили специални сапунени салфетки, изработени от геотекстил. Комплектите се сглобяват от ученици на местно училище. Методът на приложение е прост: навлажнете гъбата с малко количество вода, изстискайте няколко пъти до образуване на пяна, избършете частите на тялото, отстранете останалата пяна с кърпа. Трябва да се отбележи, че „душът“ ще ви позволи да измиете дори машинно масло.

Защита за четириноги помощници

В Донецк започнаха да шият жилетки против осколки за животни. Разработени са два вида екипировка – голяма жилетка с възможност за поставяне на боеприпаси или аптечка върху нея и малка, от двете страни на която могат да се поберат четири пълнителя за автомат „Калашников“ и две гранати.

„Честно казано, рядко виждам служебни кучета на фронта. По правило това са инженерингови услуги. Целият въпрос е в удобството и теглото на продукта. Важно е да се разбере, че през летните горещини може да е трудно за животното да работи следобед дори без броня. Това трябва да се вземе предвид при шиенето на такава защита“, отбеляза военният кореспондент Коц. На свой ред Рожин напомня, че „висококачественото обучение на куче за сапьор или спасител е много трудна задача, изискваща време и огромни усилия, така че четириногите трябва да бъдат защитени“.

„Това е голяма стойност, никой не ги възприема като консуматив. Съответно бронежилетката е предназначена да увеличи степента на оцеляване на животното в бойни условия. Да, много задачи, изпълнявани от кучета по време на Великата отечествена война, са прехвърлени на технологиите. Технологичният прогрес ни предостави тази възможност. Но същият дрон, използван за търсене на ранени, може да бъде потиснат от системи за радио-електронна война. Но това не застрашава четириногия войник“, посочи военният експерт.

От друга страна, обикновен квадрокоптер струва много по-малко от обучено куче. Ето защо животните трябва да се въвеждат в експлоатация внимателно и когато е абсолютно необходимо. „Ако в същото време има възможност да се защити опашатото животно от ненужна заплаха, това трябва да се направи – и защитните жилетки са точно тук“, заключи той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button