Криминални Новини

Тенчо Тенев: С електронни шофьорски книжки ще се хващат по-лесно водачите

Ако в Европейския съюз се въведат електронни шофьорски книжки, пътните полицаи ще залавят по-лесно шофьорите с фалшиви документи за правоуправление. Това обясни в ефира на „Събуди се” бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев.

Припомняме, че Европейската комисия предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски книжки. Предложението е свързано с целите да се постигне по-добър обмен на данните, свързани с безопасността на пътя и извършените в чужбина нарушения да не остават ненаказани.

„С единната система всеки един пътен полицай, в момента, в който вкара личните ви данни, ще излиза къде сте си изкарали книжката и дали на територия на ЕС сте извършили нарушение. Такъв е случая със Семерджиев, който се оказа с фалшиво швейцарско свидетелство за правоуправление”, обясни Тенев.

Според статистиката на ЕК през 2009 г. жертвите на пътя са 37 000, а миналата година са малко над 20 000.

„Има намаление на убитите при катастрофи, но ще трябва да работим още. Смятам, че е допустимо да няма нито един смъртен случай на пътя до 2050 г. с развиването на съвременните технологии. В най-скъпите автомобили има поставени системи за безопасност на самия водач. Например, ако заспите и се отклоните от пътното платно, воланът ще започне да вибрира. Това може да се въведе за всички автомобили”, поясни още експертът.

По думите му е необходима промяна в законодателството. Страната ни разполага с изключително малък брой пътни полицаи. „Ако страната се насити с катаджии и камери, нарушенията ще намалеят заради глобите” смята Тенев. И заключи, че масово младите хора се качват зад волана пияни и дрогирани.

Междувременно репортерът ни Биляна Борисова провери какво е мнението на автоинструкторите и младите шофьори за предложението на ЕК.

Надя Страхилова се учи да кара кола вече няколко месеца и се надява скоро да вземе шофьорска книжка. „Голямо предизвикателство е, тъй като пешеходците вече не внимават изобщо. Хората си карат, както си искат. Правилата не се спазват”, обясни жената.

Относно предложението 17-годишните да имат право да получават шофьорска книжка, но една година след това да шофират с придружител, автоинструкторът Стоян Стоянов заяви следното:

„Ще бъде по-добре, защото младите момчета и момичета ще са подготвени и ще шофират с друг човек”.

Стоян Стоянов одобрява и предложението да бъде въведено цифрово свидетелство за управление, за да се опрости признаването им между държавите в Европейския съюз.

„Предполагам, че ще бъде по-добре. Имаме водачи на по-големи категории и когато някой, който работи в Испания или в Германия, се прибере в България и иска да изкара допълнителна категория, той е задължен да си смени свидетелството на българско”, обясни автоинструкторът.

А, дали след 2050 г. няма да има жертви по пътищата, и инструктори, и бъдещи шофьори, не са оптимисти.

„Законът за движение по пътищата не е променян от много години. Има излишни неща, има и неща, които трябва да бъдат добавени”, смята Стоян Стоянов.

Още новини

Back to top button