ЗДРАВЕ

Тези хора са с най-нисък риск от инфаркт, ето защо

Инфарктът е тежко заболяване на сърцето. Появява се, когато части от сърдечния мускул(миокард) загинат поради недостатъчно снабдяване с кръв.

Нарушаването на кръвоснабдяването и оттам притока на кислород се дължи най-често на запушване на коронарен съд.

Учени от Heart Institute на Intermountain Medical Center в Солт Лейк Сити разкриха връзката между кръвната група и инфаркта.

Коя кръвна група е с най-нисък риск от инфаркт?

Според в условията на силно замърсяване на въздуха при хора с втора (A), трета (B) или четвърта (AB) кръвна група рискът на инфаркт е много по-висок, отколкото собствениците на първата (0) група.

Наскоро учените вече заявиха, че наличието на гена ABO (той присъства при собствениците на кръвни групи II, III и IV) влияе върху появата на инфаркти при пациенти с коронарна болест. Сега изследователите са си поставили задачата да открият доколко хората с вариации в ABO гените са изложени на риск от сърдечна атака в периоди на силно замърсяване на въздуха.

Проучвайки този въпрос, експертите анализираха информация за пациентите за периода от 1993 до 2007 г. Водещият автор на изследването Бенджамин Хорн споделя, че данните, получени по време на експеримента, показват, че собствениците на трите кръвни групи са с по-висок риск от притежателите на I група. К

огато концентрацията на вредни прахови частици надвишава 25 микрограма на кубичен метър, вероятността от инфаркт се увеличава. Нещо повече, за всеки 10 микрограма превишение за хора с групи II, III, IV се увеличава рискът от пристъп с цели 25%. Докато при пациентите от група I опасността се увеличава само с 10%./Zdrave.to

Още новини

Back to top button