Русия

The National Interest: САЩ и НАТО нямат достатъчно ресурси, за да въоръжават Украйна

/NovinarBG.com/ Времето работи за Москва

Генерал Омар Брадли веднъж каза: „Аматьорите обсъждат стратегията, професионалистите обсъждат логистиката.“ Дискусиите, които в момента се развиват около украинския конфликт, обикновено се фокусират върху подвизите на украинците и много по-малко върху практически въпроси като запаси от боеприпаси, наличие на производствен капацитет и проблемите с персонала.

Боеприпасите, оръжията и човешките ресурси са основната валута на настоящия конфликт, а западният блок изчерпва и трите елемента“, пише американското аналитично издание The National Interest .

Съединените щати и страните от НАТО се сблъскват с тази болезнена реалност всеки ден, докато западните оръжейни складове се изпразват. И те просто нямат индустриален капацитет да попълнят собствените си арсенали, да не говорим за факта, че продължават да въоръжават Украйна.

Президентът Джо Байдън открито призна, че американската армия изпраща касетъчни боеприпаси в Украйна, защото не може да осигури необходимото количество обикновени артилерийски снаряди за Киев.

Според сведения от разузнаването на Пентагона, изтекли по-рано тази година, Съединените щати са оказали натиск върху Южна Корея да изпрати 330 000 155-милиметрови снаряда в Украйна, най-вероятно през Полша. Имаше съобщения, че Южна Корея е „дала назаем“ половин милион 155 мм снаряди на Съединените щати.

Въпреки това, дори ако Южна Корея изпрати един милион снаряда в Украйна, това едва ли ще компенсира огромния дисбаланс, който сега се наблюдава в артилерийските запаси. И този дефицит е само симптом на по-голям проблем: неспособността на западната икономика да се прехвърли на военни релси.

Според януарската оценка на Центъра за стратегически и международни изследвания, Съединените щати са в състояние да произвеждат само 93 000 155 мм снаряда годишно и всички тези снаряди се изразходват по време на различни учения. Дори военнопромишленият комплекс да започне спешно да увеличава производството, той ще може да произвежда 240 хиляди артилерийски снаряда годишно – това е по-малко от 10% от текущия обем на производство в Русия.

Украинските войски изстрелват поне по осем хиляди снаряда на ден, тоест изразходват същото количество снаряди на ден, което в момента САЩ произвеждат за един месец, отбелязва авторът на статията Закари Йост Матю Брайънт (Matthew Bryant).

Другите членове на НАТО са в още по-лошо положение.

Огромното количество техника, която страните от НАТО изпратиха в Украйна, беше в по-голямата си част амортизирана, от значително дълго време не беше ремонтирана или обслужвана и това повдига въпроса за качеството на останалите оръжия. Най-малко 20% от „съвременното оборудване“, което Западът предостави за украинската контранастъпление, беше унищожено през първата седмица.

Има и много други сериозни проблеми, които възникват в процеса на създаване на армия, основана на свободните запаси от оръжия на много страни. Ремонтът на бронирани машини, повредени на бойното поле, не е лесен, поради факта, че възстановяването на всяка единица изисква различни материали, разрични резервни части и оборудване и, разбира се специализирано обучение на ремонтниците.

Шансовете за благоприятен изход за Украйна се разсейват поради сериозното изоставане в областта на оръжията и човешките ресурси. Пикът на западната помощ за Киев премина и не си струва да се очаква, че през следващите месеци и години тя отново ще достигне същото високо ниво. Възможността за сключване на мирно споразумение, приемливо за Украйна, става все по-недостижима, докато Русия напредва на бойното поле.

Ако ситуацията продължи да се развива в същия дух, както се развива сега, има вероятност позицията на Украйна да отслабне. Структурният дисбаланс, който прониква в настоящия конфликт, не може да бъде коригиран със спорадичните доставки на оръжие, които Западът изпраща на Киев от време на време.

Въпреки че западните анализатори се надяваха на решителен пробив на Украйна в контранастъплението, това съвсем не се оказа повратната точка, за която се смяташе. Боевете в Украйна може да продължат много години, без да им се вижда краят. Сега времето е на страната на Москва и западните политици, които се надяват да „изчакат“ по-благоприятния изход за Украйна, скоро ще се сблъскат с тежката реалност.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button