Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

Тихомир Стойчев, експерт по сигурност: Пропуски в системата пречат в издирването на 12-годишния Александър

Вероятно могат да бъдат изброявани много основания за критики, въпросът е дали са безадресни или ще се отправят към онези, които заслужават. Това, че малкият Александър се е изгубил и не може да се намери, говори за пропуски в системата. Това заяви Тихомир Стойчев, експерт по сигурност и бивш началник на ЦСБОП, в ефира на bTV.

„Ако не беше сегашната политическа ситуация с неяснотите около това дали ще има кабинет, може и нямаше да чуем за Александър, сигурно щеше да бъде затворено в рамките на областта. Всеки ще извлече изгода от случая. Ловците събота и неделя имаха излети, това е мощна организация – тези хора трябваше да получат указания, да преустановят излетите и да се включат в издирването. Как са се използвали следови кучета? Тук стои и въпросът как така, когато се знае, че детето е в тежко неравностойно положение, със заболявания, не знаем какво му е в главичката, какъв е този родител, който го е извел там?“, пита той, цитиран от novini.bg.

Според него без храна, без вода, на тези температури навън, Сашко няма да издържи дълго.

„Има изнасилена и убита първокласничка, а и предходни случаи – всичко това говори за недобра организация на структурите на МВР, както и недобрата организация на привличането на общността да помагат в такива случаи“, смята той.
Според него ключов е и въпросът е и с окабеляването: „Как са разположени камерите, кой ги проверява, как ги проверява, разчетени ли са, ангажирали ли сме частните камери? Едно полицейско разпореждане би ме включило мен като частник в тази обща система. Доброто качество на видеонаблюдението позволява в чужбина да се разкрият подобни случаи в чужбина. Ето и в Турция, както се случи с жената, обвинена за взрива в Истанбул.“

Той зададе въпроси към политическия елит във връзка със ситуацията по границата ни: „Как през годините са урегулирани на нов етап отношенията ни с Турция, колко експертни срещи са проведени, как се охранява границата ни? Властите проведоха операция, уличиха и заподозряха двама братя за случая с граничния полицай. Ловното оръжие е с малка пробивна сила. Ефективният изстрел на най-големите снаряди са ефективни до 80 метра. Кой е позволил на това разстояние да е застрашен и как е защитен животът на граничарите?

Организацията е грешка от българската страна – тактически не са подготвени, нямало е връзка.“

„Не знам как се чувстват адвокатите в дрехите на вътрешните министри. Когато един адвокат стане народен представител, мисля, че той мисли кога ще се върне обратно в кантората си. От друга страна, как говориш, че ти разпореждаш с някаква заповед? Законът е определил кога военнослужещ, служител на реда има право да употреби оръжие“, каза още той.
Според него ГЕРБ си намира основание да говори за работата на МВР, но това е политическо говорене: „Нека си спомним ранния ГЕРБ – какви хора влизаха в МВР. Дотолкова се е изчерпало политическото доверие към партиите, че всеки си позволява да говори и да си изтъква предимства.“

Той лаконично коментира и случаите със Семерджиев и с полицейския прокурор, като свърза спорта с престъпността: „Да не забравяме, че групировките, извършвали най-тежкия рекет, са били свързани със спорта. Спортът беше една огромна престъпна мрежа. Хора от агитка бяха тези, които пребиха журналиста Слави Ангелов.“

Източник: БТВ

Статията Тихомир Стойчев, експерт по сигурност: Пропуски в системата пречат в издирването на 12-годишния Александър е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Виж още
Close
Back to top button