ПОСЛЕДНИ

Тошко Йорданов след срещата с Нинова: Опитахме се да намерим общи неща. Другият вариант са избори

Това заяви след срещата си с БСП Тошко Йорданов от “Има такъв народ”. Разговорите за съставянето на кабинет в рамките на 46-тото Народно събрание продължават и утре, когато предстои среща с ДПС. Единствената партия, към която подобна покана не е била отправена, е тази на ГЕРБ.

“Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство. Уточнихме теми и политики, по които имаме припокриване. Остават и някои различия. Утре ще обсъдим на Национален съвет случилото се днес и ще продължим разговорите. Това е само първа среща. Ще кажем дали ще гласуваме “за” кабинет на ИТН след Националния съвет. Не сме обсъждали темата за постове”, коментира след срещата Нинова.

Диета без глад

Коментарите пред журналистите Нинова и Тошко Йорданов направиха отделно, но лидерът на левицата заяви, че тук няма място за интрига.

Различията са например по отношение приватизацията на Българската банка за развитие, против която продължават от БСП.

“Имаме различие по отношение на това кога да бъдат преизчислени пенсиите. Ние настояваме това да стане бързо, още тази година с актуализация на бюджета. Представите на колегите са, че това трябва да стане догодина с новия бюджет”, коментира Нинова.

Обсъдена е била съдебната реформа. ИТН и БСП са открили много сходства по темата – закриване на специализираните съд и прокуратура, нов закон за КПКОНПИ, по-голям контрол на главния прокурор.

Проверка по рама

“Установихме, че сме на едно мнение че сериозната съдебна реформа, прехвърлянето на прокуратурата от съдебната в изпълнителната власт, различната структура на Висшия съдебен съвет изискват промени в конституцията, които изискват време”, подчерта още Нинова.

Игра на Богове -Възходът на падението

ФрогНюз

Още новини

Back to top button