ПОСЛЕДНИ

Това ли е промяната, да живеем в мрак и без лични лекари? Киро къде потънаха милиардите заеми?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Независимо, че светът се развива, в България доста населени места са в застой или поне на ниво XIX век. Оказа се, че хората не могат да си позволят най-елементарни удоволствия в днешно време, а причината за това са високите цени на различните услуги. Някъде нямат ток и е въведен режим – такъв е примерът с Ардино. И останалите населени места в общината въвеждат режим на уличното осветление, за да пестят, а хората се движат в полумрак.

Скъпата електроенергия принуди община Ардино да въведе режим на уличното осветление в населените места. Решението на това е взето по време на среща на кмета на общината с селските кметове.

Улиците в Ардино и селата му ще бъдат осветени само 4 часа в денонощието – вечер от 18 до 21 ч. и сутрин от 6 до 7 ч. До ограничението се стигна след като се наложило общината да плати сметка от 54 280 лева за изразходвана електроенергия за месец декември миналата година.

За да се намалят сметките за ток в общината се забранява използването на електрически отоплителни уреди в канцелариите на общинската администрация и другите общински звена. Определен и лимит за консумация на електроенергия в сградите на кметствата в размер на 50 лева.

В община Ардино обмислят също да подменят съществуващото улично осветление с по-ефективно. Вече е стартирала процедура по закупуването на 3 000 улични LED и фотоволтаични лампи.

Проверка по рама

В редица населени места у нас няма… личен лекар. А там, където има, медиците са претоварени, защото COVID зоните са малко или просто не се използват от пациентите. В хасковското село Брягово последно лекар е имало преди повече от 20 години. Личните лекари на местните са в Хасково.

Кметът на селото се е опитвал многократно да привлече доктор, но не е успял.

„Държавата трябва да се намеси, съвместно с медицинските университети, като се направи разпределение в населените места, където няма лекари”, смята кметът Делчо Митев.

Село Крумово, което е само на 5 километра от Пловдив, става все по-привлекателно за живеене и инвестиране. Улиците в населеното място, една които „Васил Левски“, обаче са в трагично състояние.

През „Васил Левски“ минава пътят за летище Пловдив, за детската градина и църквата. Тази улица обаче никога не е имала асфалт. През студените месеци, особено след дъжд, е невъзможно да се премине, а през лятото родителите не пускат децата си да играят навън заради прахоляка. Преди десетина и повече години тук е направена канализация. Не е ясно дали функционира, защото улицата е оставена на черна запечатка.

Проблемът многократно в течение на годините е поставян пред кмета на селото и ръководството на община „Родопи“, но без резултат. Крумовци присъстват всяка година на общественото обсъждане на проекто бюджета на общината и настояват да се предвидят средства не само за ул. „Васил Левски“, а и за други улици.

Винаги им е отговаряно, че няма пари за асфалтиране и че и в другите населени места е така. Хората обаче се гневят, че за определени села, основно в Родопската яка, се намират средства, а в края на миналата година изненадващо е асфалтирана една крайна улица в Крумово. Сега са събрали подписка от над 100 души, която ще внесат в общината да се предвидят средства в бюджета.

Жителите на Крумово ще се включат в протеста пред сградата на община „Родопи“ утре от 10 часа. На демонстрацията ще се иска оставката на главния архитект Атанас Недевски.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button