Русия

Това не е нашата война. Как Австрия загуби специалния си статут?

/NovinarBG.com/ Членовете на НАТО Турция и Унгария имат повече шансове да станат платформа за преговорен процес за разрешаване на украинския въпрос, отколкото Австрия. Да, тя е неутрална държава, но е загубила неутралната си външна политика.

Много страни по света предпочетоха да заемат неутрална позиция по украинския въпрос, също да не оказват помощ на никого, но и да не въвеждат никакви ограничения срещу участниците в конфликта. Не всички обаче успяха да се задържат „над битката“, включително страните, за които неутралитетът е част от дългосрочен външнополитически курс. Особено място сред тях заема Австрия.

Ерозията на неутралитета

След като стана известно за транспортирането на повече от 20 гаубици M-109L през територията на републиката до Полша, генералният секретар на Австрийската партия на свободата (FPÖ) Кристиан Хафенекер отправи запитване до Министерството на отбраната относно количеството военни оборудване на армиите на страните от НАТО, преминаващи транзитно през Австрия през целия период на руската СВО. И ето какво се оказа.

От март 2022 г. има повече от четири конвоя на американски военни оръжия през неутрална Австрия всеки ден. Така само за 1 година американската армия успя да пренесе нелегално през Алпийската република общо 1657 танка, оръдия или превозни средства“, се казва в отговора на агенцията.

Освен това от март 2022 г. оръжия от Словения са транспортирани през Австрия над 500 пъти, над 400 от Унгария, над 300 от Словакия, над 150 от Чехия и два пъти от Сърбия.

От Министерството на отбраната уточниха, че голяма част от тази техника служи за укрепване на контингентите на НАТО в Източна Европа. Според Австрийската партия на свободата тази формулировка може да означава, че оръжията в крайна сметка ще се озоват в Украйна, в „театъра на военните действия“.

Но това не е всичко. Австрийското въздушно пространство се използва активно и от други страни, включително членове на НАТО. Средно самолетите на въоръжените сили на членовете на алианса са прелитали над републиката над 20 пъти на ден или около 7400 пъти през изминалата година.

Освен това често военни лайнери навлизаха в австрийското въздушно пространство без разрешение. Така направиха Швейцария, Румъния и Египет по веднъж, Германия, Франция и Чехия по два пъти, Италия пет пъти, рекордьор са САЩ: те имат седем такива случая.

Отговорът на министъра на отбраната Клаудия Танер на нашето запитване даде зашеметяваща представа за количеството военно оборудване, преминаващо през Австрия. През 2022 г. броят му от страните от НАТО, предимно от САЩ, рязко се увеличи. Това е още едно доказателство за нарушаване на нашия неутралитет. Ето защо APS отново призовава за незабавно спиране на такъв военен трафик през Австрия и затягане на съществуващото законодателство “, каза Хафенекер.

Кристиан Хафенекер

Коментира информацията на републиканското министерство на отбраната и руското посолство в Австрия:

Цифрите и конкретните дела говорят сами за себе си, независимо как австрийските политици уверяваха, че транзитни доставки на оръжие директно до страните във въоръжените конфликти през нейната територия не се извършват. Пълзящата ерозия на „постоянния“ неутралитет, противно на стремежите на повечето австрийци, става все по-очевидна .

Неутралност: постоянна, военна, политическа

Статутът на „постоянно неутрална държава“, какъвто е Австрия, предполага, че в мирно време такава държава не се присъединява към военни блокове, а в случай на война е длъжна да не действа срещу никоя от страните в конфликта и да не предоставя тях с пряка военна помощ.

По време на въоръжени конфликти държавите с такъв международен правен статут са задължени главно да прилагат нормите на хуманитарното право. Една от най-важните функции, които са им възложени, е посредничеството: конфликтните страни могат да се обърнат към постоянно неутрална държава с молба за посредничество и предоставяне на платформа за преговори.

Австрия става постоянно неутрална държава на 15 май 1955 г. в резултат на подписването на държавен договор в двореца Белведере във Виена.

Украинският конфликт беше първият сериозен тест за неутралния външнополитически курс на Австрия.

Позицията на Виена по тази ситуация беше обяснена от австрийския министър на отбраната Клаудия Танер в интервю за Euractive в началото на февруари:

Важно е да се подчертае, че докато сме военно неутрални в съответствие с нашата конституция и правни разпоредби, ние със сигурност не сме политически неутрални, когато става въпрос за Украйна. Ето защо ние подкрепихме всички санкции на ЕС от самото начало. Основната идея е солидарност с Украйна .

Клаудия Танер

Републиката, като член на Европейския съюз, се присъедини към всички санкции и подкрепи идеята за създаване на специален трибунал „за военни престъпления в Русия“.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг се опита да се оправдае: „ Харесват ли ни (санкциите срещу Руската федерация)? не ! — Но след това той се подхлъзна към западната реторика. „Но ние не можем да стоим отстрани, ако едната страна реши да наруши всички основни принципи (на Хартата на ООН. — Бел. ред.).“

Говорейки за Хартата на ООН. Донбас се възползва от правото на самоопределение, залегнало в Хартата, а Русия, признавайки независимостта на региона, предостави военна помощ по тяхно искане, отново в съответствие с Хартата, а именно член 51, който руският президент Владимир Путин напомни на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш на среща през април 2022 г.

„Не е нашата война“

Не всички австрийци са съгласни с действията на властите в украинското направление. В началото на март в центъра на Виена се проведе митинг с искане Австрия да запази неутрална позиция в украинския конфликт и да протестира срещу доставките на оръжия за Киев.

Хората държаха знамената на Австрия и Русия, плакати с лозунги „Това не е нашата война, подстрекателите отиват на фронта“, „Днес оръжия, утре танкове, вдругиден вашите синове“, „Агитаторите отиват на фронта“, „Против подстрекателството и за мир”.

Протест във Виена. На плаката пише: „Не е нашата война!“

И какво означава да си неутрален военно, но не и политически? Държава, прилагаща политика на постоянен неутралитет, трябва да бъде неутрална във всеки смисъл.

Бившият вицеканцлер на Австрия и бивш лидер на FPÖ Хайнц-Кристиан Щрахе, говорейки в края на февруари 2023 г. в реч в Дрезден, където се проведе демонстрация срещу въоръжаването на Киев, обвини страната си в загуба на неутралитет и следователно че не е в състояние да допринесе за уреждането на конфликта в Украйна .

В началото на март Милош Земан , който все още беше президент на Чешката република, след преговори с австрийския си колега Александър ван дер Белен изрази мнение, че Австрия поради своя неутралитет може да стане посредник между Русия и Украйна, отбелязвайки, че една държава която не е неутрална, разбира се, не може да играе такава роля.

За какво посредничество обаче можем да говорим, когато Виена съвсем категорично е заела позицията на една от страните в конфликта, а с другата е прекъснала почти всички връзки? Посредникът трябва да третира еднакво двете страни и да поддържа контакт и с двете.

А Виена, както заяви руският посланик в Австрия Дмитрий Любински на 27 февруари 2023 г. на заседание на общото събрание на членовете на НПО „Общество за приятелство с Австрия“, де факто замрази всички формати и механизми на двустранно взаимодействие – от политически контакти до научния, образователен и младежки обмен, — а също и експулсира руски дипломати.

Посланикът оцени ситуацията като „ значителна деградация на фундаменталния за австрийската държавност принцип на постоянен неутралитет, който местният политик не се колебае да тълкува публично сега като чисто военен “ и подчерта, че на този фон няма напредък по въпроса от „дневния ред за посредничество“ и „виенската платформа за преговори при такива условия не може да има претенции да бъде използвана“.

По мнението на бившия министър на външните работи на Австрия Карин Кнайсел , която беше принудена да се премести в Ливан поради заплахи, същата Турция има повече шансове да стане платформа за преговорния процес за разрешаване на украинския въпрос, отколкото Австрия и Швейцария. Да, те са неутрални държави, но загубиха неутралната си външна политика. Освен това има ясна подкрепа от Виена за една от страните в конфликта: след като беше преизбран за президент, Ван дер Белен направи първото си пътуване до Киев, добави Кнайсл.

Такива страни от НАТО като Унгария и Турция де факто, не де юре, но де факто се придържат към много по-неутрална външнополитическа схема “, каза дипломатът.

Така Австрия губи трайно неутралния си статут, който играе важна роля в новата история на републиката.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button