Русия

“Това оръжие ще промени баланса”. САЩ решиха да помогнат на Украйна да “достигне до Крим”

/NovinarBG.com/ Иззад океана представиха боеприпаси, които според разработчиците „ще направят революция“. Това е ЛРМП – високопрецизен маневрен артилерийски снаряд. До края на годината планират изпитания. Каква е особеността на нововъведението?

Значителна претенция

На първо място, вниманието се обръща на далекобойността. Според инженерите – 125-150 километра. Това е два пъти повече от стандарта за гаубицата M777, за която е създаден този боеприпас.

Необичайна форма: в диаметър – триъгълник на Рьоло, чиито страни не са прави, а извити навън. Това позволява на снаряда да остане във въздуха по-дълго и да поддържа стабилност в полета.

При изстрел той се върти със скорост 200 оборота в секунда. Шест стабилизатора намаляват тази цифра до 20, крилата се разширяват. Сега може да се маневрира и да се променя траекторията: за по-голяма неуязвимост.

“Дженерал Атомикс”, компанията-разработчик, планира да пусне и версия за 127 мм морски оръдия. Ще има по-малък размах на крилата, което ще намали обсега до 50-100 километра.

Пробив в артилерията?

Презентацията предизвика голям отзвук. Нищо чудно: конфликтът в Украйна показа, че оръдията все още са много важни.

Според западните медии през лятото руските войски са изстрелвали до 50 хиляди снаряда на ден, ВСУ – 6-7000. „Всеки ден Русия изстрелва толкова боеприпаси, колкото Европа може да произведе за един месец“, каза един от европейските дипломати, цитиран от “Файненшъл Таймс”. ЛРМП с висока точност на маневриране би доближил ВСУдо паритет.

Нищо чудно, че САЩ предоставиха на режима в Киев M982 “Екскалибур” с обсег от 40-60 километра, също високопрецизен.

От същата област са – управляемите ГЛМРС за реактивни системи за залпов изстрел M270 и ХИМАРС с обсег 80 километра. Има до 150 – версия с разширен обхват.

Управляваните боеприпаси са използвани от съветските войски през 80-те години на миналия век – снарядът „Сантиметър“. Американският “Екскалибур” влезе в експлоатация едва 20 години по-късно.

Армията на СССР получи и подобрена версия на високопрецизната артилерията, която се използва и до днес – „Краснопол“. Модернизираният Краснопол-Д беше оборудван със система за насочване с приемник на сигнал ГЛОНАСС и ГПС.

През 2010 г. Китай разработи управляеми ракети ВС-35 с обсег до 100 километра.

Евтин аналог

ЛРМП трябва да превъзхожда всички. Вярно, все още не е ясно колко ще струва изстрелът. Изстрелването на един „Екскалибур“ струва на бюджета на САЩ 68 хиляди долара. А на ГЛМРС – 150-160 хиляди.

Така че измислиха евтина алтернатива. “Бойнг”, конкурент на “Дженерал Атомикс”, изпрати на Украйна планиращи бомби ГБУ-39 с реактивни двигатели M26 за РСЗО ХИМАРС. Цената е около 40 хиляди за брой.

Тези боеприпаси обаче не повлияха особено на фронтовата ситуация – руското министерство на отбраната редовно докладва за тяхното унищожаване.

По отношение на обхвата те не отстъпват на ЛРМП – същите 150 километра. Въпреки че нововъведението, очевидно, е много по-страшно оръжие. Но на единствената презентация показаха единствено триизмерен модел, а не реален образец.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button