Русия

Украинци избягали от Европа в Русия: Филтрацията на Шереметиево като момента на истината

/NovinarBG.com/ Бежанците от Украйна напускат „приветливата“ Европа, към която се стремят от 10 години, и бягат в Русия. Разбира се, страната ни прие и е готова да ги приеме. Но не всички. „Цариград“ говори за онези, които прекарват часове в чакане за пропуск, и за възмущението на тези, които са изпратени у дома.

Мъж в чакалнята на летище Шереметиево се опита да се освободи зад паравана и извика: „Не мога повече“. Друг дълго време наблюдаваше спящия си съсед, а след това публично го нарече агент на ТЦК (украинската военна служба за регистрация и вписване).

Друг избухна, обяснявайки през сълзи, че в родината си веднага ще бъде изпратен на война, а в Ереван, откъдето е долетял, го чакат кредиторите му. Хората спят на матраци, а децата са повити на столове.

Тази снимка описа млада украинка, преминала през филтриране при влизане у нас. ТГ каналът „Времето показва“ съобщи, че след началото на СВО момичето се скита из Армения, след това е било в Турция и Полша. Какво е правила там е въпрос, но тя реши да дойде при нас.

„Дадох си телефона на граничарите, казах им както си беше: Страхувам се и съм против войната, имам други приятели, нищо не съм бърсал на телефона си (ама как да разберат, когато човек се е отписал от канали и чатове?).

Че разбирам СВО, но не я подкрепям, уважавам Руската федерация и нейните закони, дойдох, защото родината ми е бъркотия, млад съм и искам спокойствие и пари“,- казва украинецът.

Ние също искаме мир и просперитет, затова има филтрация в единствения коридор за украинците към Русия. Съжаляваме, но нашите страни са във война и не бихме искали да видим друга Наталия Вовк* като наш гост.

Да припомним, че убийцата пристигна в Русия, криейки се зад дъщеря си, а след това заложи бомба в колата на журналистката Дария Дугина. Така че съжалявам, но ще трябва да имате търпение.

„Трябва да изхождаме от факта, че ако това са деца, можем да посъветваме да създадем нормални условия за децата, докато се провеждат тези процедури. Но не повече от това.

Детето винаги е добро прикритие. Видяхме как бойците започнаха атака под прикритието на жени и деца. Какво, нямаме достатъчно жени, които споделят нацистките възгледи за Украйна, които идват оттам?“— попита генерал-майор от ФСБ Александър Михайлов в разговор с «Нови известия».

Емоциите обаче са още по-високи за тези, които са изпратени у дома още на летището.

В Telegram те дори създадоха собствена група „Отказниците от Шереметиево“, където от декември миналата година обсъждат колко лоши са служителите на ФСБ.

Държат ви с часове на анкети, проверяват всичко – дори кореспонденцията в чатовете, търсят съмнителни снимки и харесвания в социалните мрежи. За нашите служители на реда това е работа за осигуряване на безопасността на вас и мен, но за гражданите на Незалежната това е мъка и унижение, както смятат.

Е, между другото, напълно логичен отговор на тези твърдения даде член на групата “отказници”. Някаква Татяна обясни, че в преобладаващата част от случаите хората не се допускат в Русия по напълно обективни причини.

Вместо гражданство „руска карта“

Журналистката Юлия Витязева публикува видео с 15-минутен монолог на своя сънародник от Одеса. Мъжът разказа как негов приятел му се оплакал, че иска да отиде в Русия.

„Децата сочат с пръсти: „Какви хора са тези?“ – „Да, това са украинци“ (с презрение). Тя казва, че това не е явна дискриминация, но е неприятен послевкус. След Турция, тези аплодисменти, тези букети цветя, които ни хвърлиха в краката, има такова отношение, такъв контраст.

Разкъсаните от война украинци спят и чакат, защото не са видели Европа. Да става каквото ще. Те са се оставили на милостта на инспекторите. Ще те събудят, когато паспортът ти пристигне“,— мъжът предаде думите на приятелката си.

Освен това. Тя заяви, че повечето от филтрираните пристигат за руски паспорт, считайки го за резервно летище. Жената била една от тях и нарекла документа застраховка.

„Резервно летище, ами ако Русия стане нормална, тогава имаме паспорт. Той не натиска джоба си“,- каза украинецът.

Политологът Игор Шатров в разговор изрази съмнение, че онези, които отиват в Русия само за красив живот, само за кора хляб, тези нови жители едва ли ще се застъпят за нашата родина, когато е необходимо.

„Избягалите от мобилизацията украинци готови ли са доброволци в руската армия? Мисля, че вероятно не трябва веднага да раздаваме гражданство, а да предложим нещо подобно на това, за което говори например губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов. „Руската карта“, тази аналогия на „картата на поляка“,— каза експертът в ефира на предаването „Ние знаем“.

Какво от това?

Всъщност филтрирането има две страни. От една страна, това със сигурност помага да се избегне проникването на съмнителни личности, които в бъдеще могат да формират приличен слой на обществото, несъгласен с властите. Но има и други примери.

Така военният кореспондент Александър Кроц разказа не толкова отдавна как голямо руско семейство от Одеса не е преминало филтрирането в Шереметиево. Тя е принудена да седи в Армения няколко месеца, надявайки се на чудо.

Има обаче още един важен момент относно филтрирането. През 2014 г. украинците започнаха да делят гражданите на страната според езика. Тъжното е, че десетилетие по-късно желанието за споделяне не е изчезнало.

Сега разделението е между „раздираните от война” (които нямат какво да губят) и тези, които са видели „велика Европа” (за тях Русия е алтернативно летище). Въпреки че едва ли си струваше да се очаква, че след две години СВО ще промени нещо радикално в съзнанието на украинците. Така за пореден път става ясно, че целите на спецоперацията са абсолютно оправдани.

* Наталия Вовк е включена в списъка на терористите и екстремистите, поддържан от Росфинмониторинг.

Превод: СМ

„ЛЕВИЦАТА“-Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите – доц. В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и д-р Р.Петков от NovinarBG.com

https://pogled.info/bulgarski/levitsata-s-zhalba-do-vas-za-reshenieto-na-tsik-da-orezhe-razpredelenieto-na-paketite-za-mediino-otrazyavane-v-predizbornata-kampaniya-2-v-1.169085

Още новини

Back to top button