ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Украинският посланик заяви в прав текст, че снабдяването на Киев с български оръжия продължава

Украинският посланик Виталий Москаленко напуска България на 1 март. Той заяви, че през мандата си е направил всичко възможно, за да бъде полезен. За новия посланик на Украйна в страната ни Олеся Илашчук, той обясни: „Аз не я познавам нито лично, нито задочно“. Той направи това в интервю за Нова телевизия.

Москаленко подчерта, че на негово място у нас идва „човек, който има огромно желание и възможности“ да продължи дейността, която са провеждали и започнали с началото на войната. „Вярно е, че не е дипломат от кариерата. Има обаче статистика, според която резултатността на хора, които не са били близки до дипломацията, е значително по-висока, в сравнение с професионалните дипломати“, смята посланикът.

Москаленко направи коментар и по отношение на публикацията на „Ди Велт“, озаглавена „България – страната, която тайно спаси Украйна“. На въпрос дали би формулирал ситуацията по този начин, посланикът каза: „Абсолютно!“. Според него това е пример, че България заема страната на Украйна, включително и по отношение предоставянето на конкретна помощ.

На конкретен въпрос продължава ли въоръжаването на Украйна с българско оръжие през трети страни, посланикът отговори: „Очевидно. Аз смятам, че на този въпрос мога да отговоря по-скоро в положителен смисъл, отколкото обратното“.

След като приключи мисията му в България, Москаленко се прибира в Киев с намерението да стане част от териториалната отбрана на града. „Аз ще се опитам да се запиша в нея. Вече правих такива опити, но честно да ви кажа – не особено успешни. Това не означава, че искам да стана военен. Просто, като гражданин, смятам за свой дълг поне да направя такъв опит да бъда полезен на бойното поле“, заявява дипломатът.

Връщането на суверенитета на Украйна, посланикът си представя с изтласкването на руските войски зад пределите на границите на страната му.

„Включително и от Крим, и от Донецка и от Луганска област. Естествено, с оръжие. Иначе, с кого да преговаряме? С Путин? Това е невъзможно, защото той иска да преговаря при неговите условия и предварително от Украйна да бъдат признати окупираните територии, които той смята за свои“, разясни дипломатът.

Украинският посланик коментира и думите на българския президент Румен Радев, според когото няма военно решение на конфликта и трябва диалог. „От началото на войната бяха освободени почти 50% от завзетите територии. Изключително с военни средства, поради героизма и изкуството на украинските воини и всички помагащи доброволци. Диалога ще го потърсим при всички положения – след едно задължително условие – когато всички руски войски бъдат извадени от украинските територии, включително Крим и редица региони на Донбас – Донецка и Луганска област“, е мнението му.

В България Виталий Москаленко оставя своята дъщеря и внучето си. Обещава да се връща у нас, колкото е възможно по-често. „Напускам България така, сякаш моята родна страна“, сподели той.

Още новини

Back to top button