Русия

Украйна имитира пролетно настъпление

/NovinarBG.com/ Съобщенията за заемането на плацдарма от ВСУ на левия бряг на Днепър бяха опровергани от руските власти. Въпреки това подготовката на украинската армия за атаки срещу руските позиции е очевидна. В същото време от предприятията в Запорожие се изнася ценно промишлено оборудване. Това означава ли, че Киев, който обеща на Запада военни успехи, сам не вярва в тях?

В неделя украинските медии, позовавайки се на Американския институт за изучаване на войната, започнаха да публикуват съобщения, че ВСУ са заели позиции на левия бряг на Днепър в Херсонска област, близо до град Альошки .

По-късно изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че руските военни напълно контролират територията на левия бряг и там ВСУ не са създавали никакъв плацдарм. „Официално заявявам, че към 23 април няма вражески предмостия на левия бряг на Днепър при Альошки, както и на други места на левия бряг на Херсонска област или на Кинбурнската коса. Нашите военни контролират изцяло територията“, написа той в канала си в “Телеграм”.

В същото време „възможно е да има случаи на стоварване на десанти на ДРГ (диверсионно-разузнавателни групи) на противника“, но впоследствие те се обезвреждат, добави губернаторът. Той призова да се вярва само на официални източници на информация и нарече публикациите за плацдарм „лъжа в рамките на информационната война“.

Военният експерт Борис Рожин отбелязва, че в Херсонско направление „противникът продължава да действа активно в района на Болшой Потьомкин и при Альошки, като изпраща ДРГ на катери и редовно означава присъствието си на брегът.“

„Провежда се проучване на реакцията на въоръжените сили на РФ при десантни операции. Продължава натрупването на различни преходни съоръжения по Днепър в случай на осъществяване на сценария на ограничени действия с форсиране на Днепър едновременно с потенциален удар в Запорожко направление“, пише той.

В Запорожко направление, както отбелязва Рожин, „главните позиции на противника останаха на същото място, както и преди“. „ВСУ продължават да обстрелват Пологи, Токмак, Василевка, както и района на Запорожката АЕЦ. Въоръжените сили на Руската федерация нанасят удари по Запорожие, Орехово, Каменско, Гуляйполе“, добави той.

В същото време председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов каза, че киевските власти прибират оборудване от заводите в град Запорожие, който е под техен контрол и ще се опитат да продадат или унищожат останалите активи. Според него режимът в Киев разбира, че няма да удържи града.

По-рано правителството на Украйна всъщност обяви готовността си да продаде държавните предприятия, които притежава. За работещи фабрики, минни и преработвателни предприятия и фармакологични предприятия искат смешни пари. Както отбеляза политологът Лариса Шеслер, екипът на Зеленски иска да направи западните предприемачи страна, заинтересована от победата на Украйна.

Преди ден Рогов каза още, че украинските войски трупат военна техника в металургичните заводи и зърнохранилища в Ореховски и Пологовски райони на Запорожка област.

Напоследък имаше и активна подготовка на ВСУ за форсиране на Днепър: беше извършено неконтролирано изхвърляне на вода от “Днепрогес”, на десния бряг врагът натрупаха сила и техника.

Рогов посочи, че противникът се готви за настъпление на територията на Запорожка и Херсонска област. „Това като цяло не се крие. Военна техника и личен състав се изтеглят все по-близо до линията на съприкосновение. Освен това всички се опитват да се скрият в цивилни обекти, включително хранилища за зеленчуци, тъй като те са построени в съветските години, под земята, трудно е да се проникне в тях с повечето съвременни видове оръжия“, каза той.

„В същото време виждаме как всъщност се разграбва град Запорожие. Има разпродажба на предприятия на безценица, например на местния завод за титан и магнезий и други съоръжения. От Запорожие се изнася ценно промишлено оборудване, по-специално от научно-производствения комплекс „Искра“, подчерта събеседникът.

„Като цяло жителите на контролираната от Киев територия на Запорожие и Херсонска област са уплашени, не знаят какво да правят и как да избягат. Има много примери за семейства държани просто като заложници, защото мъжете им не са освободени поради общия мобилизационен режим. Освен това украинските власти са заинтересовани да оставят възможно най-много цивилни в районите на бойните действия, като по този начин разреждат и защитават военните от атаки на нашата армия. Всичко това прави нивото на лоялност на населението към Киев минимално“, обобщава Рогов.

Военният анализатор Михаил Онуфриенко изрази дали Киев се готви да напусне Запорожие. „Градът е разположен на двата бряга на Днепър, той е голям регионален център. Както вече видяхме, врагът се вкопчва дори към много по-малки населени места, дори когато няма абсолютно никакъв смисъл“, каза той.

„Що се отнася до изнасянето на оборудване и машини от предприятията, това според мен не е свързано с намерението да напускат града. Основната причина най-вероятно е желанието да се скрие ценна индустрия далеч от обсега на нашите ВКС, тоест в Западна Украйна и Полша“, каза източникът.

„След установяването на фронтовата линия по Днепър в района на Херсон опитите за десант на левия бряг се случват редовно. Най-успешният от тях обаче продължи малко повече от един ден и завърши с пълното унищожаване на диверсионната група. Общо при десетки подобни опити врагът загуби повече от хиляда души, при това абсолютно безцелно и без никакви загуби от наша страна “, спомня си експертът.

„Не толкова отдавна дори имаше съобщения за предполагаема окупация от ВСУ в няколко населени места на левия бряг. Но всъщност ставаше въпрос за село в наводнена низина, където има само два навеса и където никой не живее отдавна. Десантът обаче не е проблем. Друго нещо е, че след това трябва да се закрепите, да прехвърлите оборудване, да копаете окопи и да създадете плацдарм. Следователно от военна гледна точка тези десанти нямат ефект. Мисля, че основната цел на Киев днес е да предизвика медиен шум и да поддържа морала на своите военни с такива смели „победи“. И със сигурност тези планове не включват напускане на град Запорожие, тъй като всички разбират, че това ще удари силно морала на украинската армия “, заключи Онуфриенко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button