Русия

Украйна – разсадник на тероризма, носещ опасност за целия свят

/NovinarBG.com/ Минск и Москва ще се борят заедно с украинския тероризъм

Украйна постепенно се превръща в терористична държава. Украинските спецслужби окончателно възприеха тактиките на терористите. Особеност на последните действия на киевския режим е, че той започна да използва представители на беларуската и руската опозиция.

Тероризмът никога преди не е бил проблем за Беларус. Всичко се промени след 2020 г., когато беше организиран опита за преврат. От този момент белоруските специални служби започнаха все по-често да докладват за разкриването на екстремистки и терористични групи, до известна степен свързани със специалните служби на западните държави. Организираните от тях саботажи или действия за спрашване, в повечето случаи са имали за цел да всеят паника в обществото.

От началото на СВО в Украйна посоката на терористичните заплахи промени вектора си. Започна да засяга всичко, свързано със специална военна операция и присъствието на руските военни в Беларус. В организирането на терористични атаки пробляснаха следите от украинските специални служби.

Най-известният неотдавнашен инцидент беше опитът за терористична атака срещу военно летище в Мачулищи близо до Минск, извършен на 26 февруари, когато терористите използваха дронове, за да се опитат да повредят руския самолет за ранно предупреждение А-50. Опитът беше доста неуспешен, но в Минск го възприеха като предизвикателство и няколко дни по-късно прекият извършител на нападението Николай Швец и около три дузини негови съучастници бяха задържани.

По време на разследването е разкрита пряка връзка между терориста и Службата за сигурност на Украйна (СБУ). По-късно беларуските правоохранителни органи съобщиха за разкриването на цяла мрежа от местни радикали и поддръжници на националистическата опозиция, също свързани с украинските специални служби.

По-специално, в началото на април КГБ на Беларус съобщи, че е задържал служител на областния изпълнителен комитет на Витебск, който е предавал секретна информация на Киев, както и няколко беларуси и руснаци, които са били контролирани от Вячеслав Розум, служител на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна.

Тази група е подготвяла терористични атаки в Гродно, включително близо до Генералното консулство на Руската федерация.

За по-малко от четири месеца в Беларус бяха задържани десетки граждани на Украйна и балтийските страни за разузнавателна, подривна и шпионска дейност, както и опити за извършване на терористични атаки. Повечето от обвиняемите са по членовете от Наказателния кодекс на Беларус за „Терористичен акт, извършен от организирана група“ (максималното наказание е смъртно наказание).

Има предположение, че се прави опит за създаване на единна терористична мрежа на територията на съюзната държава, което се потвърждава и от последните събития в Русия.

Участието на Киев в терористични актове на територията на Руската федерация, включително в Запорожие и Херсонска област, е доста добре известно (убийството на Дария Дугина, експлозията на камион на 8 октомври на Кримския мост, други диверсии и убийства).

Особено място в тази верига заема експлозията на 2 април в кафене в Санкт Петербург, при която загина руският военен кореспондент Владлен Татарски (Максим Фомин). Терористичната атака е извършена от Дария Трепова, взривът, заедно с нея е подготвил гражданинът на Украйна Юрий Денисов (след терористичната атака той напуска Русия и лети транзит през Армения за Турция).

Бяха разкрити връзките на Трепова с представители на Фондацията за борба с корупцията (призната за екстремистка организация) и националболшевика Роман Попков. Попков участва в протестите в Минск през 2020 г., два пъти е задържан, след като излежа 15 дни административен арест.

По-рано подобна ситуация не се наблюдаваше в отношенията между беларуската и руската опозиция, тъй като „змагарите“ в Беларус и противниците на властите в Руската федерация имат доста различни политически възгледи, понякога директно противоположни.

Важно е също така, че опитите на руската и беларуската опозиция да обявят, че всичките им действия са абсолютно независими, не издържат на критика. По-специално, опозиционната инициатива BYPOL (призната за терористична в Беларус) заяви, че нейни агенти стоят зад опита за взривяване на руския самолет А-50 в Мачулищи и че Киев няма нищо общо с терористичната атака. Всички подобни твърдения се опровергават от показанията на задържаните организатори на атентатите.

Основният проблем, който възниква във връзка с новата терористична заплаха за съюзната държава, е формирането на симбиоза от представители на руската и беларуската опозиция под контрола на чужди, включително украинските, специални служби. Разбира се, това няма как да не го разбират в Минск и Москва.

Неслучайно Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, наскоро посети Минск, за да обсъди координацията на подходите „за прилагане на мерки за защита на националните интереси“. Това и много други неща, които могат да се наблюдават днес в беларуско-руските отношения, означават, че Минск и Москва ще се борят заедно с украинския тероризъм.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button