Русия

Укро-Басаевщината е готова. А готова ли е Русия за нея?

/NovinarBG.com/ Украински политици и военни многократно са изразявали желание за прехвърляне на военните действия на територията на Руската федерация. Сега Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, направо заяви, че са планирали терористични атаки в Москва и дори посъветва руснаците да не ходят на военния парад на 9 май.

Нещата отидоха по-далеч и ето сега The Washington Post, позовавайки се на думите и. о. командира на забранения в Русия полк „Азов“ Богдан Кротевич, написа статия, в която се посочва, че предстоящата офанзива в Украйна може да бъде подобна на тактиката, използвана от чеченските бойци в Първата чеченска война, тоест въоръжените сили на Украйна са готови да превземат малки селища.

След превземането на градовете и вземането на населението като заложници, по аналогия с операциите на Басаев в Будьоновск и на Радуев в Кизляр и Первомайск, ще изискват от ръководството на Русия връщане на украинските територии, изтегляне на войските, освобождаване на пленниците, и други подобни.

Прави впечатление, че американските журналисти реагираха съвсем нормално на терористичните инициативи, наричайки ги „нови тактики“.

Роденият в Симферопол Богдан Кротевич, с позивна Телец (роден през 1993 г.), „Кавалер“ на ордена на Богдан Хмелницки, е бивш боец на неофашисткия „Десен сектор“, след постъпването в „Азов“ се бие като част от полка от 2014 г. в Широкино, Маринка, на Светлодарската дъга. От март 2022 г. става началник щаб на полка.

Той стана известен в медиите след виковете си за помощ от блокирания завод Азовстал в Мариупол. Накрая вдигна ръце, беше пленен от руските войници и, съдейки по списъка , след това беше разменен за Медведчук на 21 септември миналата година. Сега Медведчук „виси“ в Ялта, а виж, Кротевич сега ще превзема градчетата на Русия.

Между другото, не толкова отдавна Кротевич заяви, че руснаците не са нацията, чиито представители, подобно на украинците, до могат да се окичат с експлозиви и след това да се взривяват заедно с Путин. „Не се появи нито един руснак, който да може да се окичи с динамит, и да притича, поне да се опита да притича до Путин (или не до него, до някакъв генерал) и да се взриви – не се намери нито един. Е, жал ми е за тях. Ние щяхме да намерим.“

Засега украинските „мъченици“ са неизвестни на историята, но всъщност Кротевич, обещавайки да завземе градове, заплашва да превърне братята си войници в джихадисти – мъченици.

Трябва да се отбележи, че Михаил Подоляк, съветник в президентската канцелария, коментира статията на The Washington Post , считайки за приемливо „да се унищожи всичко, което се намира на територията на Крим, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област“, позовавайки се на „международното право“ и да казва, че няма геноцид, има правни основания.

Няма съмнение, че Западът също ще одобри подобни операции, още повече след като са известни опитите от работата в руския тил на ДРГ „Братството“ на Корчински, обучението на украинците на „тактиката на Басаев“ под ръководството на командирите на Ичкерския батальон от ВСУ Хусейн Джамбетов и Зумсо Омаев, както и терористичните атаки на селата в Брянска област Любечане, Сушани, Случевск и Запесочье през март-април тази година.

Както знаете, в редица случаи бойците-бандити бяха унищожени, но, както беше в случая в Сушани, те преминаха границата безпрепятствено и всъщност дори превзеха селото, след което се върнаха в Украйна без загуби.

Остава да се надяваме, че в пограничните райони обещанията на Кротевич ще бъдат приети сериозно не само от граничарите и Националната гвардия. Трябва да се разбере, че позорът на Хасавюрт може да се повтори.

Днес много руснаци вече се изказаха, че ако Кротевич реши наистина да прави това, което говори, тогава ще сподели съдбата на Басаев, а Героят на Русия генерал-майор Сергей Липовой подчерта, че той „автоматично се е поставил в списъците за екзекуция, където пленници не се вземат, а присъдата се изпълнява на място“.

Само че опитът от тази война, както и личният опит на Кротевич свидетелстват, че списъците за екзекуции често се превръщат в „списъци за размяна“, а обещанията за отмъщение са си просто обещания.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button