Русия

„Уплашените патриоти“ играха в полза на Русия.

/NovinarBG.com/ Говорим много за хитрите планове на Русия, но това се отнася, по правило, за бъдеще време. Но днес не е така. Самият план, за който дори не подозирахме, беше осъществен пред очите ни. И тогава се оказа, че „уплашените патриоти“ изиграха важна роля в полза на Русия …

На 10 май Владимир Путин с едно драсване на писалката отмени визовия режим и забраната за въздушни пътувания с Грузия , които бяха в сила в продължение на четири години. Сега гражданите на тази страна могат свободно да влизат на територията на Русия.

Президентският указ влезе в сила на 15 май. И на 19 май първият полет от Москва пристигна в Тбилиси . Общо, според руското министерство на транспорта, властите планират да пуснат седем директни полета от Москва до Тбилиси и обратно. Полетите ще се обслужват от самолети, произведени в Русия.

Руското външно министерство на свой ред отмени препоръката към гражданите да се въздържат от посещение в Грузия. Според официалния представител на ведомството Мария Захарова тази стъпка трябва да помогне за постепенното облекчаване на условията за комуникация между гражданите на двете държави.

Трябва да се отбележи, че в Грузия се отнесоха с разбиране към нашето искане и отказаха да наложат санкции срещу Русия , въпреки натиска на Запада. Също така Тбилиси потвърди готовността си да разреши директни полети на въздушни превозвачи от Русия, които не са попаднали под западните санкции.

Както подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков , решението за възобновяване на полетите и отмяна на визите е взето преди всичко по хуманитарни причини. По този повод имаше много призиви към руските власти от граждани и предприемачи на двете държави, обществени организации, учени и културни дейци.

Изглежда, че са решили да направят нещо добро за Грузия и грузинското външно министерство горещо приветства това. Но президентът на страната Саломе Зурабишвили, както се оказа, не е много щастлива от това. Освен това тя обяви „личен бойкот“ на най-големия грузински авиопревозвач Georgian Airways (а по-късно и те на нея). Политикът е убедена, че компанията използва държавата за собствено обогатяване и смята това за недопустимо.

По-подробно за това говори политическият наблюдател на „Първи руски“ Андрей Перла в предаването „Скритите смисли“ .

Гневът и безсилието на Зурабишвили

Говорейки за отношенията между Русия и Грузия, Андрей Перла отбеляза, че г-жа Зурабишвили е гражданин не само на своята страна, но и на Франция. Освен това тя има разрешение за постоянно пребиваване в САЩ. По време на последните протести и опити за сваляне на правителството в Грузия , както си спомняме, тя излъчваше не от Тбилиси, а от Ню Йорк. И това също трябва да се има предвид, посочи политологът.

Когато Русия реши да отмени визовия режим и да възобнови полетите с Тбилиси, един от грузинските сенатори, докато беше в САЩ, вероятно в командировка, каза следното: че нашият лидер Владимир Путин се опитва да превърне Грузия в руска губерния. И трябва да кажа, че и той, и г-жа Зурабишвили съвсем правилно разбраха какво прави Путин“, отбеляза Перла.

Грузия няма друг избор

Той припомни, че на Парада на победата в Москва на 9 май са присъствали президенти на онези републики от бившия Съветски съюз, тези макрообласти на Руската империя, които са неразривно свързани с Москва. Заедно с Русия това са осем президента . А това е голяма част от Руската империя, подчерта политологът. Още три балтийски републики остават „зад кулисите“ на тази грандиозна среща. Русия обаче не се нуждае от тях, смята Перла. Но освен всичко друго, извън рамката остават молдовците, които се обявиха за румънци, Украйна, за която се борим. И Грузия.

Какво е Грузия? Грузия, подобно на Армения, е зона на пресичане на интересите на големите източни империи: Турската империя (съвременна Турция), Руската империя (Русия) и Иран. Освен тези части, които вече са свързани с Русия, тоест Абхазия и Южна Осетия, днешна Грузия е ясно разделена на тези зони на влияние.

Виждаме колко много и успешно инвестират в турския бизнес в Батуми. Виждаме голям брой ирански бизнесмени в Тбилиси, които идват там. И ние виждаме, че икономиката на днешна Грузия, въпреки турските инвестиции, не може да съществува без руските пари , – отбеляза събеседникът на Царград.

Икономическите връзки с Русия

Андрей Перла отбеляза, че между Русия и Грузия има три основни икономически връзки. Първата е свързана с доставката на грузинско вино за страната ни. Според политолога грузинското вино „напоследък е много критикувано, защото има с какво да се сравнява“. Въпреки това грузинското вино е обичано и ценено в Русия.

Второто звено е туризмът. Нямаше да има щастие, както се казва, но нещастието помогна. Нашите „бегълци“ през Горний Ларс донесоха икономически растеж на Грузия с руски пари. Ние с право осъждаме тези хора, но от гледна точка на икономическите връзки между Грузия и Русия те съвсем неочаквано свършиха страхотна работа. И вързаха още по-здраво грузинската икономика за нас. Тоест те отчасти се поправиха за лошото отношение към родината си, – каза събеседникът на Царград.

Третата икономическа връзка е най-важна, смята Андрей Перла. Не е тайна, че грузинската диаспора в Русия, както и диаспорите от други южни републики на бившия Съветски съюз, прехвърлят много пари в родината си. Много грузинци търгуват с плодове и вино в Русия и осъществяват някои инвестиционни проекти. А това е съществена част от грузинската икономика, отбеляза експертът.

Владимир Путин свърши добра работа за грузинците – без никакво искане от тяхна страна. И това „добра“ става за сметка на Русия, нека бъдем откровени. Той плати за факта, че Грузия по този начин веднага, буквално с едно натискане на писалката, се оказа в зоната на руското икономическо и политическо влияние. И Грузия ще се съгласи с това, тя няма друг избор“, – каза Перла.

Грузинците няма да пропуснат своя шанс

При Михаил Саакашвили, в хода на проведените реформи, президентът на Грузия можеше да оглави изпълнителната власт в страната. И това беше периодът на „най-русофобското грузинско правителство“, отбеляза политологът. След напускането на Саакашвили грузинците си отмениха повечето от неговите административни реформи. А днес Грузия вече е парламентарна република. Което, по мнението на експерта, е разумно за толкова малка държава.

Има различни мнения за грузинското правителство. Но не трябва да се нарича проруско. Защото то е именно прогрузинско. Може би хората, които са на власт в Грузия, не са идеални. Но те мислят за благополучието на страната и народа си. За разлика от правителството на същия Саакашвили, което просто получаваше официални заплати от фонда на американския бизнесмен Джордж Сорос. И съответно работеше за Фондация Сорос“, – добави политологът.

Г-жа Зурабишвили има малко влияние като президент. Защото действията й се насочват почти изцяло отвъд океана . Всъщност, освен морален авторитет и авторитет на позицията на държавен глава, тя няма воля за вземане на решения, смята експертът. Максимумът, който тя може да направи, е да дойде в парламента, да поиска думата като президент и да изрази своята гледна точка.

Що се отнася до масовите протести в Грузия, както видяхме, те са възможни. Но за наша изненада грузинското общество се оказа достатъчно стабилно, за да не изпадне в гражданска война. И ако това е така, тогава грузинското общество, оказва се, е достатъчно разумно да засили връзките с Русия“, подчерта Перла.

За какво да се подготвим?

Политологът не изключи, че в близко бъдеще ръководителят на правителството на Грузия Иракли Гарибашвили ще пристигне в Русия, за да обсъдят отношенията между двете страни. Той също така смята, че опасността от нов въоръжен сблъсък между Русия и Грузия ще бъде окончателно отстранена в близко бъдеще. Вместо това, според Перла, Грузия ще заеме приблизително същата позиция спрямо нас като Армения.

Това означава, че взаимните оплаквания, за съжаление, ги има. И мнозина са недоволни от нас. Но в същото време те са в зоната на нашето влияние . И от гледна точка на Запада те са сателити на Русия. И така, с едно драсване на писалката след 9 май, Владимир Путин реши всичко. И това е много хитрият план, който проработи без грешка – заключи Андрей Перла.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button