ЛЮБОПИТНО

Урок по история: Знаете ли кой е най-старият надпис на български език?

Знаете ли кой е най-старият надпис на български език? Той е открит от големия български археолог проф. Казимир Попконстантинов и бе популяризиран от него на международна конференция.

Той е бил открит от него в Крепчанския манастир и датира смъртта на светия отец Антони. Като се позовава на този надпис, историкът прави извода, че българското монашество е на цели 1100 години, съобщава БНТ.

Но най-голямото богатство на Крепчанския скален манастир са надписите.

Те са на кирилица и са около 20 на брой. Сред тях обаче има и такъв на староеврейски език – загадка, която и до днес поражда дискусии в научните среди. А най-удивителната находка е стар надпис на входа на скалната църква. Открит е в началото на 70-те на ХХ век и гласи:

„В 921 година почина раб божий Антон през месец октомври“.

Надписът е 9-редов, от него се разчитат относително добре първите три реда, а следващите съдържат отделни букви и думи, които се предполага, че носят информация за самата дата на кончината на този монах, а може би и часа на настъпилата смърт, научаваме от Мирослав Георгиев, уредник към РИМ-Търговище, пише БНР.

Професор Попконстантинов започва да проучва Крепчанската обител още през 70-те години на 20 век.

В началото научната му работа стъпва на открития много по-рано надпис на кирилица от изследователя Карел Шкорпил. Написаното разказва за починалия в обителта свят отец Антони.

Скоро обаче Попконстантинов прави свое собствено безценно откритие – друг кирилски надпис, който датира смъртта на светия отец. Месецът в него е октомври, а годината – 921. Това прави отец Антони от Крепча значително по-ранен монах от Свети Иван Рилски.

Като сметнем, че той е починал 921 години и едва ли е починал на 30-40 годишна възраст, съобразявайки се със епитета „свят отец“, бихме могли да изкажем предположението, че един от ранните отшелници в североизточните тогавашни земи на Първото българско царство, е бил именно свети Антони. Светият отец Антони, обяснява проф. Казимир Попконстантинов, който е преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“.

В същото време ученият твърди, че самият надпис е най-старият известен надпис на кирилица в света.

Международната научна общност отдавна е утвърдила откритията му. В знак на признание в тридневната научна конференция по негова инициатива участват големи имена на историческата наука от Русия, Австрия и Гърция.

Още новини

Back to top button