ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

US адмирал: Руснаците създават конфликти в Черно море, но НАТО ще пази България

Сигурността в Черноморския регион обсъдиха представители на военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Украйна, Франция, Великобритания, САЩ и на командванията на НАТО на второто издание на Черноморския форум днес в София.

Основната тема на организираното от българските ВМС и Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC) събитие е морската сигурност в период на текущ въоръжен конфликт и възможностите за решаване на възникващите предизвикателства и проблеми.

„Развитието на процесите в Черноморския регион е ключово за евроатлантическата зона. Ние винаги сме вярвали, че сигурността в Черно море е възможна само с колективните усилия на НАТО и Европейския съюз и целенасочено допринасяме към тези усилия“, коментира заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска в приветствието си към участниците във форума.

Тя подчерта, че все повече се оценява значението на Черноморския регион за сигурността и се поставя фокус върху него, включително и в стратегическите концепции на Алианса и ЕС.

„Инвестициите и просперитета следват сигурността. Затова повишаването на политическата ангажираност и засилването на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната е важен елемент на една бъдеща национална стратегия.

За справяне с предизвикателствата поставяме акцент върху модернизацията на отбранителните способности и оперативната съвместимост, включително повишаване на капацитета за защита срещу морски заплахи и за подкрепа на свободата на корабоплаването и търговията“, каза още заместник-министър Генчовска.

„Само чрез увеличаване на сътрудничеството и партньорството между всички заинтересовани страни можем да се справим ефективно с предизвикателствата и да гарантираме сигурността и стабилността на Черноморския регион за следващите поколения“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той също акцентира върху стремежа на страната ни да издигне ролята на сигурността на Черноморския регион в дневния ред на НАТО и ЕС.

Ние подкрепяме засилването на ангажимента на НАТО, водени от разбирането, че източният фланг на Алианса и Черноморският регион са важен сегмент от сигурността на евроатлантическото пространство, каза адмирал Ефтимов.

„Непосредствена заплаха за България в настоящия момент няма, но има потенциални заплахи. Трябва да работим заедно и да направим така, че конфликтът да не се разпространи“, категоричен бе той.

Адмирал Ефтимов подчерта, че националните ни способности за наблюдение и ситуационна осведоменост са в общия контекст на Алианса и страната ни разчита на тази надеждна система. Началникът на отбраната припомни, че България е предложила да приеме координационната функция за Черно море на своя територия чрез създаването на регионален координационен Център на НАТО на база на вече съществуващия военноморски координационен елемент в рамките на българските ВМС.

„Целите на форума са да обсъдим сигурността в Черноморския регион, да намерим пътища за решаване на сложните проблеми и да подобрим нашето взаимодействие“, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Той изрази увереност, че дискусиите ще подобрят сътрудничеството между черноморските държави и нашите стратегически съюзници и партньори в региона.

Двата панела на форума: „Морска сигурност по време на активен конфликт“ и „Морско сътрудничество в Черно море – настоящи усилия и бъдещи възможности“ включват теми като енергийната сигурност в Черно море и защитата на търговското корабоплаване по време на конфликт.

Сигурността в Черноморския регион е глобална сигурност. Черно море е регион, в който Русия е създала редица замразени конфликти, подчерта адмирал Стюарт Мънч, командир на Военноморските сили на САЩ в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC).

Той акцентира върху значението на Черноморския регион както за развитието на търговията и превоза на стоки, така и като източна граница на евроатлантическото пространство.

„Затова сме тук – да работим заедно за защита на всеки един съюзник от НАТО, посредством колективни действия и сътрудничество“, каза адмирал Мънч.

Той благодари на България за организирането на форума и за създаването на черноморски координационен център.

„В качеството си на командир на обединените сили на Алианса за Европа благодаря на българските военноморски сили за тяхната ангажираност с проблемите на сигурността в Черноморския регион“, подчерта адмирал Мънч.

Още новини

Back to top button