СВЯТ

В битката при Ингулец, украинците губят трезвомислие, хора, техника и плацдармове

/NovinarBG.com/ Руското командване, проявявайки гъвкавост, своевременно извлече поуките от последните събития в района на Харков. Атаките срещу линиите за снабдяване на киевските войски се засилиха, което направи напълно невъзможно и без това илюзорното „контранастъпление“ в района на Херсон. Река Ингулец за украинците се превърна от естествен съюзник в непроницаема бариера.

Ингулец е десният приток на Днепър, двете реки се сливат на 7 километра северно от предградията на Херсон. Именно това прави реката най-важният природен фактор на бойното поле за Херсонска област, което Киев иска да започне.

Ингулец се използва и за прехвърляне на сили. И така, на 31 август, когато Киев се опита да започне „контранастъпление“ срещу Херсон от посоката Кривой Рог-Николаев, те се опитаха да транспортират 12 полски танка през Ингулец. Машините са унищожени от руски артилерийски огън, съобщи руското министерство на отбраната.

От страна на Николаевска област значителни сили и тежка бронирана техника бяха привлечени към Ингулец. Силите на 46-а аеромобилна бригада, 57-ма мотопехотна бригада, 35-а бригада морска пехота и други части се опитаха да форсират Ингулец близо до селата Лозовое, Велико Артаково, Белая Криница и Белогорка на границата на Херсонска и Николаевска области.

Почти всички опити за преминаване на Ингулец бяха отблъснати от руските войски.

Вечерта на 14 септември беше нанесен прецизен удар по язовир Карачуновская в покрайнините на Кривой Рог и по помпена станция на река Ингулец. За удара са уведомени властите на Кривой Рог. Руското министерство на отбраната не е коментирало официално ракетния удар.

В резултат на разрушаването на хидротехническите съоръжения нивото на водата в Ингулец се повиши с 2 метра за броени часове.

Това направи преминаването на реката практически невъзможно: украинските преходи, набързо издигнати под непрекъснат руски огън, бяха отнесени от десния на левия бряг на Ингулец. И онези няколко украински части, които все пак успяха да се преборят по-рано, бяха лишени от доставки и от 15 септември бяха методично унищожени от руски удари.

Кметът на Кривой Рог Александър Вилкул съобщи, че за да се намали водата в Ингулец, е трябвало два пъти да бъде взривен язовир в района на Черногорка. Но това не спаси украинските войски.

Военният експерт Майкъл Пек от National Defence Magazine смята унищожаването на украинската групировка в направлението Кривой Рог-Николаев за резултат от напредъка в изграждането на т. нар. „вериги на поражение“.

Руската артилерия не работи като автономен вид оръжие, тя е изградена в единна система, която включва собствени оръжия, безпилотни самолети и комуникационни мрежи.

За локализиране на украинските сили се използват маневрени руски дронове. Именно този метод се оказа значително по-добър от други възможности за насочване, дори като радар.

Освен това се използват средства за радиоелектронна борба – контрабатарейни радари – като „Зоопарк“. Те могат да бъдат разгърнати за минути и позволяват проследяване на десетки вражески позиции всяка минута. Украинците пък започнаха да получават радари за контрабатарейна борба едва наскоро – това са немски машини „Кобра“.

Полският военен анализатор Конрад Музика от консултантската агенция Rochan също не е склонен да преувеличава украинските успехи. Той смята, че доставките на оръжие за Украйна все още са твърде ограничени – и всъщност всички най-добри оръжия са използвани от киевските войски в района на Харков.

Западни официални лица признаха, че доставките на оръжие са били спорадични през последните месеци поради логистични проблеми и опасенията на съюзниците, че собствените им запаси са на изчерпване.

Конрад Музика смята, че въпреки руското прегрупиране, което позволи на украинците да окупират района на Харков, фронтовата линия няма да се промени през следващите месеци. Сега нито Украйна, нито Русия разполагат с достатъчно жива сила и техника, за да извършат широкомащабна комбинирана офанзива.

„Ще видим проучвателни атаки, ограничени нападения в определени райони. В зависимост от това как играят, ще видим повече атаки или контраатаки“, казва Музика.

Със скептицизъм гледа на всички неотдавнашни гръмотевични изявления на Алексей Арестович и Алексей Резников и друг военен експерт, главният изпълнителен директор на охранителната компания Global Guardian Дейл Бъкнър. Той смята, че поне до пролетта на 2023 г. украинците вече няма да могат да провеждат значими операции, най-много някакво тактическо предислоциране.

Бъкнър и Музика поставиха в локва не само киевските пропагандисти, но и „ястребите“ от САЩ или Великобритания, които сега тласкат Зеленски към решителни действия. По принцип безразсъдно самоубийство.

Освен това прегрупирането на руските сили надеждно блокира южното направление за въоръжените сили на Украйна, което очевидно Киев възнамеряваше да използва за нови опити за пробив, пише Financial Times. Унищожаването на украинските сили на Ингулец е доказателство за това.

Самият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг дори предупреди Украйна да не се замайва от успеха:

— „Не се заблуждавайте… Знаем, че Русия има голям военен потенциал. И трябва да сме готови за дълъг период и да сме готови да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.“

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button