Русия

В предизборната надпревара в Словакия лидира проруската партия Смер

/NovinarBG.com/ Проруската партия „Смер“, която се противопоставя на разширяването на НАТО и ултралибералните ценности, води в изборната надпревара в Словакия.

На 30 септември в Словакия ще се проведат парламентарни избори. Съгласно данните на социологическата служба АКО, фаворит е Социалдемократическата партия Смер (Курс) с рейтинг от 19,4%. Нейният лидер и бивш премиер Робърт Фицо е против военните доставки за Украйна и присъединяването й към НАТО. Той също така критикува антируските санкции.

В интервю за Асошиейтед прес Фицо каза, че никакви западни оръжия няма да променят хода на военните действия, така че Киев трябва да се откаже от териториалните претенции. И напомни: войната започна не през 2022 г., а през 2014 г., когато „украинските нацисти и фашисти дойдоха в Донбас, за да убиват руснаците“.

Заместник-ръководителят на Smer-SD Любош Блаха е уверен, че Съединените щати на практика водят прокси война срещу Русия на украинска земя, докато Москва защитава своята културна и национална идентичност.

Лоялната на Киев „Прогресивна Словакия“ на сегашния президент Зузана Чапутова е подкрепена от 18,2% от избирателите, а още по-ориентираната към ЕС „Глас“ е подкрепена от 15,1%. Тази социалистическа партия се оглавява от бившия премиер Петер Пелегрини, който някога беше смятан за съюзник на Фицо. Освен това в парламента ще влязат условно проруските националисти Словашка национална партия и „Република“ (с рейтинги от по 5-6%).

Според мозъчния тръст Globsec, 50% от словаците смятат САЩ за заплаха за тяхната сигурност. И едва 40% обвиняват Русия за украинския конфликт – това е най-ниската цифра в Централна и Източна Европа, отбелязва The Guardian.

Фицо води Словакия общо десет години. Той подаде оставка през 2018 г. заради масови протести, предизвикани от убийството на журналист и годеницата му. Опозицията твърди, че властите са направили това заради антикорупционни разследвания.

След свалянето на Фицо словашките либерали обещаха бързо да поведат страната към просперитет. През 2020 г. обаче избухна пандемията от коронавирус, а през 2022 г. антируските санкции напълно подкопаха икономическата стабилност.

В резултат на това парламентарната република е преживяла четирима министър-председатели за четири години. На този фон времената на Фицо вече изглеждат като Златния век.

Чапутова, която спечели президентските избори през 2019 г., отказа да се кандидатира за преизбиране през 2024 г. Госпожа президентът се опитва да съди Фицо за клевета. Той я нарича „американски агент“ заради подкрепата на Украйна и насърчаване на ЛГБТ общностите.

Съгласно оценките на социолозите, отношението на словаците към украинците рязко се е влошило. Те са обвинени за икономическите проблеми на Братислава. А 20% от населението на страната направо иска новото правителство да стартира процедурата за излизане от НАТО. Това са основно привърженици на Фицо и близки до него политически сили.

Чапутова отдава всичко на „руската пропаганда“. По нейно мнение, успехът на кремълския наратив е улеснен от славянското родство, положителните спомени от СССР, трудностите, причинени от пандемията, и икономическата криза.

Експертите призовават да не се бърза със заключенията. Партията на Фицо ще заеме първо място, но няма да получи мнозинство, отбелязва Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен хуманитарен университет, специалист по Словакия. Съответно ще трябва да търси партньори за коалицията, но единствените съюзници са крайната десница. Останалите ще бъдат притиснати и овладени от ръководството на Европейския съюз.

Подобна история се случи преди 25 години, когато победи партията на настоящия премиер Владимир Мечиар, основателят на съвременната словашка държава. От една страна той подаде молба към ЕС и НАТО, но не наложи интеграция, както в Чехия. И не му позволиха отново да оглави правителството. Тогава посолствата на САЩ и Германия убедиха лидерите на опозицията да направят коалиция без Мечиар”, разказва политологът.

Смер може да събере 35% от парламента в коалиция, но това не е достатъчно. „Глас” няма да съдейства, дори Фицо да откаже поста шеф на кабинета. „Европейският съюз не се нуждае от правителство, състоящо се от две трети поддръжници на Русия. „Глас“ ще се споразумее с либералите и консерваторите“, смята Трухачов. Може би Фицо ще се опита да стане президент през 2024 г., но дори и тук всички проамерикански сили ще се обединят срещу него.

В същото време е съвсем очевидно, че словаците не харесват прекомерното сближаване с Киев. Веднага след като страната се възстанови от пандемията на коронавируса, 300 хиляди украински бежанци се стовариха върху нея, което допълнително влоши икономическата криза.

Превод: ЕС

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button