ПОЛЕЗНИ

Вадя семената от доматите само от тази част, бера по 2 кофи от всеки кол всяка година!

Всяка година събирам доматените семена и купувам само малко нови за попълване. И то само, ако искам да тествам някой нов сорт. И през цялото време мислено казвам благодаря на селекционера, който ми каза, че е по-добре да взема семена от доматите „под капака“.

И реколтата от домати расте всяка година. В тази статия ще ви разкажа моите основни принципи за събиране на семена от тази култура. Надявам се, че това знание ще бъде полезно и за вас.

Advertisement

Винаги избирам не само по размер

Винаги подбирам плодовете за производство на семена не само по размер, но и по редица други характеристики. Защото забелязах, че когато избирам най-големите плодове от храст за семена, често губя от поглед еднакво важни характеристики. Това са структурата на пулпата, съответствието със сортовите характеристики, устойчивостта на фитопатогени и др.

За мен най-важният параметър е полът на плода. Да, не се изненадвайте, всички домати всъщност са разделени на момчета и момичета. Така че семената трябва да се събират изключително от момичета – девочка на снимката.

Вадя семената от доматите само от тази част, бера по 2 кофи от всеки кол всяка година! 2

И можете да ги различите по долната им част. Там момчетата ще имат черна точка, а момичетата ще имат или черно петно, или чертичка.

На повърхността на домата не трябва да има пукнатини, израстъци, петна или други признаци на проблем. Това са много по-важни признаци от размера и теглото. И, разбира се, съответствие със сорта по отношение на цвят, тегло и структура на плодовете.

Плодовете подготвям внимателно

Много важен момент. Не можете просто да вземете домат от градината и да извадите семената. Много внимателно подготвям плодовете за освобождаване на семена. Първо, вземам ги само от напълно здрави растения, които нямат признаци на каквито и да е болести.

В никакъв случай доматите не трябва да се мият, дори и с обикновена вода. На повърхността има дрожди и друга полезна микрофлора, която ще ни е необходима при по-нататъшни действия.

Вадя семената от доматите само от тази част, бера по 2 кофи от всеки кол всяка година! 3

За да произведа семена, събирам домати от храста само в състояние на биологична зрялост. Това също е важен момент. Имах такива експерименти, че събрах семена от домати, които изглеждаха перфектно, но не напълно узрели. Добивът спадна значително.

Поставям доматите, събрани в състояние на биологична зрялост, на слънчев перваз на прозореца и ги оставям, докато станат леко меки. Това е най-доброто време за освобождаване на семена.

Правилно ферментирам семената

Много хора казват, че процесът на ферментация изобщо не е необходим и е просто излишна грижа. Не съм съгласен с това. Ферментиращата течност със семена е необходимо събитие и в това няма нищо сложно.

Междувременно по време на процеса на ферментация се образуват не само вещества, които дезинфекцират посадъчния материал, но и различни биостимуланти. Те допринасят за по-добър имунитет при бъдещите растения.

На повърхността на семената се образува един вид филм, който предпазва от изсушаване и други неблагоприятни фактори.

Вадя семената от доматите само от тази част, бера по 2 кофи от всеки кол всяка година! 4

За ферментация слагам семената в пластмасов съд, покривам с капак и оставям за 48 часа. След 2 дни ги отцеждам през сито, изплаквам ги с топла вода, изплаквам ги с дестилирана вода и ги слагам да изсъхнат върху пластмасова чиния за еднократна употреба.

Взимам семената под „капака“

И сега за най-важното – как вземам семена от домати „под капачката“ и защо го правя. Обяснението е просто – тук се намират най-узрелите и успешно оформени семена, които в бъдеще ще дадат отлична реколта.

Когато отглеждам домати от собствените си семена, събрани по този начин, събирам най-малко 2 кофи домати от всеки храст. Реколтата е отлична. Но това не се получава от закупени семена, уви.

„Под капачката“ е под самия връх на плода. Доматът не го режа по дължина. Разрязвам напречно, като отстъпвам 1,5 – 2,0 см от върха. Както е показано със стрелка на снимката. Това е мястото, от което да вземете семената. И вземам само тези семена, които остават в горния срез „капак“.

Вадя семената от доматите само от тази част, бера по 2 кофи от всеки кол всяка година! 5

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button