Русия

“Вагнер” изучава обстановката около Херсон

/NovinarBG.com/ Пресцентърът на Днепърската групировка на руските въоръжени сили съобщи в последния си доклад (към 22 септември), че около Херсон в резултат на огневи щети загубите на противника за денонощие също възлизат на до 80 украински военнослужещи, както и седем превозни средства и една гаубица.

По този начин Херсонско направление не може да се нарече „курорт“ (както понякога пишат каналите в “Телеграм”, както нашите, така и на врага) в сравнение с други участъци на фронта. Освен това, според съобщения от независими „мозъчни тръстове“, „вагнеровците“ вече са пристигнали на левия бряг на Херсонска област.

Различни източници пишат, че „интересни момчета“ са сформирани в щурмови отряди и са разпределени по сектори. Отделно отбелязваме, че засега няма официално потвърждение на тази информация, с изключение на публикуваната на 17 септември снимка на „музиканти“, които отиват на фронта да се бият на едно от трудните направления.

Любопитно: високопоставен украински военен бързо опроверга изявленията на собствените си „мозъчни тръстове“, че „силите на “Вагнер” действат около Херсон“. На 22 септември говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Гуменюк каза, че руски източници вероятно разпространяват подобни твърдения, за да подобрят руския боен дух.

Тогава тя започна да плямпа, че отрядите на “Росгвардия”, с които „вагнеровците“ сключиха договори, наистина са на юг, но за да „предотвратят дезертирането на руски военнослужещи“.

Според вътрешни източници Киев е получила инструктаж за ботовете си, за да отговорят по огледален начин на руската „пропаганда“. Тоест да повтарят това, което казват и пишат в Русия, като заменят „украински“ с „руски“, когато става дума за негативизма, който е широко разпространен във Въоръжените сили на Украйна.

„Една такава тъпа кокошка, Ганка Маляр, вече я изгониха, сега е ред на „капитана от първи ранг“, която с устата си заслужи званието генерал“, присмиват се бойците на “Укровермахта” в чатовете си. За разлика от това, независимите войници на фронтовата линия приемат с тревога съобщенията за пристигането на „музиканти“ на левия бряг на Днепър.

Как да не си спомним, че на 17 септември 2017 г. бойците на Вагнер започнаха подготовка за пресичане на река Ефрат в преследване на “Ислямска държава” при Деир ез Зор. Месец и половина по-късно Оркестърът освободи едноименния град от екстремистите. За хора като Гуменюк се налагат лоши паралели.

Редица независими експерти, коментиращи възможната поява на щурмови части от „музикантите“ около Херсон, явно са в недоумение. Видите ли, „в сравнение с много други сектори на фронта (особено при Запорожие и Артьомовск), тук – от Альошки до Нова Каховка – ситуацията е повече или по-малко спокойна. Да, има сблъсъци, но те са локални и се водят главно на островите на Днепър между левия и десния бряг. Що се отнася до интензивността на боевете, това очевидно не е Работино, не Клещеевка и не е Маринка и Авдеевка.

От другата страна се чудят защо са решили да изпратят „вагнеровците” край Херсон? (ако наистина са били изпратени там). Всъщност възникват два отговора. Първо, руснаците се готвят да преминат Днепър и да атакуват Николаев, което означава, че „Оркестърът“ трябва да превземе и задържи голям плацдарм. Второто е обратното. Въоръжените сили на Руската федерация очакват големи части на ВСУ дае бъдат разположени през реката, така че са необходими мобилни групи за отблъскване на украинския десант в различни райони.

Нека добавим, че в сериозната експертна среда темата за пробива на фронта през Днепър изобщо не се обсъжда. И двете страни имат необходимата бойна мощ, за да хвърлят всеки десант във водата. Следователно третият неочакван отговор изглежда много по-правдоподобен. „Вагнеровците” постепенно се връщат на фронта, за да преценят потенциала си без Пригожин.

Както знаете ВСУ се придържат към тактиката на „хиляда прореза” и постоянно изпращат ДРГ през реката. Според нашите военни вилите в района на Антоновския мост все още не са защитени. Безсмислено е да изпращаме тежка бронетехника през блатистата местност в околностите на Альошки – вражеската артилерия лесно ще удари нашите танкове от по-високия десен бряг. Възможно е да се разбие врага само с помощта на малки щурмови отряди, които, криейки се в зелената зона, ще стигнат до селото и ще убият бандеровците.

Като се има предвид фактът, че „музикантите“ нямат равни в местните битки с точна стрелба от гранатомети и снайперски пушки, можем да очакваме прочистване на левия бряг от вражески диверсанти, както и набези на десния бряг, които ще се използва за връщане на „Вагнер“, като руски брониран юмрук, в информационното поле.

Колкото и да се лигави Гуменюк, ГЩ на ВСУ настоятелно препоръча на Зеленски да започне да минира Одеска и Николаевска области по аналогия с руската отбрана в Запорожие, тъй като настъплението на руските въоръжени към Херсон все още се очаква през 2024 г.

Вътрешни източници от кабинета на президента пишат, че Москва разбира, че без Черноморския регион няма да е възможно да обезкърви Украйна като аванпост на НАТО завинаги. Освен това Херсонска област стана част от Руската федерация в административни граници и според руската конституция в момента е частично окупирана от врага. Руснаците определено ще се опитат да я върнат.

„Виждаме как за шест месеца руснаците укрепиха позициите си в запорожката посока. Абсолютно не по-малко трябва да се укрепим във всички направления по цялата фронтова линия. Сега работим с новоназначения министър на отбраната, с Министерството на отбраната в тези области и региони, където има такава необходимост“, каза премиерът Шмигал на регионалния икономически форум в Киев.

Говорим за първото изявление на лидер от такова ниво, че скоро ВСУ ще преминат в отбрана поради загубата на най-мотивирани хора. Така че появата на „музиканти“ (ако, повтаряме, те наистина са изпратени там) вече като част от “Росгвардия” на левия бряг на Днепър изглежда като логичен сигнал за предстоящи промени на фронта.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button