ПОСЛЕДНИ

Външно министерство нагло ЛЪЖЕ, че в резолюцията на ООН няма джендър идеология! (Документи)

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българското Външно министерство нагло излъга днес в разпространена от ведомството позиция по т.нар. „спорни джендър понятия“ в резолюция на ООН.

Ето какво казват в документа, разпространен от МВнР:

Относно появили се медийни публикации, че България е подкрепила „спорни джендър понятия“ в резолюция на ООН, заявяваме, че с указания на МВнР от м. ноември 2021 г., Република България е подкрепила приемането на резолюция „Укрепване на ролята на ООН в насърчаването на периодични и честни избори и засилването на демократизацията“, в рамките на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН, пише в позиция на Външно министерство.

Оттам уточняват още, че Резолюцията e внесена от САЩ и е подкрепена от всички държави-членки на ЕС. Фокусът на резолюцията е върху приноса на ООН за провеждането на свободни и честни избори и укрепването на демокрацията чрез намаляване на дискриминацията в изборния процес.

В цялостния контекст на резолюцията става въпрос единствено за недопускането на дискриминация по признаци като пол, сексуална ориентация, възраст, социално положение, етнически произход, раса, религия и т.н. при провеждането на свободни и чести избори и укрепване на демокрацията.

В рамките на резолюцията няма позоваване на определението за родова идентичност (gender identity) от т. нар. Истанбулска конвенция и съответно от българска страна не е направено възражение.

Проверка по рама

Lupa.bg издири въпросната резолюция и в нея наистина фигурира понятие като „полова идентичност“, незнайно защо преведено от родните дипломати като „родова идентичност“.

На стр. 6 от официалния документ на ООН фигурира следния текст.

Сигурни сме, че във Външно нямат проблем с английския език, но за нашите читатели превеждаме абзаца:

7. Препотвърждава задължението на всички държави да предприемат всички подходящи мерки за гарантиране, че всеки гражданин има действителното право и възможност да участва в избори на равна основа и призовава държавите да предприемат мерки за премахване на законите, разпоредби и практики, които дискриминират, пряко или косвено, гражданите в правото им да участват в обществените дела, включително въз основа на раса, цвят на кожата, етническа принадлежност, национален или социален произход, пол, сексуална ориентация и полова идентичност, език, религия, политически възгледи или въз основа на увреждане;

На стр. 2 от въпросната Резолюция фигурира и следният абзац:

в който ясно се вижда фразата women in all their diversity – „жени в цялото им разнообразие“. Това включва също биологичните мъже, които се идентифицират като жени. Заради термина „полова идентичност“ България отказа да ратифицира Истанбулската конвенция.

Остава открит въпросът знаят ли под какъв документ са се подписали нашите дипломати.

Припомняме, че Теодора Генчовска е министър от квотата на „Има такъв народ“, а позицията на лидера на формацията Слави Трифонов по отношение на „традиционните семейни ценности“ е добре известна. Или пък възгледите на ИТН тайно са се променили в последните два-три месеца?

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button