Русия

“Въпреки силния страх”. Как възстановяват Донецк под обстрел

/NovinarBG.com/ Тук идват строители от цялата страна, за да оправят инфраструктурата на ранения град. Болници, училища, детски градини, жилищни сгради – планът е разписан за няколко години напред. Работят въпреки постоянните обстрели. За това какво вече е възстановено – в репортажа.

„Никога не е имало основен ремонт“

“А ето и училището, най-голямото в Донецк. Общата площ е девет хиляди квадратни метра. Довършителните работи са почти завършени. Благоустрояваме района наоколо”, ми разказва Андрей Козяйкин, главен инженер на отдела за специални работи на ГУП „Мосводосток“, докато показва съоръжението, което ще бъде готово всеки момент. „Тази сграда е построена през 1965 г. Между другото, по индивидуален проект. Има две такива в целия съюз. Започнахме работа през юли миналата година. Всичко беше в окаяно състояние”, посочва той.

Четиридесет класа за хиляда души, два физкултурни салона, зала за творчество. Сградата се състои от няколко блока. Между тях направили изход към улични площадки.

„По време на почивките момчетата ще могат да се разходят на чист въздух, а не да чакат следващия урок в задушния коридор“, казва инженерът.

През септември училището ще приеме ученици. Но засега въпросът е дали обучението ще е целодневно – всичко зависи от ситуацията.

В детската градина положението е същото. Сградата от 1971 г. е ремонтирана от време на време за сметка на родителите.

„Работим по съгласуван проект, но се вслушваме и в желанията на ръководството на детската градина. Тя е предназначена за 11 групи – съответно оборудваме още толкова площадки. Вътре сме изпълнили 95 процента. Основно – сега полагаме настилка, поставяме огради, улични лампи“, изброява началникът на отдела, контролиращ строителството на производствения отдел на АО „Мосгаз“ Андрей Гапонов.

Строителите тук са от различни региони. Те признават, че в началото са се притеснявали от звуците на снарядите и ПВО, но като цяло са „свикнали“.

„Роднините ни изпратиха тук, сякаш отивах на война“, усмихва се Сергей. „Няма за какво да се притеснявате – градът все още кипи от живот. И хората с нетърпение очакват, когато уредим всичко. Все някой от минаващите местни ще попита: „А кога ще отвори градината?“ С персонала, който пристигнахме, така работим, никой не си е размислил. Всичко е съзнателно: искаме да помогнем”, допълва той.

Вода и топлина

Съвсем скоро пет многофункционални центрове за държавни услуги ще бъдат отворени в Донецк. Три са в санирани сгради, два са в нови. Засега всички въпроси с документи се решават по стария начин, на опашки.

„Нашият екип получи най-трудния обект. За да запазят по някакъв начин фасадата, те я оградиха с кутии от боеприпаси и пясък. Трябваше да сменим всички инженерни комуникации. Сега още малко и пристъпваме към мебелировката. Есента искаме да завършим”, пояснява бригадирът от „Меком“ Евгений Захаров.

Също така в близко бъдеще ще бъдат пуснати в експлоатация инженерни мрежи и котелно помещение, които през зимата осигуряват топлина и топла вода на болницата и центъра за протезиране и ортопедия.

„Задачата беше да положим мрежи за топла вода. В процеса се оказа, че е необходимо да се възстановят отоплителните мрежи и частично да се подмени оборудването на котелното. Започнахме през юни, вече завършваме“, казва Андрей Елкин, заместник-ръководител на работната група по възстановителните работи. “Всичко ще бъде готово за отоплителния сезон”, убеден е той.

Основното е, че водата тече непрекъснато. Досега се доставяше по график. Авариите ставаха заради лошото състояние на водопроводните мрежи. Както отбелязаха властите на ДНР, е напълно възможно да се осигури Донбас с вода единствено чрез изтласкване на въоръжените сили на Украйна доколкото е възможно.

„Ако има проблеми с водоснабдяването, ние ще осигурим транспорт както на населението, така и на топлофикациите“, подчертава Елкин. „Между другото, имаме 120 водоноски, които постоянно дежурят. От миналото лято сме транспортирали над милион кубически метра вода”, разказва той.

Справихме се с това“

„През 2023 г. планираме да възстановим още над хиляда обекта. До август например вече сменихме 12 000 прозорци, счупени от обстрел в около 500 сгради, поправихме 60 000 покрива“, разказва Андрей Максимов, заместник-началник на щаба на възстановяването на Донецк.

Грижат се и за пътищата. Тази година искат да оправят осем улици – около 300 кв.м.

„Първоначално беше трудно с логистиката, но сега затваряме по-голямата част от работата – рамо до рамо с комуналните услуги на Донецк. Начинът, по който работят безстрашно, със сигурност е пример за нас“, продължава Максимов.

Работниците дори издигнали укрепления. Те копаели окопи на границата на ДНР и ЛНР по цялата линия към Артьомовск.

„А това са около 150 километра. Те докараха провизии, оборудваха окопи, землянки, капонири… За два месеца изградиха мощна отбрана, която стана отправна точка за настъплението на нашите бойци“, казва Максимов. „Ден и нощ , в дъжд и кал, под огън. Разбира се, с каски, бронежилетки. Беше трудно, но се справихме”, допълва той.

Регионът-покровител – Москва – изпратил около три хиляди работници в Донецк. Всеки момент могат да заминат за „континента“. Почти всички обаче остават.

„Първото нещо, което ни направи впечатление, когато за първи път пристигнахме тук, беше чистотата. Начинът, по който местните се отнасят внимателно към града си“, подчертава Максимов.

Планът вече е начертан за няколко години напред. Засега ситуацията е сложна – преди да тръгнат на смяна, работниците не гледат прогнозата за времето, а съобщения за обстрел. И приключват работа стриктно преди комендантския час. Както и местните. Те чакат да се премести фронтовата линия, която ще обезопаси ежедневно обстрелвания Донецк.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button