Криминални Новини

Вътрешен човек е оставил куршума за спецпрокурора

Вътрешен човек е оставил плика с куршум и заплаха към обвинител от Специализираната прокуратура. Това разкриха запознати със случая.

За заплахата, отправена към магистрата, вчера съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева. По думите й хартиен плик с изрезки с думите „кръв“, „информиран“, лого на столична болница, име на държава и патрон, калибър 9X19, от пистолет бил подхвърлен в шкаф с канцеларски материали в кабинета на магистрата. Дотам обаче предвид пропускателния режим в сградата и засилената охрана обикновен човек не може да стигне.

„Куриерът“, който е внесъл плика с патрона, е имал магнитен пропуск, каквито имат служителите на специализираните съд и прокуратура. Кабинетът на Кънев се намира именно зад такава врата, която се отваря с чип. Освен това вътре в сградата и извън нея има охранителни видеокамери.

„През последната година прокуратурата многократно алармира за политически натиск върху институцията, върху магистрати и върху техните близки. Днес (вчера, б.а.) съм тук пред вас, за да обявя поредната форма на натиск върху наш колега. В държава членка на ЕС магистрат получава заплахи за убийство, и то за това, че си върши работата. Как държавата ще гарантира, че това утре няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре дотук? Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи и репресии“, запита реторично Милева. Тя заяви, че за заплахата ще бъдат уведомени Европейската комисия, Европейският парламент, посланиците на страните членки на Европейския съюз, на Великобритания и Съединените щати, както и Консултативният съвет на европейските прокурори.

Милева заяви, че името на споменатата държава в заплашителното писмо не е Обединени арабски емирства. Запознати със случая разкриха пред вестника, че в писмото е написано името на съседна на България държава, където е характерно името на близкия до прокурор Кънев човек, който посещава болница. Именно логото на тази болница е поставено в писмото. С това на магистрата се показва, че всичко за него се знае, включително и кой негов близък къде се лекува.

Освен това от началото на годината служителите на Бюрото по защита, които се грижат за персоналната охрана на прокурор Кънев, тъй като от известно време е застрашен магистрат, са написали 3 доклада до началника си, че Кънев е следен, твърди още нашият източник.

Прокурор Ангел Кънев е направил анализ и смята, че заплахата идва не от олигарси, а от бивши полицаи заради вида на куршума, казаха запознати. Кънев води и дела срещу бивши служители на МВР, обвинени в престъпления, които са от компетентността на спецпрокуратурата.

В Софийската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за заплахата към магистрата. Разследването е възложено на следовател от Софийската градска прокуратура, тъй като следователи в Софийската районна прокуратура няма, обясни пред „Телеграф“ говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Версията за вътрешен човек, който е сложил заплашителното писмо, се обяснява с факта, че магистратите и служебните лица не се проверяват дори на пиукащ скенер.

Муницията е от пистолет

Поставеният в хартиен плик патрон е от пистолет. Боеприпасът е от излязло от употреба оръжие, което е използвано от служители на МВР. Именно това навело магистрата на мисълта, че заплахата идва не от олигарси, а от бивши полицаи. Освен по най-шумните дела срещу олигарси Кънев работи и по организирани престъпни групи с участие на бивши служители на МВР. Прокурорът поне от година е с охрана.

Още новини

Back to top button