Русия

“Възкресението на Залужни” добави загадки в украинската политика

/NovinarBG.com/ Една от най-големите мистерии напоследък е разкрита – публикувано е прясно видео с главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни. Така слуховете, че е убит от руска ракета, тежко ранен, небоеспособен – изглежда бяха разсеяни. В действителност обаче все още има въпроси. И най-важно: как Залужни се оказа фигура, чиято поява в обществото започна да предизвиква такъв интерес?

И така, Залужни беше намерен. Е, как го намериха? Украинските медии публикуваха кратко (много кратко) видео, в което главнокомандващият на ВСУ е жив, здрав, бодър, весел. Той седи в кабинета си, демонстрира … между другото, какво демонстрира изобщо?

Тук обяснението е сложно.

Какво така?

Да започнем с това, че изчезването на главнокомандващия на ВСУ от публичното пространство само по себе си не трябваше да учудва никого – и за момент не учуди никого. В крайна сметка Украйна готви контранастъпление, за това отговаря главнокомандващият, той има много работа. Той и преди изчезваше, но нямаше истерии.

Сега може би вече не можем да разберем какво се е появило първо – пилето или яйцето, но събитията най-вероятно са се развили по подобен начин. Първо, в Украйна се появиха смътни слухове от фронтовата линия, че руските войски са стреляли някъде и са улучили някого. Тук трябва да се отбележи, че напоследък руското разузнаване започна да работи по-ефективно и съответно ударите станаха по-точни – спомнете си само епичните фойерверки в Хмелницки и Павлоград.

Сред другите точно поразени цели бяха, очевидно, няколко големи украински щаба, и то точно по време на посещението на големи генерали. Не е възможно да се определи точността на пристигането веднага и не винаги. Например, в случая на удар по щаба на украинските ВВС във Виница на 14 юли, беше възможно да се получи потвърждение за смъртта на няколко високопоставени украински офицери в рамките на няколко дни. Но се случва, че за появата на некролози трябва да се чака доста дълго или те като цяло се губят.

Слуховете бяха подхванати от руските медии и канали в “Телеграм”, които започнаха да се интересуват от подигравателен или, напротив, аналитичен дух. След това украинските медии, а след това и официални лица, започнаха да опровергават руските съобщения за изчезналия Залужни. Например на 20 май заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви, че „главнокомандващият е на мястото си, върши работата си. Току-що говорихме.“

Показателна беше реакцията на Анатолий Шарий, който в момента работи по ръководствата на ЦИПСО, но не глупаво, а като за интелектуалци с още не напълно атрофирало критично мислене. Шарий внезапно заподозря, че нещо не е наред, защото ако беше „така“, тогава Маляр нямаше да говори глупости (Изглежда не го притеснява това, че Маляр беше назначена да говори глупости, изглежда не го притеснява).

Критичният момент беше, когато Залужни не се срещна с британския министър на отбраната Бен Уолъс в Киев (именно след това се появи видеото с главнокомандващия).

Слухове

Какво мислят самите украинциа? Част от информацията може да бъде извлечена от социалните мрежи и от източници в Киев. И очевидно опроверженията на украинските медии се появиха не в отговор на руски публикации, а просто в отговор на недоумението на украинското общество. Слуховете в Украйна вървяха по следния начин:

Залужни е на работното си място – просто е много зает.

Залужни е в президентския бункер (според различни източници – в Карпатите или в Полша), планирайки контранастъплението.

Залужни непрекъснато сменя местата си – крие се, след обстрела на Кремъл с дронове. Зеленски веднага отиде на дълго чуждестранно турне…

Залужни е заминал на тайно посещение в САЩ – ще го правят наследник на Зеленски.

Залужни е ранен по време на заседание на щаба в резултат на руска ракетна атака (посочват се различни региони, обикновено Павлоград).

Залужни е ранен в резултат на руски удар, а началникът на кабинета на президента на Украйна Ермак е разкрил местонахождението му.

Залужни е бил ранен при терористична атака, организирана от Ермак.

Залужни е в кома, Залужни е починал (любопитно е, че не се среща формулировката „Залужни е убит“).

Разбира се, трудно е да се прецени доколко са разпространени тези слухове и какво влияние имат върху общественото мнение и в частност върху настроенията в армията. Показателно е обаче, че напрегнатите отношения между кабинета на президента на Украйна и главнокомандващия постоянно се появяват в слухове.

Защо се случи така

Знаете ли кой е началникът на ГЩ на ВСУ? Виждали ли си лицето му? Той се нарича генерал-лейтенант Сергей Шаптала и наистина е вторият човек в армията. По-точно четвъртият – над него в списъка са двама заместници на главнокомандващия, чиито имена също няма да ви кажат нищо.

За какво са ни? Фактът, че главнокомандващият на ВСУ се оказва фигура, раздута от медиите, изобщо несвързана с украинския генералитет като цяло. Освен това, очевидно самият той не е ентусиазиран от медийното си присъствие – обикновен мъж в униформа, обича момичета …

Трябва да се отбележи, че по отношение на медийното отразяване той малко превъзхожда командващия Сухопътните сили Сирски, но безнадеждно изостава от началника на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов. Последният просто се наслаждава на публичността си и хвърля през медиите най-удивителни теми. Достатъчно е да си припомним картата на разделена Русия на стената на кабинета му.

Как стана така, че главнокомандващият Залужни стана медийна фигура? Честно казано е против волята… Смятаме, че конкретно против волята на президентството. Отношенията на Зеленски с украинските генерали не бяха лесни. В началото той просто беше смятан за клоун и марионетка на Коломойски, но след това се намери някакъв консенсус. В началото на СВО беше възможно да се изгради механизъм на взаимодействие, при който Зеленски осигуряваше политическо прикритие и работа със съюзниците, а Залужни осигуряваше самата военна страна. Президентът на Украйна не се намесваше пряко в командването и управлението на войските, а популярният в армията главнокомандващ го подкрепяше.

Тогава, може би, специално за руските медии, които активно подхванаха темата, пуснаха информация за конфронтацията между Зеленски и Залужни. Изненадващо, подхвърлената тема намери своя живот и Залужни наистина започна да се смята за алтернатива на Зеленски – в случай че нещо му се случи или в случай, че се стигне до избори. Когато Зеленски изиграе ролята си и трябва да напусне като част от демократичната процедура. Има мнение, че дори има двама кандидати в униформа за наследник Зеленски – Залужни (от САЩ) и Буданов (от Великобритания).

Голямата въпросителна

Не само руските, но и украинските медии задават въпроси.

Първо, защо забавиха представянето на Залужни толкова дълго? Защо представяха като свежи снимки такива от преди почти месец? Освен това самата Маляр каза, че слуховете за раняването са „типична информационна технология, насочена към деморализиране на нашите войски“ .

Второ, самото видео е много странно – Залужни е сам в кадър, той не назовава датата на заснемане… Възможно е да е фалшив монтаж от стари видеоклипове (между другото, той не е облечен за времето – в Киев е горещо).

Освен това, дори видеото да е истинско, от него не следва, че Залужни не е упоен с успокоителни специално за снимките.

Като цяло въпросът за здравословното състояние на Залужни все още не е решен. Единственото, което трябва да се каже, е, че дори ако нещо не е наред със Залужни, това ще се отрази в много малка степен на боеспособността на ВСУ. Има кой да командва, Генералният щаб планира, западните военни съветници бдят, а Украйна се държи на средното ръководство. Този модел не се нуждае от президент или главнокомандващ.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button