Микроблейдинг
ОБЩЕСТВО

Вече 72 часа няма и следа от 12-годишния Александър, изчезвал край Перник (ОБЗОР)

Около 300 служители на МВР са ангажирани с издирването на 12-годишното момче с аутизъм, което изчезна в Перник. Тук влизат, освен местните полицаи, и хора от столичната дирекция на вътрешното министерство, също и жандармерията. Гранична полиция помага с обучени кучета и хеликтоптер. Близо 40 сигнала са получени до момента в полицията за детето – 9 са били днес, вчера – 16, онзи ден – 12. Периметърът на издирването вече достига 20 километра.

Всички тези детайли сподели областният директор на МВР старши комисар Павел Млеканов привечер на съвместен брифинг с президента Румен Радев. Държавният глава отиде в Перник, за да се срещне с щаба, който ръководи дейностите по търсенето. Издирвателната операция ще продължи, докато бъде открито детето, ангажира се полицейският шеф.

Самият Радев посочи, че засега няма нужда да се включват повече хора, тъй като „при определена пренаситеност на терена започват да си пречат едни на други“. Според президента „към момента няма водеща версия“ за изчезването на детето и затова полицията работи по всички версии. Той обяви, че с вътрешния министър Иван Демерджиев са обсъждали възможността да се закупят устройства, които децата със специални потребности да носят на дрехите или ръцете си, за да бъдат лесно откривани при подобни случаи.  По думите му, такива устройства не са скъпи. Не стана ясно какво отношение има полицията към този въпрос.

Властите призовават в издирването да се включи всеки, който може. Както в първия ден, снощи към Перник се насочиха много доброволци от София и други градове. В спасителните действия има огромна съпричастност, но често липсва координация и организация, както и полезни съвети как да подходят хората при евентуална среща с детето, споделят участници в тях. По обед в неделя кметът на Перник Станислав Владимиров обобщи пред БНТ(link is external): „Цялата нощ продължи операцията в гората с пак огромен брой служители, пак със специализирана техника. Вие вчера заснехте хеликоптера – доста дълго време обхождаше гората с термокамерата. За съжаление, все още няма никакъв резултат. Днес също ще продължим през целия ден“. Той призова доброволците да обиколят всички къщи. А и собствениците да бъдат помолени да си проверят неизползваните помещения в дворовете, гаражите – защото детето може да се е скрило някъде.

Лелята на момчето също предположи, че може да се е скрило. Тя каза, че Сашко и друг пък е бягал, но за кратко. „Надявам се, че детето има много добре развито чувство за съхранение и това да му помогне – някъде да се е скрило, да се предпази по този начин. Бащата полага грижи. Водил го е на какви ли не доктори и професори, на логопед ходи редовно. Той, по принцип, ни е правил такива забежки. Бягал е, после се връща, търси ни. Никога досега не се е губил по този начин. Съмнявам се, че би потърсил помощ от друг човек, просто защото контактите с непознати хора са му трудни“, сподели тя.

Малкият Александър изчезна в петък около 16:00 часа в района на Профилакториума в града, където е бил на разходка с баща си. Сашко е облечен със сив суичър (яке според някои описания) и сини дънки, висок е около 1,50 м. Носи със себе си розова плюшена играчка. Викове и силен шум могат да го уплашат допълнително.

„Над 1000 граждани го търсят. Полагат се неистови усилия“, коментира зам.-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов пред БНТ. Той обясни, че в Перник е образувано досъдебно производство за отвличане. Разследващите не знаят дали детето е отвлечено, или просто е изчезнало, но няма друг текст от НК, по който да образуват делото. „Майката отдавна е избягала, бащата има известни двигателни затруднения заради заболяване“, посочи още Сарафов. Въпреки затрудненията си бащата искал да разходи детето, което пък е хиперактивно.

Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви на свой ред, че в издирвателната акция са включени сили на СДВР и жандармерията. „Нашата задача основно е да претърсим районите извън града, а доброволци правят такова претърсване в рамките на града. Ще направим всичко възможно да намерим детето“, коментира министърът.

ГДБОП е задействала системата „AMBER Alert”, която да помогне в търсенето на изгубеното 12-годишно момче в Перник, съобщи сайтът „Булевард България“.

Системата е свързана с Facebook и дава възможност на органите на реда да изпратят съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете, до всички потребители на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от локацията на изчезване.

България получи шанса да е една от първите държави в региона, която въведе системата „AMBER Alert – изчезнало дете” през 2018 г., като чрез нея може да се оповестява за отвличане на деца, както и да се разпространяват информационни бюлетини, издадени за хора, подозирани в отвличане.

Източник: „СЕГА“

Статията Вече 72 часа няма и следа от 12-годишния Александър, изчезвал край Перник (ОБЗОР) е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button