Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИСВЯТ

Великобритания дава по 400 паунда на всяко домакинство заради сметките за ток

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Всяко домакинство в Обединеното кралство ще бъде компенсирано с по 400 паунда за  енергийните сметки през октомври в рамките на одобрен финансов пакет от правителството в размер на 15 милиарда паунда за справяне с растящите цени, пише БНР.

Министърът на финансите Риши Сунак обяви в парламента новия пакет от мерки, който предвижда също еднократна помощ от 650 паунда за най-бедните домакинства като помощ за справяне с поскъпването на живота.

Действията на правителството идват след предупрежденията, че милиони могат да изпитат затруднения да плащат сметките си за ток и газ при очакваното ново поскъпване през октомври, особено пенсионерите и инвалидите.

Голяма част от сумата от финансовия пакет ще бъде осигурена от налагането на извънреден данък от 25% върху печалбите на енергийните компании, които рязко скочиха през последните месеци. Това е завой в политиката на правителството, което не бе съгласно с допълнителното облагането на енергийните компании и де факто е предложение на лейбъристите в опозиция.

Директорът на Института за фискални проучвания Пол Джонсън даде висока оценка на Риши Сунак за решението „да вземе от най-богатите и да даде на по-бедните“, но допълни, че той вдига данъците като цяло до исторически високи нива за голяма част от страната, па макар и да се аргументира, че това е най-правилното нещо в този момент.

Сунак обвини войната в Украйна, последните локдауни в Китай и постпандемичното възстановяване за покачването на цените.

Коментари

Коментара

loading…

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button