ЗДРАВЕ

Витамин В3 – причина за възникване на рак?

Това показва изследване на учени от Лозана, според което тази наистина популярна добавка може да провокира онкологичен процес. И припомнят, че сме длъжни да спазваме баланса на микро- и макроелементите в организма, тъй като всеки витамин и минерал отговарят за определен механизъм.

И ако този механизъм се наруши, може да доведе до различни усложнения. Не забравяйте, че витамините и добавките от аптеките трябва да се назначат от лекар, тъй като техният излишък може да се окаже по-опасен от дефицита им.

 

Учените предупреждават, че на здравето ни може да навреди т.нар. никотинамид рибозид – форма на витамин В3 и популярна добавка за жизненост и дори подмладяване. Учени от Института по химически наука и техника в Швейцария провели изследването, след което стигнали до извода, че В3 може би увеличава риска от рак и неговото метастазиране.

Разработката е публикувана в популярен медицински журнал. Резултатите от тяхното изследване показали, че такива биодобавки водят до значително увеличаване на разпространеността на рака и метастази в главния мозък. 
Задължително трябва да се отбележи, че експериментът е проведен върху лабораторни животни и не е толкова просто да се „пренесе“ и върху хората. Никой не може със сигурност да каже как ще реагира човешкият организъм, но пък не е излишно да сме предупредени за такъв евентуален риск. 

Витамин В3 или наричан още ниацин се произвежда от организма ни посредством аминокиселината триптофан. Страдащите от недостиг на витамините В1, В2, В6 не са в състояние сами да произвеждат ниацин от триптофан.

Липсата на ниацин може да доведе до негативни личностни промени. Той е много важен за синтеза на половите хормони (естроген, прогестерон, тестостерон), а също и на кортизола, тироксина и инсулина. Необходим е за доброто състояние на имунната система и функционирането на мозъка.

Яна БОЯДЖИЕВА 

Още новини

Back to top button