Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Внимание! Омикрон удря гърлото, не белия дроб

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Секвенирането на вирусите се прави в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести и според изискванията на световните здравни регулатори поне 10 на сто от положителните проби трябва да бъдат секвенирани на случаен приницип. Ние правим това от началото на пандемията“, коментира пред БНР доц. Любомира Николаева- Гломб, завеждащ отделение „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

„Когато стана ясно, че идва Омикрон и в съседните на България , ние поискахме от лабораториите не на случаен принцип да ни изпращат проби, а с приоритет да ни изпращат пробите, които дават този PCR съмнителен сигнал, за евентуално Омикрон.Така се установи Омикрон у нас“, поясни още доц. Гломб.

„Тези 12 доказани случаи са проби, взети между 16- 22 декември, техните близки са карантинирани, но това няма да спре разпространението. Още повече, че между тези хора няма връзка. А и не можем да установим кой е бил първият случай.

Симптомите на Омикрон не са специфични, за да ни накара да отидем да се изследваме“, каза още вирусологът.

Знае се, че протича по-леко, размножава се много по-бързо в горните дихателни пътища, не в белия дроб, сочат данните, допълни доц. Гломб.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button