Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

ВОЙНА! Гешев се опитва да попречи на Бойко Рашков да разследва грабежа „Хемус“ и чекмеджето на Борисов

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокуратурата на Иван Гешев открито обяви война и засипа с предупреждения вътрешния министър Бойко Рашков да не разследва чекмеджето с евро и кюлчета злато на бившия премиер Борисов, предаде репортер на Narod.bg. Повод за атаката стана интервю на МВР шефа по БНР. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

Като повод за реакцията си прокурорите изтъкват, че „министърът на вътрешните работи доц. Бойко Рашков“ е направил „редица коментари относно работата на Софийска градска прокуратура (СГП) по някои общественозначими случаи“.

В интервюто Рашков коментира както разследването на аферата „Хемус“, така и проверките около кюлчетата и банкнотите от снимките на спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Рашков обясни от една страна, че за него не е тайна къде са отишли милионите от строежа на магистралата, а от друга, че в случая с кюлчетата проверката на прокуратурата е непълна.

В сегашното съобщение прокуратурата първо прави опит да обясни на Бойко Рашков да не се меси в делото „Хемус“. „С оглед изявленията на министър Рашков по досъдебното производство за изпиране на над 53 млн. лева от строежа на Автомагистрала „Хемус“, известно в публичното пространство като делото „Хемус“, СГП припомня разпоредбата от Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР), съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи, в т. ч. и министърът на вътрешните работи, „нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването“, пише държавното обвинение.

Реклама

И отиват още по-нататък в предупрежденията, като припомнят норми от НПК, според които „прокурорът ръководи разследването и осъществява постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане като наблюдаващ прокурор“, както и че „материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора“.

Прокуратурата се кара на Рашков и затова, че казал, че проверката на държавното обвинение за кюлчетата в спалнята на бившия премиер била непълна и твърди, че МВР няма никакво право да я проверява.

„СГП напомня, че още на 10.11.2021 г. публикува съобщение, че се е самосезирала на 09.11.2021 г. по медийни публикации, придружени със снимков материал, и е разпоредила горепосочената проверка (https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/54385-sofiyska-gradska-prokuratura-se-samosezira-vav-vrazka-s-publikatsiya-v-internet-)“, твърди държавното обвинение.

Оттам смятат и, че „не отговаря на истината, че „една година и половина по-късно прокуратурата се задейства…“.  Прокурорите обясняват и, че в този случай не става въпрос за проверка, а за досъдебно производство и твърдят, „че това е поредна манипулация, целяща да заблуди българската общественост“.

Накрая държавното обвинение се оплаква, че МВР води война срещу ПРБ, а това било в „противоречие с очакванията на българските граждани за справедливост“, както и вътрешното министерството се опитвало „да изземе и осъществи правомощия на Прокуратура на Република България, регламентирани в НПК“. 

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button