Русия

Времето кара ВСУ да се суетят

/NovinarBG.com/ Пореден скок на активността на ВСУ е забелязан в района на Артьомовск. Според някои доклади именно тук врагът може да прехвърли резерви от други региони, за да продължи т. нар. контранастъпление. Какво кара украинското командване да предприеме подобна стъпка, ще създаде ли това рискове за Артьомовск и как ще отговорят на това руските въоръжени сили?

В понеделник украинското министерство на отбраната съобщи за предполагаем напредък в района на Клещеевка. Това село се намира близо до Артьомовск, в югозападната част на града. Пикове на активност на ВСУ в това направление са регистрирани от май и според плана на противника имат за цел да създадат условия за нова битка за Артьомовск.

В същото време Западът многократно критикува атакуващите действия на украинските въоръжени сили на този участък от фронта. Трябва да се отбележи, че критиките идват не само от мейнстрийм медиите, но и от официални лица. САЩ смятат, че Украйна не трябва да разпръсква войски по цялата линия на фронта, а трябва да концентрира максимални усилия на юг и да атакува позициите на руските въоръжени сили към Токмак в Запорожка област.

Украинските генерали обаче, след като получиха публичната подкрепа на Владимир Зеленски по този въпрос, бяха непреклонни. А сегашното активизиране на ВСУ в района на Клещеевка стана поредното потвърждение не само на тяхната упоритост, но и на разногласията, които съществуват между официален Киев и Запада относно тактиката за контранастъпление в близко бъдеще.

Припомняме, че администрацията на Джо Байдън смята, че контранастъплението на ВСУ ще продължи още шест до седем седмици. Грубо казано до началото на ноември, когато започват дъждовете с калта. До този момент врагът трябва да покаже значителни постижения на фронта, обяснявайки на Запада целесъобразността от по-нататъшно финансиране на украинската армия.

В същото време основната цел на „контранастъплението“ – достъп до Азовско море и пресичане на сухопътния коридор към Крим – все още изглежда като фантазия. Освен това ВСУ все още са далеч от приближаване до Токмак, най-важният логистичен център, който е надеждно прикрит от няколко линии на отбрана на руските въоръжени сили.

Но резултат трябва да бъде показан, затова преди седмица генералите от ВСУ решиха да активизират настъпателните действия край Артьомовск. И тези действия, както пише украинското издание „Страна“, може да имат не военна, а политическа и информационно-психологическа логика: „Перспективите за достигане на Токмак изглеждат доста мътни. Но завършването на годината без голям успех е голям риск за военнополитическото ръководство на Украйна”.

В такива условия украинското командване може да стигне до заключението, че шансовете за превземане на Токмак са малки, така че може да се опита да превземе Артьомовск. В същото време информационният и символичен смисъл, ако успее, ще бъде още по-силен и „ще спомогне за укрепване на вярата в победата в украинското общество и спиране на растежа на „враждебните“ настроения“.

Така вражеското командване се оказа на кръстопът. От една страна, времето поставя строг срок за ВСУ, тъй като в кални условия маневрите за нападение през минни полета ще станат още по-трудни, отколкото сега. Това важи особено за използването на тежка бронирана техника от западен тип.

От друга страна, ВСУ и кабинетът на Зеленски трябва да покажат успех на фронта преди ноември, но поради вътрешнополитическия тайминг в САЩ, свързан с президентските избори. И в такава ситуация, според експертите, ВСУ ще продължат да се опитват да „опипат” слабите места в руската отбрана, създавайки различни точки на напрежение или в Донбас, или в Приазовието.

„Като цяло кабинетът на Зеленски обяви настъпление в няколко посоки едновременно. И никъде не успяха. Един от най-ярките примери е село Работино, което дълго време преминава от ръце на ръце. Откъм на Артьомовск също няма забележими резултати“, каза Владислав Бердичевски, депутат от Народния съвет на ДНР.

„Заслужава да се отбележи, че Клещеевка е в неудобно стратегическо положение. Дори врагът да влезе там, той ще бъде изгонен от нашите военни. Руската армия вече се е адаптирала добре към така наречените месни атаки на ВСУ и реагира своевременно на тях“, добави събеседникът. „Въпреки това врагът се нуждае от поне малки постижения, за да ги представи по някакъв начин както на западната, така и на местната публика. И най-добра роля играе създаването на илюзията за успех, свързана с такива болезнени точки за ВСУ като Артьомовск. Всичко това се представя като опит за реванш”, уточни той.

В същото време, за да се повиши надеждността на руската отбрана край Артьомовск, събеседникът предлага да се създадат нови огневи точки, минни полета и да се поставят „драконови зъби“ преди началото на калта. „Но сега няма да е възможно да се изгради укрепителна система, подобна на тази, която имаме на юг. Изкопаването на ровове и окопи на този участък от фронта ще бъде изключително опасно и проблематично“, каза депутатът.

„Ситуацията за ВСУ се усложнява и от предстоящите избори в Америка. Демократическата партия на САЩ и Джо Байдън се нуждаят от победа, от някаква история на успеха. Иначе ще трябва да се оправдават пред електората си и да отчитат къде са похарчени парите. Трудно е да се каже колко години са готови да протакат Щатите. Може би те ще заложат на нов кръг от конфликт през 2024 г. или след това. В Афганистан, както си спомняме, тази история продължи почти 20 години“, отбеляза Бердичевски.

„Сега украинските въоръжени сили са изправени пред задачата да превземат някакво значимо селище и да го направят бързо. Артьомовск и околностите му са един от тези обекти, които навремето предизвикаха много шум. Напомням, че западната преса беше пълна със заглавия за „месомелачката Бахмут“, казва военният експерт Алексей Леонков.

„Заслужава си да си спомним и думите от кабинета на Зеленски, че ако падне Артьомовск, ще падне цяла Украйна. В резултат на това виждаме поредица от провали на ВСУ, огромни разходи на Запада, но това не доведе до никакъв успех. Трябва да се създаде илюзия за успех, това се отразява както на настроението на публиката в страната, така и на желанието на Запада да финансира Украйна“, напомня Леонков.

„Ако след месец-два резултатите на бойното поле са същите като сега, тогава САЩ ще започнат постепенно да се дистанцират от украинската криза, прехвърляйки този проблем на европейците и британците. Може би подкрепата на Вашингтон ще бъде сведена до нивото на чисто финансови въпроси и Европа ще понесе отговорността за хода на военните действия“, заключи Леонков.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button