Микроблейдинг
Русия

“Всичко ще се случи бързо”. В Пентагона измислиха как “да разгромят Русия”

/NovinarBG.com/ Списанието на руското министерство на отбраната „Военна мисъл“ съобщава, че Пентагонът разработва принципно нови оръжия, които ще позволят безнаказано да атакуват вражески стратегически цели. Ще заложат на неядрени сили. За изводите на анализаторите – в материала.

Негативен сценарий

Концепцията за взаимно гарантирано унищожение предполага, че една суперсила, подложена на ядрена агресия от другата, ще има време да постави своите стратегически сили в пълна готовност и да нанесе ответен удар. Разбира се, трябва да открие вражеските междуконтинентални балистични ракети навреме. Както Русия, така и САЩ разполагат с ефективни системи за предупреждение за ракетно нападение – сателити и мощни радари. Те ще позволят на политическото ръководство на страната да използва напълно ядрената триада.

Сред основните цели на държавата-агресор са мини междуконтинентални балистични ракети, бази за атомни подводници, летища за стратегическа авиация, щабове и специални пунктове за съхранение на боеприпаси. Ако по някаква причина атакуваната страна няма време да нанесе ответен удар, по-голямата част от силите за ядрено възпиране ще бъдат унищожени. Няколко десетки останали ракети няма да са достатъчни за непоправими щети. Освен това някои от тях ще свалят системи за противоракетна отбрана.

Вторият сценарий на хипотетичен ядрен конфликт с Русия е желателен за САЩ, тъй като не предполага големи загуби от тяхна страна.

Авторите на публикацията в „Военна мисъл“ твърдят, че за това Пентагонът може да не се нуждае от тежки силозни междуконтинентални балистични ракети и стратегически атомни подводници. Основното нещо е да изненадат Кремъл.

„В средносрочен план САЩ се стремят да притежават стратегически неядрени оръжия с кратко време на полет до целта и формално неподлежащи на никакви двустранни или международни ограничения, чието използване е възможно за изпълнение на стратегически нападателни задачи“, В статията се казва: „Тези задачи трябва да осигурят поражението на значителен брой руски ядрени сили, докато Върховният главнокомандващ не реши да нанесе ответен удар“.

Според изводите на изданието „това може да се отрази изключително негативно на националната сигурност и ще изисква активно противодействие на заплахите“.

Агресивна концепция

Дългосрочните планове на Вашингтон, според авторите на статията, включват създаването на стратегически високоефективни огневи оръжейни системи, работещи на принципа на разузнавателно-ударния комплекс, оръжия с насочена енергия и други перспективни варианти.

Междувременно САЩ ще бъдат ангажирани в някаква междинна структура, оборудвана със съществуващи и постъпващи във войските средства за кинетично и некинетично, глобално и регионално въздействие.

„Вече сега можем да говорим за ново високоефективно неядрено средство за възпиране, чиито първи образци в средносрочен план могат да влязат във въоръжените сили на САЩ“, се казва в статията. „Те ще имат арсенал от системи, способни частично изпълнение на задачите на съществуващите стратегически ядрени сили с конвенционални бойни глави“, допълва се там.

Американците действат в съответствие с военно-стратегическата концепция за бърз глобален удар, която предполага атака с конвенционални оръжия на цел във всяка точка на света в рамките на един час.

Важен елемент от тази система са хилядите крилати ракети „Томахоук“, разположени на крайцери, разрушители и подводници. Обсегът на стрелба с тях 2500 километра. Въпреки това, дозвуковата скорост на тази ракета може да не е достатъчна, за да удари която и да е цел на планетата за час. И атакуващите кораби не винаги са в правилния радиус на действие.

Всъщност в Щатите не се крият агресивни планове. Още през октомври пенсионираният генерал Дейвид Петреъс, бивш ръководител на Централното командване на САЩ, каза, че ако Москва използва ядрени оръжия в Украйна, Пентагонът ще отговори с неядрена военна реакция.

Разбира се, засега Вашингтон не призовава за удари по руските ядрени шахти, но риториката по този въпрос се засилва.

Хиперзвуков аргумент

В началото на 2010 г. американците възнамеряваха да разработят балистична ракета с неядрена бойна глава на базата на обикновени междуконтинентални балистични ракети за бърз удар по Иран и Северна Корея. Но тази идея бързо беше изоставена. Пентагонът смята, че руските системи за ранно предупреждение могат да изтълкуват погрешно изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети и това ще доведе до пълномащабна ядрена война.

В резултат на това те се съсредоточиха върху хиперзвукови оръжия. Един от първите проекти е крилатата X-51A. Обявената скорост е 7500 километра в час. По време на тестовете обаче възникнаха проблеми и ракетата така и не беше приета на въоръжение.

Въпреки това, тези разработки бяха използвани за създаване на други хиперзвукови системи – във всички видове въоръжени сили. В рамките на концепцията за бърз глобален удар основният вариант, който се разглежда, са високоскоростни крилати ракети за подводници от клас „Вирджиния“. Това е част от програмата за конвенционален бърз удар.

Пентагонът се надява да получи първите серийни образци до 2024 г., атомните подводници ще бъдат превърнати в тях до 2028 г. До 65 ракети ще бъдат поставени на всяка подводница. С тези ракети ще бъдат оборудвани и най-новите стелт разрушители клас „Зумварт“.

Освен това САЩ биха могли да нанесат обезоръжаващ удар от Европа. Още през юни 2020 г. германските медии писаха, че на срещата на високо равнище на министрите на отбраната на НАТО някои страни от ЕС са одобрили разполагането на перспективни американски ракети със среден обсег в конвенционално оборудване.

Обсегът на това оръжие е от 1000 до 5500 километра. Времето за полет до Москва е минимално.

Както знаете, Вашингтон се оттегли от договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. И само няколко седмици по-късно той изпита прототипи на крилата, а след това и наземна балистична ракета. Тоест те се подготвиха предварително за изоставянето на Договора за РСМД. Както и да се вдигнат залозите в конфликта.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button