Русия

ВСУ преминаха към нова тактика за нападение в донецко направление

/NovinarBG.com/ След продължителен обстрел украинските сили се опитаха да проникнат в село Новодонецке. В резултат на интензивни удари коридорът в този участък на фронта е прочистен. В същото време врагът започна да се придвижва към Новомайорское. Какви планове имаше украинското ръководство да реализира в южнодонецко направление и ще стане ли масираната артилерийска подготовка нов начин за разчистване на полета от ВСУ?

ВСУ след интензивен обстрел успяха да се доближат до позициите на Русия край село Новодонецкое на територията на ДНР. Това съобщи Александър Ходаковски, командир на батальон „Восток“, заместник-началник на Националната гвардия на ДНР. Според него противникът се опитва да пробие с помощта на голям брой бронирани машини.

Той отбелязва, че ВСУ „обстрелваха значителен брой снаряди по нашите позиции в продължение на няколко дни“. Руските загуби обаче „се оказаха много по-малко, отколкото можеше да се очаква“. Той също така отбеляза, че в допълнение към психологическото въздействие върху бойците, такава интензивна артилерийска работа доведе до факта, че минните полета загубиха своята ефективност, а непрекъснатостта на обстрела не позволи на сапьорите да поставят мини и да възстановят унищожените.

„В резултат на това врагът успя да се доближи до нашите позиции, почти без да понесе загуби, стовари войски и след директен огън по нашите укрепления изтегли техниката назад, страхувайки се от реакцията на нашата артилерия. Сега се води ожесточена битка в покрайнините на Новодонецк. В същото време врагът се опитва да се придвижи към Новомайорское, използвайки подобна тактика“, добави Ходаковски.

Следобед военният експерт Борис Рожин отбеляза в канала си в „Телеграм“, че „противникът не е успял и е понесъл осезаеми загуби в хора и техника“. Той също така подчерта, че Русия продължава да държи ключови позиции. В същото време „атаките продължават, залага се на масирано използване на артилерия“ и „е твърде рано да се говори за пълно отблъскване на настъплението на ВСУ“.

И късно вечерта Ходаковски каза, че „врагът успя да изтласка нашите части, но резултатът все още е по-скромен от усилията“. „В същото време бяха извадени от строя около четири вражески танка (все още няма потвърдена информация) и един пехотен взвод. Изразходваните усилия изискват продължаване на настъплението, но силите на първата вълна вече са на изчерпване, така че врагът се готви да хвърли в битка резервната 38-а бригада. Все още нищо не се знае“, отбеляза той.

В битката за Новодонецкое особено интересен изглежда начинът, по който ВСУ извършват подготовката за началото на настъплението. Противникът се опита да защити територията от мини с помощта на масирани артилерийски удари. В същото време минните полета играят най-важната роля за предотвратяване на достъпа на ВСУ до първите руски линии на отбрана.

Така председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов посочи, че във ВСУ практически не е останала техника за разминиране. Може ли в този случай масираното използване на артилерия да се превърне в един от начините за решаване на „минния проблем“ на противника?

„Теоретично с помощта на артилерийската подготовка е възможно да се прочисти определен участък от територията. Въпреки това, когато прибягвате до този метод, важно е да запомните, че получавате „котка в чувал“. Масовият обстрел на парче земя наистина може да допринесе за детонацията на редица механизми, но ние говорим за мини от стар тип “, казва военният експерт Александър Артамонов.

„Сега много мини имат вградени сензори, които могат точно да определят естеството на външния „дразнител“. Те могат да разберат силата на упражнения натиск, а някои от най-революционните модели дори имат акустични системи, които ви позволяват да се разбере с абсолютна сигурност какво точно е причинило смущението ”, подчертава източникът.

„Такива устройства са в състояние да различат взривна вълна от директен натиск на тежко оборудване или, да речем, крака на войник. Следователно свързването на артилерия с разминирането не е най-добрата идея. Всъщност подобна работа не може да даде гаранции, че обстрелваният участък е годен за напредък“, уточнява експертът.

„Огромно количество снаряди могат да бъдат похабени. Невъзможно е да се предвиди кои модели мини са положени от наша страна. Преминаването през такава територия е просто небезопасно за личния състав. На фона на недостига на боеприпаси Украйна няма да може да си позволи редовни и интензивни обстрели по цялата фронтова линия“, подчертава събеседникът.

Друг важен въпрос: защо ВСУ започнаха атака срещу Новодонецкое? Защото на югозапад от него се намира село Старомлиновка – важен логистичен център, до който врагът отдавна се опитва да се доближи. С други думи, ВСУ се опитват да проникнат през фланговете до най-важното селище в южната част на ДНР.

Освен това, по същото време като Новодонецк, украинските сили се опитаха да напреднат към Новомайорск, разположен на изток. Контролът над двете населени места теоретично позволява на ВСЕ да „вбият клин“ в руската отбранителна линия и може да бъде стъпка към придвижването към Волноваха.

„Врагът активизира опитите си за пробив на отбранителната ни линия в района на Новодонецк. В близост до селището е съсредоточена западна военна техника и най-малко две бригади личен състав“, каза Владислав Бердичевски, депутат от Народния съвет на ДНР.

„Явно идеята е да се „разреже“ територията на ДНР. Чрез пробив в Новодонецк врагът може да стигне до Волноваха. Това просто ще разбие линията ни на защита. Тактиката на ВСУ не е безсмислена, но изглежда не отчита огромен брой рискове“, продължи събеседникът.

„Първо, в Новодонецк няма къде да се закрепим. Тук територията е предимно открита, където целият украински личен състав може да се види с един поглед. Второ, Русия е оборудвала впечатляваща система от укрепления. Нашата артилерия и авиация редовно действат по позициите на противника. Не мисля, че въоръжените сили на Украйна ще могат да изпълнят плановете си“, подчертава Бердичевски.

„ВСУ се опитват да постигнат поне някакви забележими резултати по отношение на контранастъплението. В тази връзка, очевидно, е решено да се прехвърлят допълнителни резерви в района на Новодонецк. Трябва да се отбележи, че танкове „Чаланджър-2“ също бяха забелязани в близост до населеното място, което врагът преди това се опита да защити“, каза Рожин.

„Не бих говорил за стратегическите цели на този натиск ВСУ. За пробив към Мариупол или Волноваха не се говори. Вместо това украинските военни най-вероятно ще се опитат да заобиколят Времевския перваз, за да атакуват по-нататък село Старомлиновка. Селището е важен логистичен център“, казва събеседникът.

„Съсредоточаването на силите в украинския сектор обаче отне време. Руските войски забелязаха тези движения и напълно подготвиха отбранителните линии. Така че имаме достатъчно сили да отблъснем удара “, заключи Рожин.

На свой ред авторите на аналитичния проект „Ватфор“ напомнят, че през първата половина на лятото ВСУ напреднаха по низината по поречието на река Мокри Яли, достигнаха Урожайное и заседнаха. В района на Новодонецк и Новомайорски битките по това време наистина не вървяха, фронтът не се движеше.

Изглежда, затънали в Урожайное, ВСУ се опитват да достигнат река Мокри Яли от изток и ако не да форсират реката, то поне да поемат огневи контрол над магистралата, минаваща по западния й бряг и по този начин прекъсва снабдяването на нашия важен отбранителен център в Старомлиновка. „Има два проблема за врага. Първо, и Новодонецкое и Новомайорское са в низини, тоест ВСУ отново атакуват не където трябва, а където е по-лесно. След като окупират тези села по пътя към река Мокри Яли, е необходимо да щурмуват височините, на които се намира село Керменчик – наша мощен бастион, всъщност допълнителна линия на защита “, казват анализаторите.

„Второ, за разлика от Работино, в това направление ВСУ са все още на 12-15 км от нашата основна линия на отбрана, дори Старомлиновка също е пред основната линия. Дори успехът на тази локална офанзива няма да даде нищо стратегически на ВСУ: в най-добрия случай те ще заемат част от опорната зона, която всъщност не е предназначена за дългосрочна отбрана, а я държи от вече три месеца“, добавят авторите.

„Да видим как ще се развият нещата, но засега изглежда като поредната имитация на бурна дейност за превземане на никому ненужни села, което при липса на други новини може да се представи като голяма победа“, обобщават анализатори.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button