Русия

„Втори Сталинград няма да издържим“. 80 години от освобождението на Севастопол

/NovinarBG.com/ Точно преди осемдесет години, по обяд на 9 май 1944 г., съветски разузнавателен самолет забелязва от въздуха вражески морски конвой, който се насочва от пристанище Констанца в посока Севастопол. Два румънски миноносеца „Крал Фердинанд“ и „Марасещи“ (подаръци от дуче Мусолини на маршал Антонеску ) и два миночистача „Кригсмарине“ ескортират два големи транспортни кораба.

Нацистите и техните съюзници се втурнаха да спасяват останките от някогашната си стохилядна група в Севастопол, която в тези часове беше „разбита“ от настъпващите съветски войски.

След най-тежките битки на подстъпите, след превземането на вражеските позиции на планината Сапун на 7 май, войници от 4-ти украински фронт под командването на армейски генерал Фьодор Толбухин и Отделната приморска армия, подкрепени от морето от кораби на Черноморски флот нахлу в града от север, изток и юг.

Севастополският укрепен район, който по заповед на фюрера трябваше да издържи до последно, падна.

На 9 май 1944 г. една от най-боеспособните формации на Вермахта – 17-та армия на Ервин Йенеке – се озова в същата позиция като „Сталинградската“ 6-та армия на Фридрих Паулус година по-рано .

Единствената разлика беше, че тези окупатори все още имаха шанс да избягат по море.

Неуспешната евакуация

Останките от три германски дивизии и голям брой разпръснати групи германски и румънски войници избягаха към нос Херсонес, подстъпите към които те защитаваха с отчаянието на обречените, без да престават да се надяват, че кораби ще бъдат изпратени за тях, “, пише в следвоенните си мемоари генералът от Вермахта Курт фон Типпелскирх .

Той обаче пише по слухове – в дните на германската севастополска катастрофа Типелскирх неуспешно се опитва да изтегли корпуса си от котела източно от Минск. Но мемоаристът правилно е предал ситуацията.

Германо-румънският конвой Patria („Родината“) успя да се приближи до брега на Крим и да застане на няколко мили от нос Херсонес. Започна операцията, която германците нарекоха Адлер – „Орел“, а румънците по-прозаично – „60 000“. Точно толкова нацисти и съюзници е трябвало да бъдат евакуирани от Крим по Черно море.

Товарните кораби, предназначени за превоза, имаха „говорещи“ имена и интересна история.

През 1941 г. корабите са положени в корабостроителници (странно) в Унгария по поръчка на СССР. Те трябваше да получат имената „Севастопол“ и „Симферопол“. Когато Унгария влезе във войната със Съветския съюз, транспортните кораби отидоха в местния флот под имената Magyar Vitéz („Унгарски рицар“) и Magyar Tengerész („Унгарски моряк“). През 1943 г. корабите са предадени на германците – и те ги „прекръстват“ съвсем символично: „Тотила“ и „Тея“, в чест на последните крале на древните остготи.

Както IA Regnum съобщи по-рано , в нацистката пропаганда Крим беше представен като древна страна на арийците. След окончателното одобрение на новия ред полуостровът трябваше да стане колония на „хилядолетния райх“, наречен Готенланд.

Те искаха да преименуват Севастопол на Теодорихсхафен – в чест на друг остготски крал Теодорих, завоевателят на Рим. Но, както ни напомнят историците, „кариерите“ на Тотила и Тея завършиха тъжно, и двамата царе загинаха в битки с византийците и техният „Райх“ се разпадна. Транспортните кораби, кръстени на тях, също имаха нещастен край.

На 10 май щурмоваците Ил-2, легендарните „летящи танкове“, започнаха да действат срещу вражеските кораби. Към Ил-овете се присъединиха Бoстън-и, американските леки бомбардировачи DB-7 Boston, прехвърлени по Lend-Lease .

Със съвместните усилия на „Сталинските соколи” от 47-ми щурмови авиационен полк и 8-ми гвардейски щурмови авиационен полк, „Тотила” е изпратен на дъното. Трябваше да се занимаваме с „Тея“ малко по-дълго – като византийците с последния остготски крал. Транспортът прекъсва товаренето и конвоят започва да се оттегля на югозапад, обратно към Констанца. Противникът успя да отблъсне две въздушни атаки от нашите пикиращи бомбардировачи Пе-2 и далечните бомбардировачи Ил-4.

Но няколко часа по-късно шест Бостъна от 13-ти гвардейски бомбардировъчен полк с далечен обсег настигнаха Тея. Корабът беше потопен с помощта на две високоексплозивни бомби FAB-100, „пра-дядовците“ на сегашния FAB-500, които сега погребват врага в Авдеевско или Запорожко направление.

Провалът на операция „Адлер“ се нарича отговор на унищожаването на съветския моторен кораб „Абхазия“ по време на нацисткото нападение над Севастопол през юни 1942 г. Но имаше разлика – „Абхазия“ беше транспорт за ранени и цивилни, а германските товарни кораби планираха да изведат боеспособна военна част.

Бягството на нацистите от Крим се провали. На 12 май останките от севастополската група, хванати в капан на нос Херсонес, около 21 хиляди души, капитулираха. Последният командир на 17-та армия, Карл Алмендингер, избегна съдбата на Паулус – този носител на Рицарски кръст с дъбови листа успя да избяга в последния момент на Schnellbot, торпеден катер.

Предишният командващ, Ервин Йенеке – когото фюрерът отстрани от поста си на 1 май за грешки и го прехвърли в резерва – беше изправен пред съда след поражението на Кримската група. Кариерата на генерал Йенеке, оцелял по чудо в Сталинград и Крим, нямаше време да приключи пред стената за екзекуция – процесът срещу него не се състоя поради падането на Райха.

Те искаха да назначат Йенеке като „краен“, защото уж не е направил всичко по силите си, за да спре съветската офанзива и да спаси армията. Но ако напредването на нашите войски в степния Крим и на Южното крайбрежие наистина беше бързо, тогава освобождаването на града на руската военна слава от врага изискваше големи усилия и жертви.

Напред към Сапун – гора

В началото на април 1944 г. войските на 4-ти Украински фронт започват настъпление от предварително заети позиции на южния бряг на Сиваш и на Керченския полуостров. Нацистите се надяваха, че новата офанзива на Червената армия ще бъде толкова неуспешна, колкото Керченско-Феодосийската операция (декември 1941 г. – май 1942 г.), която влезе в историята като „Кримската катастрофа“).

Но сега – след Сталинград, след поражението на германците при Курската дуга и битката при Днепър, на фона на нашите успехи в дяснобрежна Украйна – стратегическата ситуация беше различна. И по отношение на съотношението на жива сила, танкове, самолети, артилерия и минохвъргачки, настъпващите сили превъзхождаха нацистите – по някои позиции до два пъти повече. Предимството позволи да се пробият три вражески отбранителни линии на Перекоп и две на Сиваш.

Совинформбюро обяви началото на Кримската операция на 10 април и до 14-ти нашите войски изхвърлиха врага от Симферопол, градовете Евпатория и Саки, а от южния бряг – от Феодосия, Судак и Алуща.

На 12 април началникът на оперативния отдел на Генералния щаб на германските сухопътни сили Адолф Хойзингер предава заповедта на Хитлер на началника на щаба на група армии „Южна Украйна“ Валтер Венк : „Задръжте Севастопол за дълго време. Бойните части не подлежат на евакуация“.

Това беше първият път, когато Венк получи такава съдбовна и в същото време самоубийствена заповед. Втората получава в края на април 1945 г., когато на генерала е възложено да пробие към Берлин.

Между другото, и Хойзингер, и Венк успешно ще преживеят падането на Райха. Първият ще стане генерален инспектор на германската армия и ръководител на военния комитет на НАТО, вторият ще стане генерален директор на компания, която доставя оръжие на Бундесвера. Но и двамата късметлии явно не смятат кримския епизод за успешен в кариерата си.

На 14 април 1944 г. фюрерът публично нарича Севастопол „последната готическа крепост“.

Въпреки това румънските съюзници – които се смятаха едновременно за наследници на древните даки и римски легионери – вече се готвеха да бягат.

Още по време на настъплението на нашите войски през Крим румънците се отличиха, като предадоха 17-хилядна част с по-малко от петдесет убити и запазиха почти целия си личен състав благодарение на бързото си отстъпление. Докато съветските части наближават Севастопол, маршал Йон Антонеску дава заповед за евакуацията на румънските части. На въпрос от Берлин „кондукаторът“ отговаря, че „Румъния няма да преживее втори Сталинград“.

На 15-16 април съветските войски достигат подстъпите към Севастопол. Но най-трудното предстои.

От началото на 1943 г., веднага след поражението при Сталинград, германците започнаха да изграждат отбранителни линии на Севастополския укрепен район. Един от важните възли на отбраната на врага беше доминиращата височина – гореспоменатата планина Сапун на югоизток от града. До началото на май 72-хилядна германска групировка с 1700 оръдия и минохвъргачки, петдесет танка и щурмови оръдия и около сто самолета се е окопала в града.

Подходите бяха оборудвани с укрепени, добре замаскирани дотове, дзотове и артилерийски батареи. До определен момент врагът успява да поддържа доставки и прехвърляне на сили по море – така в началото на годината две пехотни дивизии пристигнаха в Крим. Почти не е изненадващо, че генерал Йенеке, който се съмняваше в способността да задържи града за дълго, беше смятан за паникьор.

Съветското командване (по решение на командващия 4-ти украински фронт генерал Толбухин, одобрено от представителя на щаба маршал Александър Василевски ) планира да превземе града с удар от север, от района на Балаклава, с отвличащ удар от югоизток. Командирите са наясно, че най-трудно ще бъде да се пробие отбраната на Сапун гора. След това беше планирано да се пробие със силите на два армейски корпуса в района на Белбек и в крайна сметка да се притиснат нацистите към морето.

Но три опита за щурм на германските отбранителни линии – на 15, 18-19 и 23-24 април – завършват без успех и с тежки загуби. Както по-късно признаха съветските военни ръководители, първата атака беше извършена прибързано – командването реши да действа само със силите на 4-та украинска, без да чака приближаването на Отделната приморска армия, която напредваше по южния бряг.

Почти две седмици по-късно, след прегрупиране и подготовка, започва нов щурм. На 5 май 2-ра гвардейска армия под командването на генерал Георгий Захаров (която преди това се е отличила при освобождаването на Донбас и Мелитопол) започва настъпление срещу укрепленията. Два дни по-късно, с подкрепата на цялата фронтова авиация, бойците на 4-ти украински започнаха обща атака – която завърши с превземането на Сапун – гора.

Превземането на Севастополския укрепен район на 9 май 1944 г. е последната точка в Кримската настъпателна операция. Битките за полуострова и най-голямата военна база на него, според плана на врага, трябваше да обвържат нашите сили по същия начин, както беше при Сталинград. Но в крайна сметка битката за Крим се оказа още един крайъгълен камък по пътя към 9 май 1945 г.

Унищожаването на германо-румънската група в Крим направи възможно консолидирането на успехите на „ втория сталински удар “ – Днепърско-Карпатската операция.

„Третият сталински удар“ е битката за Одеса през април 1944 г. и освобождението на Крим. Освен всичко друго, достъпът на Червената армия до цялото съветско черноморско крайбрежие означава, че неутрална Турция няма да влезе във войната на страната на нацистите – на което Хитлер разчита преди падането на Севастопол.

Превод: ЕС

„ЛЕВИЦАТА“-Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите – доц. В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и д-р Р.Петков от NovinarBG.com

https://pogled.info/bulgarski/levitsata-s-zhalba-do-vas-za-reshenieto-na-tsik-da-orezhe-razpredelenieto-na-paketite-za-mediino-otrazyavane-v-predizbornata-kampaniya-2-v-1.169085

Още новини

Back to top button