ЛЮБОПИТНО

Югославската кралица, овдовяла от българска ръка и затънала лесбо афера

Тя беше кралица, която живееше само на няколкостотин метра от Бъкингамския дворец, но не беше желан гост. Някога тя носила корони и си общувала свободно с коронованите особи на Европа, но после не получавала даже и коледна картичка.

Какво ѝ имало на кралица Мария Югославска, братовчедка на покойните вече кралица Елизабет II и принц Филип, с което си спечелила студенината на кралските особи? Чичото на британската кралица я описвал като „тази кучка“.

Мария е родена като дъщеря на румънския крал Фердинанд I и внучка на британската кралица Виктория.

През 1919 г., когато е на 19 години, тя пристига в известното британско училище „Хийтфийлд“. На тази възраст не било обичайно да се постъпва там, но благодарение на кралските си връзки тя била приета, съобщава „Дейли Мейл“.

Закръглената, но красива Мария, наричана „Миньон“, е сложена в отделена Va, където седи до Роузмари Кресуел – незаконната дъщеря на богатия гвардейски офицер Адисън Бейкър-Кресуел. Роузмари е с 4 години по-млада от нея.

Майката на принцесата силно се надява, че под въздействието на доброто английско образование тя ще стане „по-слаба и ще даде възможност на кралския потенциал“, т.е. ще си отвори възможности за брак. Но Мария имала очи само за Роузмари.

(Снимка: Уикипедия)

На следващата година Мария е в VI отделение, докато Роузмари остава в V. През пролетта на 1920 г. те продължават обучението си, но внезапно и без обяснение двете момичета напускат училището по едно и също време.

Ако е имало скандал, той е бил добре прикрит. Историкът Рикардо Сейнз де Медрано описва връзката им като „лесбийска“. Но каквато и да е била истинската същност на връзката им, престоят в „Хийтфилд“ създава между тях близост доживот.

Когато напуска училище, Мария трябва да се завърне на Балканите. Младата принцеса има романс с българския цар Борис III, но политически пречки осуетяват брака им. На 8 юни 1922 г., в Белград, Мария Румънска се омъжва за Александър I Караджорджевич, който по това време е крал на сърби-хървати и словенци, а по-късно – крал на Югославия. Ражда му трима сина – Петър, Томислав и Андрей.

(Снимка: Уикипедия)

През 1934 г. Мария овдовява, след като съпругът ѝ е покосен от куршумите на българина Владо Черноземски в Марсилия заради терора над българите в Македония (бел. ред.: в „Дейли Мейл“ той е споменат само като „македонски стрелец“).

Две години по-късно Мария напуска Югославия и се установява в Лондон, където заживява с Роузмари. Англичанката вече е пробвала брачния живот и е била омъжена за английски войник, но е установила, че не е за нея.

Дойката заживява в апартамент и въпреки скромния си начин на живот кралицата никога не забравя положението и държи Роузмари да бъде наричана нейна придворна дама.

На няколкостотин метра в Бъкингамския дворец не понасяли Мария. Там я смятат за досадна и натрапчива. Синът ѝ Петър става крал на 11 години. Неговият кръстник – крал Джордж VI изпитва съжаление за опитите на Мария да се меси в управлението на Югославия. Неговият брат – херцогът на Кент, я наричал „дебелата“ и казвал: „Тя наистина е кучка“. Поред мнозина, по излъчването и маниерите човек би могъл да я вземе за чистачка.

По време на Втората световна война Мария и Роузмари се местят в къща в Кеймбридж, където се Роузмери се превръща в майка на двамата по-малки принца, докато кралицата се търкаля в леглото и пуши цигарите една от друга. Мария напълнява и се запуска.

Крал Петър II, който е свален от комунистите през 1945 г., никога не установява контакт с майка си, която винаги е показвала предпочитания към по-малките му братя. Тя умира през 1961 г. и е погребана с кралски почести в Уиндзор. През 2013 г. тялото ѝ е пренесено в Сърбия.

Роузмари не получава такова грандиозно сбогуване. Тя умира в забрава през 1983 г, отнасяйки със себе си в гроба всички тайни за необикновената си 37-годишна връзка с югославската кралица.

Превод и редакция

Още новини

Back to top button