ОБЩЕСТВО

За 2000 евро на глава: Гранични полицаи и украинци стават каналджии

2000 евро е тарифата за прекарване на бежанец от границата с Турция до границата със Сърбия или Румъния. Сумата изкушава не само родни каналджии, но и много чужденци, както и служители на МВР, показват фактите. Все по-често като трафиканти биват задържани украинци, грузинци, както и сирийци, притежаващи временен статут на пребиваване.

Преди дни пък служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев призна, че има данни за поне 10 служители на Гранична полиция, които подпомагат трафика на бежанци през територията на България. Случаите на нелегално преминаване на границата особено зачестиха това лято и бежанският натиск е огромен. В помощ на Гранична полиция на границата бяха изпратени и сили на Българската армия, но и това не помага особено. Една от причините е, че военните не са достатъчно добре подготвени, за да охраняват браздата, където има много специфични проблеми.

Факт е, че само за една седмица бежанците буквално разиграха МВР и дори се стигна до поредна гонка с полицията в градски условия, този път за щастие без жертви. Първо 50 нелегални мигранти бяха сгащени на пътя край созополското село Крушевец, докато изчаквали каналджия с микробус да ги натовари. Чужденците, които бяха добре облечени и екипирани, разкриха, че са извървели около 60 км пеша през Странджа от границата с Турция при Малко Търново. Платили по 2000 евро, за да ги превозят до границата със Сърбия, а крайната им цел била Германия. Всички се самоопределиха като сирийци, а каналджията им, който се издирва, също се оказа сириец, пребиваващ у нас със статут на бежанец.

Още 42-ма сирийци, минали незаконно през зелена граница, бяха спипани след опасна гонка между няколко полицейски патрулки и бус из улиците на Костинброд. Ситуацията много напомни на автобуса с бежанци, при която загинаха двама полицаи в Бургас, но този път костинбродските ченгета и колегите им от СДВР успяха да се справят блестящо със ситуацията. Каналджията пък без малко да убие клиентите си, като скочи в движение и хукна да бяга пеша през нивите, но бе задържан. Мъжът се оказа 31-годишен люлинчанин, който първоначално се бе представил също за сириец, защото у него нямаше никакви документи. По-интересен пък се оказа бусът, който пък бе собственост на фирма фантом, регистрирана на адрес, представляващ гола поляна във високопланинско село в Стара планина.

43-ма човека бяха спипани при проверка на ГКПП Дунав мост на път за Румъния. Само четирима от арестуваните – трима мъже и жена, са турци. Мъжете са били шофьори на камиони, в които били открити нелегални мигранти. Жената е пътувала в автомобил, като първоначално е показала пред граничните служби фалшива българска лична карта, а при последвалия обиск е открит нейния истински документ. Останалите 39 арестувани са бежанци без документи за самоличност. От тях 12 са заявили, че са от Сирия, двама – от Мароко, един – от Палестина, и 24 – от Ирак. От граничния пункт в Русе съобщиха, че само от началото на септември са задържани шестима нелегални мигранти. Трима са сирийци, а останалите са иранец, сенегалец и афганистанец.

Група от 25 млади мъже пък междувременно бе спипана край Дебелец. Бежанците тъкмо си били откъснали диня от близкия бостан. Направили си импровизиран пикник край пътя и похапвали, докато чакат трафикант с бус да ги събере и откара към Сърбия. Същинска наглост пък бе проявата на 46-годишна украинка. Жената, която сама е бежанец от война, помагала на 9 сирийски бежанци, като ги карала с личния си автомобил. Тя бе спипана при проверка на полицията в Бургас. Алла Гарбер обяснила първоначално, че ги взела на стоп, след като ходила на плаж и се прибирала към квартирата си. Натъпканите във фолксвагена млади сирийци почти се били задушили по пътя.

Украинката Алла Гарбер с присъда от две седмици

Украинката Алла Гарбер, която бе задържана навръх Съединението да превозва сирийски бежанци през Бургас, вече има издадена условна присъда 13 дни по-рано за същото престъпление, предаде „Телеграф“. Чужденката е наказана с 11 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, но въпреки това отново качила в рент-а-кар автомобила си деветимата мигранти от Сирия и ги подкарала към Сърбия. На 24 август т.г. тя е осъдена в Трън за същото престъпление по бързата процедура. Тогава магистратите преценили, че заради чистото й съдебно минало Гарбер може да изтърпи условно наказание. Едва 13 дни след тази присъда украинката е задържана отново с бежанци, този път в Бургас. „Не знаех, че е незаконно в България да се превозват бежанци. Мислех, че те са легални мигранти”, каза тя пред съда. Гарбер е дошла у нас през юни тази година и наела квартира в Сарафово. Мъжът и синът й са в Украйна, стана ясно още в съда.

Kriminalno.com

Статията За 2000 евро на глава: Гранични полицаи и украинци стават каналджии е публикуван за пръв път на NovinarBG.COM.

Още новини

Back to top button