Микроблейдинг
СВЯТ

За Херсон беше прието “трудно решение”

/NovinarBG.com/ Обещаните преди месец от командващия СВО Сергей Суровикин, „трудни решения“ започват да се изпълняват. В сряда министърът на отбраната Сергей Шойгу, след като изслуша доклада на Суровикин, обяви изтеглянето на войските от Херсон от десния бряг на Днепър. Какво наложи подобно решение и как то ще се отрази на зимната военна кампания през 2023 г.?

В сряда министърът на отбраната Сергей Шойгу нареди изтеглянето на руските войски от Херсон от десния бряг на Днепър. „Започнете с изтеглянето на войските и вземете всички мерки, за да осигурите безопасното прехвърляне на личен състав, въоръжение и техника през река Днепър“, каза Шойгу на генерал от армията Сергей Суровикин, командир на руската Обединена група сили в района на Специалната военна операция.

По време на доклада Суровикин информира Шойгу, че военните ще заемат подготвени инженерни позиции на левия бряг на Днепър. „Маневрата на войските ще бъде извършена възможно най-бързо“, каза Суровикин, като обясни, че Херсон и околните населени места не могат да бъдат напълно снабдени и да функционират при сегашните условия.

Генералът добави, че животът на хората е в постоянна опасност от обстрели, а инженерните подразделения всеки ден възстановяват прелезите през Днепър и ги поддържат в работно състояние. Според него след изтеглянето на войските ще бъдат освободени част от силите и средствата, „които ще бъдат използвани за активни действия, включително настъпателни, по други направления в зоната на операцията“.

„Бойните способности на Обединената групировка войски и сили се увеличиха значително. Чрез мобилизирани граждани и доброволци повишихме боеспособността и силата на съединенията и войсковите части, създадохме допълнителни резерви“, каза командирът.

Херсон наскоро беше неразделна част от Русия. На 30 септември президентът Владимир Путин подписа споразумения за присъединяването на новите територии към Русия, включително на Херсонска област. Регионът беше анексиран след референдум, който се проведе от 23 до 27 септември. Тогава 87,05% от избирателите бяха за присъединяване към Руската федерация. Херсон беше освободен на 2 март, седмица след началото на спецоперацията.

В средата на октомври Суровикин специално отбеляза, че по-нататъшните действия в района на Херсон ще зависят от развиващата се военно-тактическа обстановка. Освен това командирът подчерта, че положението в тази област не е лесно. Генералът цитира доказателства, че в района на Херсон ВСУ могат да използват забранени методи на водене на война. По-специално, с помощта на ракети ХИМАРС бяха повредени Антоновският мост и язовирът на Каховската ВЕЦ.

По време на среща с Шойгу Суровикин отбеляза, че ВСУ удрят болници, училища и цивилни, които са евакуирани от другата страна на Днепър, към 90% от тези ракети са свалени от руски системи за ПВО. Сега Херсонска област вече е напусната от всички заинтересовани жители – над 115 хиляди души. Според генерала ВСУ на Украйна могат да провокират хуманитарна катастрофа в региона. „Ние от своя страна направихме всичко възможно, за да гарантираме тяхната безопасност по време на евакуацията“, уточни командирът на СВО.

Суровикин също каза на Шойгу, че въоръжените сили на Украйна имат планове да създадат зона на наводнение край Каховската ВЕЦ. Освен това от август ВСУ са загубили повече от 9500 военнослужещи по време на атаки край Николаев и Кривой Рог. „Както знаете, атакуващата страна търпи по-големи загуби от тази, която е в отбрана. В този случай нашите загуби са 7-8 пъти по-малки от тези на противника“, обясни командирът на СВО.

Според него обстановката в зоната на СВО като цяло е стабилизирана, руските военни са спрели опитите на украинската армия да настъпи в Купянско и Краснолиманско направление и са „подновили настъпателните действия в определени направления“. По-специално беше завършено поражението на украинските войски на десния бряг на река Бахмутка южно от Артьомовск. „Настъплението за освобождаване на Маринка и Первомайски се развива успешно“, а в южнодонецкото направление „завършва освобождаването на селището Павловка“.

Франц Клинцевич, лидер на общоруската обществена организация „Руски съюз на ветераните от Афганистан“, смята, че сега основната задача е да се унищожи врага в зимни условия, да се натрупат сили и да се победят ВСУ. „Като военен отлично разбирам, че решението за изтегляне на войските отвъд Днепър се дължи на стратегическите задачи, които са поставени пред нас. Изправяме фронта и си осигуряваме надеждна защита. Освен това не бързаме, защото разбираме, че в тази ситуация времето играе в наша полза“, обясни Клинцевич.

Според него страните от НАТО полагат огромни усилия по цялата фронтова линия, но Русия ще изпълни задачите си и „земите на Херсонска област ще бъдат освободени“. „Освен това сегашната ситуация е коренно различна от това, което наблюдавахме в района на Харков. Тук, първо, опитите за пробив не дадоха нищо на врага, и второ, те, понасяйки прекомерни загуби, възнамеряваха да ударят Каховската ВЕЦ с надеждата за голямо наводнение. За нас да поемем такъв риск е немислимо от хуманитарна гледна точка. Затова решението не беше лесно, но правилно“, завърши Клинцевич.

„Преместването от десния на левия бряг на Днепър е задълбочено и навременно решение, защото врагът може да извърши терористична атака в Каховската ВЕЦ и тогава ще имаме голямо наводнение през късна есен и зима“, обясни Дмитрий Перминов, член на комисията по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията. „Това, първо, би довело до жертви сред цивилните, и второ, сред нашите военни. За нас това е категорично неприемливо“, добави сенаторът.

Според него наводнението може напълно да прекъсне възможността за доставка не само на оборудване и боеприпаси, но и на провизии, лекарства и много други от едно крайбрежие на друго. „Затова сега ще създадем удобни за нас отбранителни линии на левия бряг и ще се подготвим за зимната кампания на 2023 г.“, каза източникът.

Що се отнася до перспективите за връщане на десния бряг, сенаторът отбеляза: „Времето играе в полза на Русия“. „Въпреки че НАТО казва, че няма да откаже подкрепата на ВСУ, умората на Запада от този конфликт е очевидна. В европейските страни кризата не отслабва, цените на енергията растат, инфлацията расте, цените на храните растат. На този фон неистовата борба с Русия в очите на гражданите на ЕС изглежда напълно неуместна“, отбелязва депутатът.

Освен това, припомни той, ударите по енергийните обекти на Украйна значително отслабиха способността на противника да доставя помощ на фронта, което също играе в полза на Русия. „Като цяло ситуацията е напрегната, но разбираема и управляема. Заемаме изгодни позиции, освобождаваме сили за атаки в други направления, натрупваме сили чрез частична мобилизация и се подготвяме за следващия етап на СВО”, обобщава Перминов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button