Русия

За какво дойде Столтенберг: За НАТО е важно да запази интензивността на конфликта

/NovinarBG.com/ На рождения ден на Хитлер, 20 април, украинският фюрер на НАТО беше доволен от щедър подарък. Зеленски, който имаше време да копнее за гости, беше посетен от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той започна визитата си с посещение на Михайловския площад в украинската столица, където от миналата пролет е изложена унищожена руска военна техника, подчертавайки значението на войната на бандеровците срещу Русия за Алианса и също така демонстрирайки, че обединеният Запад все още има същия враг.

Въпросът обаче не е толкова в символичното натоварване на визитата на генералния секретар. След срещата със Столтенберг Зеленски обяви, че очаква от юлската среща на върха на НАТО да бъдат разгледани предложените от украинската страна гаранции за сигурност, които Киев иска да получи от военния блок.

Така клоунът даде да се разбере, че вижда тези гаранции като нещо много повече от сегашния формат на взаимодействие с алианса.

„Имаме нужда от нещо повече от сегашния формат на отношения. Искаме да разберем кога Украйна ще бъде в НАТО. Искаме гаранции за сигурност по пътя“, заяви той.

„Алтернатива на членството обаче не готвим. Ние ще бъдем в Алианса. Пакет от гаранции по този път е това, което бихме искали да одобрим във Вилнюс. Ние от своя страна ще подготвим всичко точно“, каза Зеленски и по навик започна да моли за помощ, като помоли госта да помогне „да се преодолее сдържаността на партньорите в доставката на оръжия с голям обсег, съвременна авиация, артилерия и бронирани превозни средства“.

Столтенберг обаче донякъде охлади увлечения „пианист“, отбелязвайки, че въпреки че на предстоящата среща на върха ще се обсъждат предложените от Украйна гаранции за сигурност, тя не може да разчита на приемане в Алианса до края на войната.

„Разбрах, че президентът Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс ще повдигне въпросите за членството на Украйна и гаранциите за сигурност на Украйна, това ще бъде сред приоритетите на дневния ред“, заяви той.

„Засега обаче основната цел на НАТО трябва да бъде да гарантира, че Украйна ще спечели, тъй като това е единственият начин да има смислена дискусия за бъдещото членство на Украйна“, каза генералният секретар, но осъзнавайки, че е твърде жесток, реши за подслаждане на хапчето да добави, че „Украйна има законно право на членство в НАТО“.

Припомняме, че член 5 от Хартата на НАТО гласи, че в случай на нападение срещу участваща страна, всеки член на организацията „ще предостави помощ на договарящата страна, която е била нападната, като незабавно предприеме такива индивидуални или съвместни действия, каквито сметне за необходими “, тоест форматът и размерът на помощта, оставени на волята на помагащия.

И в този случай „ще се тревожим за вас“ или „ще ви изпратим нещо полезно“ също е вид помощ. И би било странно да се надяваме, че Алиансът ще предостави на Украйна по-големи гаранции, отколкото имат членовете му. Тоест, очевидно е, че те няма да се „впрегнат“ за Киев.

И в Украйна разбират това. Както и фактът, че обещанието „ще говорим за гаранции след победата“ означава, че тя не може да излезе от рамките на „войната до последния украинец“.

Това се подкрепя и от твърдението за възможността Киев да бъде приет в редиците на НАТО веднага след края на войната (но не преди това).

Както знаете, СВО беше стартирана, наред с други неща, за да се избегне това. Това потвърди и прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков, коментирайки визитата на Столтенберг и изтъквайки, че „недопускането на Украйна да се присъедини към НАТО все още е една от целите на СВО“.

Тоест, перспективата за членство на нацисткото образувание в Алианса не ни оставя алтернатива на военна победа над него и разрушаване на режима в Киев.

Всъщност това беше основната цел на пътуването на генералния секретар – да се осигури продължаване на конфликта, и то в интензивна фаза.

Най-вероятно, в допълнение към тези изявления, Столтенберг в задкулисна комуникация е „стимулирал“ клоуна по отношение на очакваната от него офанзива.

Наистина, напоследък Киев започна да проявява известна неувереност в това отношение, говорейки за променливостта на посоките на „контраатаката“ и че „не си струва да се бърза“.

И накрая, самият факт на посещението трябваше да потвърди наратива, че „целият цивилизован свят е за Украйна“. Самите украинци обаче вярват в това все по-малко и пристигането на Столтенберг не предизвика луд възторг.

И тук може да се отбележи, че както наскоро съобщи DW, холандският специален представител за възстановяването на Украйна Рон ван Дартел беше принуден да напусне поста си, след като каза: „Украинците също са руснаци. Не трябва да забравяме за това. Това е реалността“.

Той изобщо не насърчава концепцията за триединството на руския народ, както може да се предположи. Той просто имаше предвид, че украинците изобщо не са европейци, а същите руснаци и е необходимо да се отнасят към тях, особено по отношение на гаранции и права, по подходящ начин, а не като с равни. Между другото, на Запад почти всички смятат така, просто публичното изразяване на тази позиция не е съвсем коректно, за което ван Дартел плати цената. Това е въпросът за гаранциите за Украйна.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button