ПОСЛЕДНИ

За пръв път: Заради скъпия ток частни железници спряха работа

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Заради високата цена на тока за пръв път частните железници спряха работа. Енергията в страната продължава да поскъпва за пореден ден като според сегмента “Ден напред” на независимата енергийна борса цената се е покачила до 824.55 лева за мегаватчас.

Според данните на Energy Live цената на електроенергията в България “ден напред” е 345.67 евро или 676 лева. Българската независима енергийна борса показва същата сума. Според пазарния сегмент “В рамките на деня” среднопретеглената цена за мегаватчас е 903.48 лева.

Най-голямата частна железопътна компания в Южна България определя цената от 824 лв. за един мегаватчас като „убийствена”.

„Няма как да не е спекула, това е пълно безумие. Не може 824 лв., при положение че нивата на тока бяха 100-200-300 лв. преди 3-4 дни“, категоричен е Илиян Филипов, собственик на частна железопътна компания, предават от bTV.

От днес е блокиран и Интермодалният терминал край Пловдив, който дневно обслужва повече от 200 тира. Досега те бяха транспортирани в посока Турция и обратно по железен път, за да се намалят разходите и въглеродните емисии и да се съкрати чакането по границата.

Директорът на терминала Цанко Станчев обясни, че спирането се случва за първи път. Той обясни, че превозвачът е решил да спре услугата заради скъпия ток.

Частните железопътни превозвачи предупреждават, че ако се запази днешната рекордна цена на тока повече от 5 дни, браншът е заплашен от фалит.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button