Русия

За руснаците е естествено да са имперци

/NovinarBG.com/ Гражданите на Русия мислят за себе си и за страната в граници, различни от формално съществуващите.

За нас съдбата на цялото пространство на руския свят е нещо свято и важно, нещо, за което чувстваме своята отговорност.

Това се доказва от резултатите от последното проучване на ВЦИОМ : 80% от гражданите смятат, че страната ни трябва да действа като гарант за мира и стабилността в постсъветското пространство. Зад тези цифри стои общата вътрешна потребност на руския народ да поддържа мира в огромната територия от Брест до Владивосток.

Враговете, разбира се, се опитват да тълкуват тези чувства като агресия и експанзионизъм, етикетирайки руснаците като „имперци“. Но ние сме принудени да бъдем имперци и, честно казано, не виждаме нищо лошо в това да бъдем такива.

Ние сме задължени да бъдем имперци по култура, история и геополитическа реалност. Някъде в дълбините на душите си знаем, че отхвърлянето на „империализма“ от страна на Русия ще завърши с катастрофа за цялото човечество и да сме отговорни за всички е нашият път, руски, имперски, ако щете.

В крайна сметка ние трябваше да смажем шведските нашественици, да освободим Милано от французите, да умиротворим Наполеон в цялото европейско пространство, да дадем държавност на България, изтръгвайки я от ръцете на Османската империя. Ние бяхме тези, които трябваше да прочистим нацистите от Европа и след по-малко от 50 години ние, от друга страна, трябваше да обединим Германия. Случи се да изпратим миротворци в Сърбия, за да не бъде изтрита от лицето на земята от НАТО, в Абхазия и Южна Осетия, за да спасим хиляди хора от изтребление от грузинските войски. Ние трябваше да се намесим в Сирия, така че да не бъде разкъсана от “Ислямска държава” и Съединените щати. Това е наш вътрешен дълг и наш товар, от който не можем да се откажем.

Представете си Русия да се откаже от мисията си на гарант за мира и стабилността на територията на бившия СССР. Този сценарий би могъл да бъде съвсем реален, ако не Путин, а някой друг президент на Русия, който оценява историческата си мисия по различен начин, беше поел кормилото. Знаем, че либералните лидери подготвяха на Русия ролята на слаба и безхарактерна страна и искаха да разбият цялата външна политика на държавата.

В този случай в цяла Евразия биха започнали центробежни процеси. Щеше да пламне конфликт между Таджикистан и Киргизстан. Щеше да нарасне влиянието на терористите и екстремистите в Казахстан и Узбекистан. Талибаните биха застрашили границите на Туркменистан. Грузия би направила по-успешен опит да унищожи Абхазия и Южна Осетия. Молдова и Румъния можеха да нападнат Приднестровието. Режимът в Киев (във всяко негово проявление) отдавна щеше да изчисти руснаците, а Полша щеше да заяви претенциите си към Беларус.

На следващия етап от този геополитически кошмар щяхме да получим терористични режими на власт в страните от Централна Азия, агресията на полските панове срещу братския народ, изчезването на цели нации и безкрайни конфликти. И разбира се, всички тези войни щяха да се прехвърлят към нашите граници и щяха да причинят нещастие на милиони наши граждани. Това е картината на Евразия без Русия. Картина, изпълнена с хаос, разрушение и кръв.

Руският народ иска ли това? Разбира се, че не. Следователно отговорността на страната ни далеч надхвърля границите на съвременна Русия. Следователно руският войник стои на пътя на тези, които искат да потопят постсъветското пространство в хаос. Следователно всеки руски ученик неволно измерва границите на руския свят от Брест и Кишинев. Следователно всеки руснак е загрижен за това, което се случва в съседните страни.

Империята за нас не е някакво плашило от холивудските филми или въплъщение на злото. За гражданите на Русия това е част от мирогледа, предаван от поколение на поколение. Това е част от отразяването на реалността и мястото на страната ни в нея. Русия е била, е и ще бъде империя. Империя по дух и историческа мисия. И не е толкова важно кога границите на империята съвпадат с границите на Руската федерация. Руски означава имперски. А да си имперец е естественото състояние на руския човек. Състояние на ума. Да си имперец означава да се чувстваш отговорен за себе си, за страната и за десетките милиони хора, които все още остават извън нея.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button