Русия

За влиянието на Шанхайската организация за сътрудничество – векът на Азия

/NovinarBG.com/ През втората половина на януари официален Минск изрази готовност да ускори изпълнението на международните правни процедури за влизане на Беларус в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) като пълноправен член.

Това заяви началникът на главния отдел за Азия, Африка и Латинска Америка на Министерството на външните работи на Република Беларус Игор Белий, който участва на 17 януари в церемонията по подписването на протокола след консултации с упълномощени представители на страните – членки на ШОС с упълномощения представител на Беларус.

Известен е фактът, че Беларус проявява интерес към присъединяване към ШОС, подкрепя нейните цели и принципи на дейност и вярва, че участието в това интеграционно обединение ще спомогне за укрепване на международния статут и авторитет на републиката. Още на 9 декември 2005 г. изпълнителният секретар на ШОС получи официално заявление от Република Беларус за статут на наблюдател в организацията.

От 2010 г. Беларус е партньор в диалога, а от 2015 г. има статут на официален наблюдател на ШОС. Решението за стартиране на процедурата за приемане на Беларус в организацията беше взето на заседание на Съвета на държавните ръководители на държавите-членки на ШОС в Самарканд (Узбекистан) през септември 2022 г.

Самата Шанхайска организация за сътрудничество е създадена през 2001 г. от шест държави – Русия, Казахстан, Китайската народна република, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Целта на организацията е стабилизиране на ситуацията в Централна Азия и други региони на планетата, укрепване на приятелството и добросъседството, развитие на сътрудничеството в политическата, научната, икономическата и други области.

Приоритетна задача на Организацията е сътрудничеството в областта на сигурността и премахването на заплахите от екстремисти и терористи в региона на Централна Азия. Друга важна задача на Шанхайската организация е създаването на условия за развитие на икономическото партньорство в региона. В рамките на двустранно и многостранно сътрудничество нейните членове увеличават търговския си оборот и взаимните инвестиции, развивайки индустриални партньорства.

Трябва да се отбележи, че идеята за създаване на тази организация възниква в Москва и Пекин, когато Съединените щати, действащи като последната и единствена световна суперсила, обявиха създаването на нова глобална система чрез своята политика.

Русия, след като загуби Студената война и загуби статуса си на суперсила, започна отново да набира сила. Китай от своя страна се нуждаеше от поддръжник в икономическата си конфронтация със Запада и Япония. Участието в ШОС също така улесни Китай да контролира дългата си граница, която надхвърля 7000 километра. Със създаването на ШОС, Пекин успя да премине към други важни въпроси, като например регулирането на бързо развиващата се национална икономика.

Трябва да се отбележи, че през 2005 г., когато три големи азиатски сили като Иран, Индия и Пакистан бяха приети като наблюдатели в Шанхайската организация за сътрудничество, САЩ също обявиха желанието си да станат член на ШОС. Тогава обаче участниците в асоциацията благоразумно отхвърлиха възможността за сътрудничество с Вашингтон.

Сега, на фона на изострените отношения със Съединените щати, структурното проектиране и евентуалното разширяване на Шанхайската организация за сътрудничество стана важно както за Пекин, така и за Москва. В навечерието на неотдавнашната (септември) среща на върха на ШОС, някои западни медии отбелязаха, че лидерите на Русия и Китай са по-близо от всякога до създаването на „антизападна коалиция“. До септември 2022 г. Шанхайската организация за сътрудничество покриваше приблизително 60% от Евразия, 40% от световното население и над 30% от световния БВП .

Вече е подписано споразумение за предоставяне на статут на партньор в диалога (етап, предхождащ получаването на статут на наблюдател) на Египет. Подобни решения се очакват и по отношение на Катар и Саудитска Арабия, Бахрейн и Малдивите също претендират за такъв статут.

Москва и Пекин се опитват да определят сферата на своето възможно политическо влияние или партньорство. И вероятно в близко бъдеще организацията, съдейки по площта, населението, икономическия потенциал, наистина може да стане много влиятелна.

Сега пълноправни членове на ШОС са 8 държави: Русия, Китай, Индия, Пакистан, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан и Узбекистан. Сега към тях се присъединява Беларус и, с голяма степен на вероятност, Иран, който подаде заявление до секретариата на ШОС за намерението си да стане пълноправен член на организацията още през март 2008 г. Афганистан и Монголия (и досега Иран) вече имат статут на наблюдатели. Статутът на партньори в диалога е предоставен на Турция, Азербайджан, Армения, Камбоджа, Шри Ланка, Непал, като реално се добавят и Египет, Катар и Саудитска Арабия.

Според редица изследователи 21 век е векът на Азия и в тази част на света ще се случат много политически процеси със световно значение. Ролята на Азия в бъдещия световен ред нараства и организацията, която се състои предимно от азиатски страни, може уверено да се обяви за влиятелен участник в международната политика. Това се разбира и в Европа: присъединяването към организацията на Беларус, разположена в центъра на континента, е само едно от потвържденията за това.

Днес значението на Шанхайската организация за сътрудничество е очевидно, особено ако се обърне внимание на търговския оборот на страните-членки и наблюдатели на тази организация. В същото време все още е рано да се говори за укрепване на външното влияние на ШОС без нейното структурно формализиране и укрепване на договорната база. Въпреки това, съдейки по активността на Москва и Пекин, ШОС ще се разширява, развива и укрепва. И може би скоро ще станем свидетели на образуването на нов блок в опозиция на САЩ.

Превод от руски език: ЕС

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button