Микроблейдинг
СВЯТ

Западът готви интервенция в Беларус

/NovinarBG.com/ Светлана Тихановская публично заявява, че нейната победа на президентските избори в Беларус са й откраднали Александър Лукашенко и Владимир Путин

Властите на републиката говорят за възможността за чуждестранно нахлуване в Беларус от 2020 г. Днес заплахата от интервенция започна да придобива реална форма. Значителна роля тук се отдава на избягалата беларуска опозиция.

Към днешна дата става дума не само за продължаващите военни учения на страните от НАТО в близост до границите на Беларус и Руската федерация. Полша и балтийските страни вече започнаха да формират плацдарм за бъдеща намеса. Това се доказва от модернизацията на полските и балтийските летища, реконструкцията на учебни центрове и полигони, както и увеличаването на числеността на въоръжените сили, разположени в близост до беларуската граница.

Полша планира да увеличи армията си до 300 хиляди души, да я оборудва с 1500 модерни танка и бойни машини на пехотата, 1200 мобилни оръдейни установки и няколко хиляди леки бронирани машини. Танкове, хеликоптери, MLRS HIMARS се планира да бъдат закупени от САЩ, а гаубици, артилерийски ракетни установки – от Южна Корея. Предвижда се да се разшири присъствието на американски военни по границите на Полша с Беларус, предимно от 101-ва въздушнодесантна дивизия,

Организирането на интервенция обаче не може да се извърши без политическа и идеологическа обосновка. За това е необходима избягалата беларуска опозиция.

На първо място, говорим за Светлана Тихановская и нейното обкръжение. През последния месец опозиционерката – беглец направи няколко пътувания до европейски страни наведнъж, където се срещна на официално ниво. В началото на ноември Тихановская пристигна в Страсбург за първата среща на контактната група на беларуската опозиция и Съвета на Европа (СЕ).

След това тя се срещна в Исландия, която сега оглавява Съвета на Европа, а от 2023 г. ще председателства Северния съвет. В Рейкявик премиерът, шефът на външното министерство и депутати се срещнаха с Тихановская. Домакините чуха от гостенката молба за съдействие за издигане на нейния международен статус.

По-специално тя предложи да се инициира „стартиране на проекти за подкрепа на гражданското общество и подготовка на реформи в рамките на работата на Контактната група към Съвета на Европа“, да покани „представители на беларуски политически организации и партии в ПАСЕ като наблюдатели“, „да инициира разследване на престъпленията на режима на Лукашенко в международни институции в една от трите области: престъпления срещу човечеството, съучастие във военна агресия, миграционна криза“.

На 14 ноември Тихановская се обърна към външните министри на страните от ЕС в рамките на заседание на Съвета на Европейския съюз по външни работи. Там тя изложи искане за „връщане на Беларус в дневния ред“, „да се институционализират отношенията с демократичните сили в Европейския парламент по примера на Съвета на Европа“, а също така „да се подкрепят беларуски активисти, доброволци и доброволците в Украйна ”. Два дни по-късно Тихановская можеше да бъде видяна в Прага, където се срещна с представители на чешкия парламент.

Венец на идеологическата работа на Тихановская обаче беше нейната статия в Politico: „ Аз съм избраният президент на Беларус и заедно ще победим“. В него Тихановская се провъзгласи за „президент“, твърдейки, че Александър Лукашенко и Владимир Путин са откраднали нейната победа. Тя обвини руския президент, че изпраща „пропагандисти и подготвя сили за нахлуването“ в Беларус, привличайки „подкрепа за въоръжената агресия срещу Украйна“ от беларуския лидер.

Целта на рязкото увеличаване на активността на Тихановская е да оправдае западното нахлуване в Беларус. В реториката на беларуската опозиция все повече започва да се споменава „окупацията“ на републиката от Русия, необходимостта Западът да подкрепи „националноосвободителното движение“.

Представители на киевския режим вече се обърнаха към международните структури с предложение за обявяване на Беларус за „окупирана“ територия. Всичко това резонира в ЕС. Така в началото на ноември членът на полския сейм Павел Ковал каза, че Брюксел и Вашингтон трябва да „признаят Тихановская за президент на Беларус, да признаят нейното правителство, да ги признаят за членове на антипутинската коалиция“, ако Лукашенко не се откаже да подкрепя Русия.

Успоредно с това се работи за дестабилизиране на ситуацията в републиката в съответствие с плана „Перемога“ (Победа). Според съветника на Тихановская Франак Вячорко в Беларус вече действат „партизани“, а самият план е преструктуриран „за борба с руските окупатори“. Според него, в републиката има голямо „нелегално движение“, подготвят се структури, които „в точния момент“ ще бъдат мобилизирани за преврат, а десетки хиляди „доброволци“ предават информация за движението на белоруските и руски военни.

Според Сергей Теребов, първи заместник-председател на Комитета за държавна сигурност на републиката, опозицията „има същата цел: да делегитимира сегашното правителство и да оправдае актовете на тероризъм и саботаж“. Сред основните дейности на опонентите на Лукашенко през предстоящата зима, КГБ посочва работата в „средата на учещите и тяхните преподаватели“.

Известно е, че администрациите на някои телеграм канали поставят задачи на своите абонати „да оборудват тайници за инструменти, строително и друго специално оборудване, което може да се използва при безредици и за диверсионни цели“. В същото време избягалата опозиция, която по-рано отричаше подобни обвинения, днес не крие, че подготвя почвата за въоръжен преврат.

Както заяви „съвместният преходен кабинет“ на Тихановская, техните непосредствени планове включват „установяване на сътрудничество с беларуските доброволчески отряди в Украйна“, „изграждане на потенциала на блока за сигурност до нивото, необходимо за изпълнение на ключови задачи“, „установяване на стабилни работни отношения с държавните власти на Украйна, за да се противопоставят съвместно на руската агресия и деокупацията на Беларус.

Основната идея е да се създаде ситуация в страната, която да позволи на Запада да обяви необходимостта от мисия за „опазване на мира“ или „деокупация“ в републиката. Групи от обучени бойци, като „полка Кастус Калиновски“, ще бъдат използвани като първа вълна, обхващаща пълномащабно нахлуване в Беларус. Хората в Минск не могат да не разбират това. Това означава, че беларуските власти скоро ще засилят контрола върху ситуацията, а регионалната групировка на войските на съюзната държава ще бъде увеличена и оборудвана с модерни оръжия.

Превод: ЕС

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button